Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Αμφιλοχία: Την Παρασκευή 20 Ιουλίου ξεκινούν τα Πανακαρνάνεια 2012






Τα Πανακαρνάνεια, όπως φανερώνει και το όνομα τους, είναι η σημαντικότερη γιορτή πολιτισμού όλης της Ακαρνανίας και ειδικότερα της Αμφιλοχίας.

Διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αμφιλοχία, για μία εβδομάδα περίπου, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Οι πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές βραδιές και συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς από τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πρόσφατα ακόμα και επιδείξεις ρυθμικής γυμναστικής από τον αθλητικό σύλλογο της πόλης μας.

Πέραν της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής σημασίας, τα δρώμενα αυτά αναδεικνύουν και το φυσικό πλούτο της περιοχής μας, με τις θεατρικές παραστάσεις να "ανεβαίνουν" μέσα στην ακρόπολη της αρχαίας Λιμναίας και τις συναυλίες σε παραθαλάσσια τοπία με θέα τη φωτισμένη καλοκαιρινή Αμφιλοχία.
Η πιο ιδιαίτερη, όμως, βραδιά για τα Πανακαρνάνεια είναι η βραδιά της "Βαρκαρόλας". Σε παλαιότερα χρόνια οι κανταδόροι της Αμφιλοχίας δεν πήγαιναν κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών για να τραγουδήσουν τους ερωτικούς τους σκοπούς, όπως συνέβαινε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά περιδιάβαιναν με βάρκες την παραλία και πλημμύριζαν τα γαλήνια νερά του Αμβρακικού και τις καρδιές των ερωτικών τους πόθων με τις μεθυσμένες από έρωτα μελωδίες. Οι εποχές άλλαξαν και αυτά δε συμβαίνουν πια, τουλάχιστον αυθόρμητα.

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Βαρκαρόλας αναβίωσε μέσα στα πλαίσια των Πανακαρνανείων. Έτσι, μία βραδιά των εκδηλώσεων αφιερώνεται, κάθε χρόνο, στη Βαρκαρόλα. Μουσικοί και απλοί πολίτες διασχίζουν την παραλία της Αμφιλοχίας μέσα σε βάρκες και τραγουδούν ξανά τα αξέχαστα εκείνα κανταδόρικα τραγούδια, τα φώτα της πόλης σβήνουν και όλοι μα όλοι όσοι βρίσκονται στην Αμφιλοχία εκείνη τη βραδιά παρακολουθούν και σιγοτραγουδούν μαζί με τους κανταδόρους, δημιουργώντας έτσι εικόνες και συναισθήματα άλλων εποχών.

google page rank