Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΚΚΕ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΥΚΩΝ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: Ξεπούλημα των Ελληνικών Αλυκών
Μαζικά στο σφυρί βγάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας, με «επενδυτικό» κίνητρο «κράχτη» την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φθηνότερης και περισσότερο ευέλικτης εργασίας. Όλα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κερδών.
Από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική δεν γλίτωσαν ούτε οι «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ» Α.Ε, όπου με την υπ’ αριθμ. 233/05-04-2013 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζεται το ξεπούλημα της επιχείρησης.
Οι «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ» Α.Ε είναι εταιρεία του ελληνικού δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από επτά αλυκές που υπάρχουν στη χώρα. Το δημόσιο ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρείας, το 20% ανήκει στους δήμους και το 25% στην εταιρεία ΚΑΛΑΣ. Οι ελληνικές αλυκές είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, με σημαντικά κέρδη στον ισολογισμό του και σήμερα, γι’ αυτό έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων και τώρα και στο παρελθόν. Επίσης τροφοδοτεί όλους τους δήμους της χώρας και όλα τα κέντρα εκχιονισμού με αλάτι για τις ανάγκες τους χειμερινούς μήνες.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε επιχειρηματίες. Η αξιοποίηση του πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού με κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα των περιοχών που βρίσκονται οι αλυκές. Θα τις αξιοποιεί και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους που θα τους προστατεύουν από εργατικά ατυχήματα που δυστυχώς έχουμε σε αυτούς τους χώρους. 
Για το ΚΚΕ οι «Ελληνικές Αλυκές» πρέπει να περάσουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, και μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την ευημερία του λαού.   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός: 
Αν η τρικομματική συγκυβέρνηση θα σταματήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των «Ελληνικών Αλυκών» Α.Ε και αν θα αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας προς όφελος του λαού και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.  

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης

google page rank