Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η Ηρωική Μάχη του Προφήτη Ηλία Αετού και η “μάχη των επιγόνων”…





 








Η νικηφόρα μάχη των προγόνων μας τον Αύγουστο του 1822 στην θέση “Πηγάδια” στον Προφήτη Ηλία Αετού εντέχνως και δολιοπλόκως  αποσιωπήθηκε  ως προς το εύρος και τη δυναμική της, γιατί  εξυπηρετούσε σκοπιμότητες της νομενκλατούρας εκείνης της εποχής....
Παρέμεινε άγνωστο γεγονός ακόμα και σε μας τους “ντόπιους” της τωρινής γενιάς,  ώσπου, το 1982 ο Σύνδεσμος Ξηρομεριτών Αθήνας, η κατά κάποιο τρόπο μήτρα της σημερινήςΟ.Π.ΣΥ.Ξ, θέλοντας να αναδείξει την σπουδαία αυτή μάχη έστησε  μνημείο μνήμης, επιλέγοντας το υψωματάκι  που βρίσκεται στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμουΚατούνας-Αετού με τον Αγιο Νικόλαο,  ώστε να είναι εμφανές από τους διερχομένους και να θυμίζει  την επική της διάσταση.
       Τα χρόνια πέρασαν και η λήθη άπλωσε και πάλι το πέπλο της σκεπάζοντας βάναυσα τις μνήμες που ήθελαν να αναδευτούν, και την τοπική κοινωνία να συνεχίζει ράθυμα στο ίδιο μοτίβο, ώσπου τον Σεπτέμβριο του 2007,  σε  Συμβούλιο  μελών της Ομοσπονδίας μας, το θέμα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα από τον τότε Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου Θεόδωρο Χολή, εις επήκοο του νυν Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Τάκη Στεργίου, του απερχομένου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Χρήστου Ντέμου, του Προέδρου του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργου Τσέλιου κλπ μελών Συλλόγου της Ομοσπονδίας, ο  οποίος πρότεινε ζητώντας από τον Πρόεδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ώστε να αναδειχθεί η  μεγάλη αυτή μάχη, προτείνοντας εκτός των εκδηλώσεων να γίνει και Ημερίδα όπου επιφανείς ιστορικοί κλπ  θα αναδείξουν με τεκμηριωμένα στοιχεία το εύρος της νικηφόρας Μάχης.
      Έκτοτε δειλά – δειλά, εν μέρει αποσπασματικά άρχισε να διαφαίνεται αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του πάλαι ποτέ Δήμου Μεδεώνος: Αετού Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου που κατάφεραν από κοινού να υψώσουν ανάχωμα στην λήθη και να θεμελιώσουν την απαρχή εκδηλώσεων δίνοντας υπόσταση που αρμόζει στην ένδοξη μάχη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των Ξηρομεριτών.
      Παρά τα όποια λάθη τους, την απαξίωση που αντιμετώπισαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την υπονόμευση “ετεροκλήτων συμμαχιών”, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του πάλαι ποτέ Δήμου Μεδεώνος κατάφεραν αναμφίβολα να την καταστήσουνκομβικό πολιτιστικό γεγονός στην  ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο!
Κάποιοι,…αγωνιούντες,  φοβούμενοι μήπως  ξεστρατίσει η Ιστορία και “φύγει η  μάχη από το Αετό”, ήθελαν εξαρχής να απομονωθούν στη λογική: “Η Mάχη μας ανήκει” και έβλεπαν καχύποπτα  την κοινή δραστηριότητα των Συλλόγων και επιθυμούσαν διακαώς εξαρχής να εκδιώξουν εκτός συνόρων τους “μη γηγενείς” από αυτούς. 

     Απέκτησαν… παραδόξως και συμμάχους  “ανομοιογενών δογμάτων” και “αλλότριων σκοπιμοτήτων” προθύμους να βοηθήσουν, ενισχύοντας την παραπάνω συλλογιστική.
        Ήθελαν  δε, προσκομίσει στον κ. Δήμαρχο προς τούτο, χωροταξικά και  ιστορικά στοιχεία αδιάσειστα, που να πιστοποιούν του λόγου το αληθές, διατείνοντας παράλληλα  μετ’ επιτάσεως την επιθυμία και την  προθυμία  να αναλάβουν οι ίδιοι τη διοργάνωση της εκδήλωσης της Μάχης - γιατί είναι δική τους – προβάλλοντας όμως σθεναρό  βέτο, που είχε να κάνει με την εξοστράκιση των «μη γηγενών» Πολιτιστικών Συλλόγων (δηλ. των  Συλλόγων Κωνωπίνας, Κατούνας και της Τρύφου) .
          Οι “παρικούντες όμως την Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους  σύνθετους λόγους που δηλητηριάσαν το κλίμα και είχαν να κάνουν με τις Δημοτικές εκλογές και τις υποψηφιότητες σ’ αυτές, τις αντιπαραθέσεις που υπόβοσκαν, την επιλογή του τόπου της εκδήλωσης κατά τον περσινό εορτασμό και την υπέρμετρη καιανεξήγητη εμμονή ορισμένων να περιχαρακώσουν την εκδήλωση.

       Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, τον Οκτώβριο του 2010  και πριν τις Δημοτικές εκλογές, έστειλε ανοικτή επιστολή  σ’ όλους τους υποψηφίους Δημάρχους Ακτίου – Βόνιτσας  και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι, ο εκλεγείς Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, θα πρέπει να ηγηθεί πρωτοβουλιών ώστε  να  καθιερωθεί η 9η Αυγούστου,ως ημέρα επετείου εθνικής μνήμηςόχι μόνο για τους Ξηρομερίτες αλλά για όλους τους Έλληνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες προγόνους μας, που θυσιάστηκανυπερ βωμών και εστιών”, στην ένδοξη και νικηφόρα Μάχη του Προφήτη Ηλία Αετούπου έγινε στις 9-8-1822.   Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας” – Φύλλο 61
           Ο κ. Δήμαρχος, αν και είχε εικόνα της επικρατούσας κατάστασης  και γνώριζε τα διαμειφθέντα ευτράπελα κατά τον εορτασμό της περυσινής χρονιάς, που δεν έχουν χώρο αναφοράς σ’ αυτό εδώ το έντυπο, γιατί ουδόλως βοηθάει το αυτονόητο και ποθούμενο, αντιμετώπισε το ζήτημα εντελώς ανάλαφρα εξουσιοδοτώντας  εν λευκώ» τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Αετού να χειριστεί το θέμα…, ενώ ήξερε εκ προοιμίου τις προθέσεις του.
          Είναι άξιο απορίας ότι,  δεν  μπήκε καν στον κόπο, να συγκαλέσει  όλους τους εμπλεκομένους (Συλλόγους – τοπικούς φορείς) για να συζητήσουν όλοι μαζί, πως μπορεί να διευθετηθούν οι όποιες διαφορετικές απόψεις και να πορευτούνε ενωμένοι, υπό την σκέπη του Δήμου μας.
        Και έτσι δυστυχώς ως φαίνεται, μη βλέποντας ως χρήσιμη την παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων επικύρωσε «νομότυπα», την ειλημμένη απόφαση του  Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αετού, έστεψε υπό την αιγίδα και με τη βούλα του Δήμου την εκδήλωση, χωρίς τους Συλλόγους που είχαν πρωτοστατήσει για την εδραίωση και την ανάδειξή της.
     Ο αποκλεισμός των Πολιτιστικών Συλλόγων, ήταν φαίνεται το τίμημα και η επιβράβευσή τους!
     Έτσι, ο φετινός εορτασμός έγινε χωρίς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου, παρουσία του Βουλευτή Αιτ/νίας κ. Κώστα Καραγκούνη του Δημάρχου κ. Νίκου Σολδάτου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Κοινότητας Αετού, του Προέδρου της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Τάκη Στεργίου, εκπροσώπων τοπικών αρχών, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Τριάντησυμμετέχοντος του ιερέα Σπύρου Μανιαβού, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
     Ο κ. Νίκος Μήτσης σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης του Αετού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Σολδάτος.
       Θα πρέπει να επισημάνουμε και να εξάρουμε τη στάση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας, “Ο  Μπούμστος”, ο οποίος αν και κλήθηκε να συμμετάσχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης, για λόγους αρχής και συνέπειας και γνωρίζοντας καλύτερα από οιονδήποτε άλλο τα τεκταινόμενα ΔΕΝ  ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ,  δίνοντας με τη στάση του ένα ηχηρό μήνυμα  σ’ αυτούς που απεργάστηκαν το ενωτικό κλίμα εορτασμού.
      Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εξ αρχής προσεγγίζοντας το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα και με συνέπεια σε όλες του τις εκφάνσεις, σεβόμενος απόλυτα και τις αποφάσεις που εκπορεύονται από τις κατά νόμο αρμόδιες αρχές, με γνώμονα πάντα το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας, κάνει έκκληση σ’ όλους  τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα σ’ όσους έχουν το “μαχαίρι και το πεπόνι”, να δουν στις πραγματικές τους διαστάσεις το θέμα του εορτασμού, και με “καθαρά μυαλά”, να προωθήσουν τον ενωτικό  εορτασμό που επιτάσσει η Ιστορία, απαιτώντας η ίδια, τον προσήκοντα σεβασμό στους ήρωες μαχητές προγόνους μας.

Η Συντακτική Επιτροπή
Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ»
 
google page rank