Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Δ/νση Κτηνιατρικής: Ενημέρωση καταναλωτών εν όψει του Πάσχα


Η Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θέλοντας να ενημερώσει και να προστατεύσει, εν όψει των εορτών του Πάσχα, το καταναλωτικό κοινό από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης ανακοινώνει τα εξής :
Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο. Αν δεν υπάρχουν σφραγίδες δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα ζώα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τηρηθεί όλες οι υγειονομικές απαιτήσεις διάθεσης των σφαγίων (π.χ τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας).
Ειδικότερα, για τον τρόπο σφράγισης των αμνοεριφίων, επισημαίνουμε:
Αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά Σφαγεία, είτε προέρχονται από ζώντα ζώα από κράτη –μέλη της κοινότητας, είτε είναι εγχώρια (ελληνικά), οι σφραγίδες που φέρουν είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” τυρκουάζ
Αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία, αλλά ως ζώντα ζώα προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της κοινότητας (π.χ. Σκόπια) όλες οι ανωτέρω σφραγίδες έχουν χρώμα «Καστανό» (ανοικτό καφέ).
Αμνοερίφια τα οποία προέρχονται από κοινοτικές χώρες (όπως π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λ.π.), δηλαδή έχουν σφαγεί στα Σφαγεία των χωρών από τις οποίες προέρχονται φέρουν μια σφραγίδα σχήματος οβάλ στο κέντρο της οποίας αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης με λατινικούς χαρακτήρες π.χ. για την Βουλγαρία BG και ένα κωδικό αριθμό που υποδηλώνει το σφαγείο της Βουλγαρίας που έγινε η σφαγή.
Όσον αφορά την διακίνηση σπλάχνων (συκωταριές), συνήθως αυτές προσφέρονται εντός της θωρακικής κοιλότητας με ολόκληρο το σφάγιο αμνοεριφίου. Προσοχή στην ανεξάρτητη διάθεση συκωταριάς, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις, συκωταριές κατεψυγμένες να έχουν αποψυχθεί και να πωλούνται ως φρέσκιες, διαδικασία που υγειονομικά ενέχει κινδύνους. Η διάθεση κατεψυγμένων συκωταριών θα πρέπει να φέρει την αρχική της συσκευασία, καθώς επίσης και να φέρει ετικέτα της εγκατάστασης όπου νομίμως έγινε η κατάψυξη.

Ε. Π.

H ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
google page rank