Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: ΞΕΦΡΕΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ» (ΔΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ )


Διοργανωτής η καρναβαλική ομάδα της Παλαίρου που μέρες τώρα ετοίμαζε το γάμο.
Μεγάλος σύμμαχος ο καιρός, ηλιόλουστη μέρα αλλά με αρκετό κρύο που δεν εμπόδισε τους Ζαβερδιανούς αλλά και πολλούς επισκέπτες να απολαύσουν  την ημέρα αυτή την Κυριακή των αποκριών με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Η ιστορία της υπόθεσης ο «Βλάχικος Γάμος» η  παραδοσιακός θα μπορούσαμε να πούμε με τις ενδυμασίες που είδαμε στο δρώμενο.
Μικροί, μεγάλοι, νέοι και νέες έλαβαν μέρος, ο καθένας με το δικό του τρόπο στο δρώμενο του «Βλάχικου Γάμου» που είχε ξεκινήσει από πολλά χρόνια πριν στην Πάλαιρο, αλλά για ένα διάστημα ήταν σε ύφεση και τώρα δραστηριοποιήθηκε ξανά τα τελευταία χρόνια με μαζική συμμετοχή. 
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ 
Μια μέρα που δεν ήταν άλλη, παρά η Κυριακή της αποκριάς.
«Τα παιδιά αφού αγαπιούνταν καλά έκαναν και παντρεύτηκαν».
Σενάριο σκηνοθεσία δικιά τους όπως αυτοί την ξέρουν και την παρουσίασαν με τον καλύτερο αποκριάτικο τρόπο.
Πήραν την απόφαση να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Τα προικιά, τις στολές, τα δώρα της νύφης και ότι άλλο χρειαζόταν για τον βλάχικο γάμο αυτή ετοιμάζονταν μέρες τώρα.
Το «μυστήριο» του καρναβαλικού δρώμενου ξεκίνησε στο Δημοτικό Σχολείο αρχές του χωριού δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Εκεί έγιναν τα στέφανα και η πρώτη μεγάλη μάζωξη.  
Παπάδες, κουμπάρος, συγγενείς της νύφης κ, πολλαι του γαμπρού όλοι με τις ανάλογες ενδυμασίες. Με το τέλος του γάμου νύφη και γαμπρός και όλοι οι συγγενείς έστρωσαν το χορό. 
Στη  συνέχεια ακολούθησε ένα μεγάλο γλέντι και οδοιπορικό που ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο  ακλουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς την παραλία. 
Μπροστά πήγαιναν τα νταούλια και τα κλαρίνα, ακολουθούσουν ο γαμπρός και η νύφη και δίπλα τον κουμπάρο. Ενώ πίσω τους το πλήθος, που όσο περπατούσαν στο δρόμο τόσο αυξανόταν.
Γυναίκες έβγαιναν στα μπαλκόνια και έριχναν ρύζι πολλές, αμύγδαλα, καρύδια και κουφέτα.
Πιο πίσω ακολουθούσαν τα προικιά είτε με άλογα είτε σε καρότσες αρμάτων  γεμάτες με καρναβαλιστές, μικρούς και μεγάλους.
Ο γαμπρός και η νύφη χόρευαν για την ευτυχισμένη μέρα τους σε όλη την διάρκεια της πεζοπορίας χαράς το κουράγιο τους. Μεγάλο ξεφάντωμα, ασυγκράτητη η νύφη.
Πρώτη στάση ήταν στην λεγόμενη περιοχή «στα καφενεία» στο πάνω χωριό, στη συνέχεια στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν «στη γύρα» στο ξενοδοχείο του Τάνταρου δίπλα από το παραδοσιακό σπίτι του Ράγκου. 
Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία στην παραλία της Ζαβέρδας όπου τους περίμενε το πλήθος που τους έδινε τις ευχές του.
Εκεί ακολούθησε ένα τρικούβερτο αποκριάτικο γαμήλιο γλέντι. 
Το χορό πάλι ξεκίνησε το ζεύγος που είχε την τιμητική του και ακολούθησε ένα γλέντι για όλους. Πλήθος κόσμου απόλαυσαν το αποκριάτικο δρώμενο με κέφι και χαρά ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Πολλές ψητές προβατίνες (27), αρνιά, μεζέδες, σουβλάκια και άφθονο ζαβερδιανό κρασί συνόδευσαν την αποκριάτικη μέρα αυτή, που κατά γενική ομολογία όλοι πέρασαν όμορφα.
Ήταν η πιο πετυχημένη αποκριάτικη μέρα στην Πάλαιρο τα τελευταία χρόνια που όσοι το έζησαν θα το θυμούνται.  
Οι ακούραστη οργανωτική επιτροπή είχε προβλέψει σχεδόν τα πάντα για την αποκριάτικη εκδήλωση.
Στο ρόλο του γαμπρού ο Βασίλης Ζήκος, η νύφη που τάδωσε και αυτή όλα ήταν ο Γιάννης Ζερβός.  Ενώ από τους παπάδες διακρίναμε τον Αχιλλέα Κίκερη και τον Μιχάλη Φεγγάρη.
Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τα φιλιά που έδινε η νύφη και ο γαμπρός μας είπε ένας παππούς που αντικρίσαμε.
Η αποκριάτικη εκδήλωση στην Ζαβέρδα ήταν μια ευκαιρία για μια μικρή απόδραση από την δύσκολη καθημερινότητα και τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουμε και μας έδωσε ένα μάθημα ενότητας, επιτυχίας και ξεφαντώματος.





































































































































ΦΩΤΟ: FB ΠΑΛΑΙΡΟΣ -ΑΦΘΑΡΤΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 
google page rank