Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ



ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΚΥΡΙΚΟΥ ΚΑΡΑΟΥΛΗ
*Η Σταματία Κυρίκου Καραούλη είναι κόρη  Σπύρου Καραούλη  και της Μαρίας Ζαφειρούλη γεννήθηκε στη Βόνιτσα και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία Κλασική Φιλολογία.



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ…
Στις 28/03/2013, το Λεβέντειο μουσείο της Κυπριακής Πρωτεύουσας παρουσίασε για πρώτη φορά ένα σπάνιο χειρόγραφο του 1821. Το χειρόγραφο αυτό αποτελεί κειμήλιο της Κυπριακής οικογένειας της Κίκας Θεοδοσιάδου που με τη συνεισφορά τους στόλισαν τα Στενά της Πρωτεύουσας με την Πολιτισμική κληρονομιά της Ακαρνανίας.
Θα προσπαθήσω να σας παρασύρω από το ζοφερό κλίμα των ημερών στις ένδοξες στιγμές του Ελληνισμού. Από τη Πελοπόννησο στο Ξηρόμερο ως την μεγάλη απόφαση του Βαρνακιώτη να ενταχθεί στο πόλεμο. Στις 23 Μάη του 1821 ο Μαυρομμάτης υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό γάμου (των παιδιών τους) με το Βαρνακιώτη.
ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ
Το προικοσύμφωνο μετά από μελέτη της Καθηγήτριας Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου καταφτάνει στα χέρια μας μεταφρασμένο. 
Το Προικοσύμφωνο ξεκινά με τα θρησκευτικά λόγια εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, Εγώ ο Μαυρομμάτης δίνω την κόρη μου Χάιδω εις τον υιό του Βαρνακιώτη. Στο σύμφωνο αναγράφετε η προίκα της Χάιδως η οποία ανερχόταν σε 80 ρίζες ελιές στη Πρέβεζα, μαγειρικά σκεύη, χρυσά ζωνάρια, και χρυσές σοβρακοφανέλες της Εποχής.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 
Το περίεργο όμως θα μου πείτε είναι πως βρέθηκε το χειρόγραφο συμφωνητικό στη Κύπρο. Και όμως υπάρχει απάντηση.
Μετά το θάνατο του Βαρνακιώτη στο Μεσολόγγι η χήρα του Αικατερίνη παρέλαβε τα κειμήλια. 
Μετά το θάνατος της ίδιας τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας παραδόθηκαν στους Απόγονους της οικογένειας.
Το άγνωστο μέχρι σήμερα είναι πως το χειρόγραφο βρέθηκε στα χέρια της Οικογένειας Στρατηγών Παπαδοπούλου. Έπειτα αυτό πέρασε στα χέρια του Γεώργιου Σταυριανίδη που με τη σειρά του το έδωσε στην Ανιψιά του Κίκα. 
Μετά το θάνατο της Κίκας Θεοδοσιάδου το 2009 σε ηλικία 102 ετών το χειρόγραφο αυτό παραδόθηκε στην κόρη της Μάγδα, η οποία έκρινε αναγκαία τη χορηγία του συμφώνου στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην Πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κ. Θανάση Ε. Κασόλα που χάρις τη συμβολή του και τα Ιστορικά στοιχεία που μου παρέδωσε, μπόρεσα να συμμετάσχω στη τόσο σημαντική διάλεξη για τον τόπο μας. 
Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στη κα Ηγουμενίδου-Ριζοπούλου Ευφροσύνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ 
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 
Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ 
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΗΣ ΤΟΥ 1821 
ΤΟ ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ 1821 
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ 

google page rank