Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

11 περιοχές για φυλακές στην Αιτωλοακαρνανία


Ούτε μία ούτε δύο αλλά έντεκα περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία διεκδικούν την κατασκευή φυλακών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εδώ και αρκετά χρόνια τη δημιουργία δικαστικών φυλακών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το αίτημα έχει γίνει ιδιαίτερα επιτακτικό, καθώς τα υπάρχοντα σωφρονιστικά καταστήματα δεν επαρκούν πλέον για την φιλοξενία του μεγάλου αριθμού φυλακισμένων. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στριμωγμένα κελιά και διαδρόμους. Η κατασκευή νέων, σύγχρονων φυλακών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες υποψήφιες περιοχές για την εγκατάσταση των φυλακών, με τις επικρατέστερες να θεωρούνται μέχρι πρόσφατα η Λεπενού και το Καστράκι. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Συνείδησης», ως επικρατέστερη περιοχή θεωρείται πλέον το Αγγελόκαστρο. Κοντά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και πλησίον της νέας εθνικής οδού, υπάρχει διαθέσιμη δημοτική έκταση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή. Όπως είπαμε, υπάρχουν άλλα 10 πιθανά σημεία σε όλο το νομό τα οποία μελετώνται και η τελική απόφαση καθυστερεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία μιας φυλακής εντός του νομού είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει πρώτα απ’ όλα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους. Οι φυλακές συνεπάγονται έναν μεγάλο κύκλο εργασιών, από την αρχική μελέτη και κατασκευή ως την μετέπειτα λειτουργία και διαχείριση. Φυσικά, οι θέσεις εργασίας είναι παραπάνω από καλοδεχούμενες στο νομό μας. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που διατυπώνουν επιφυλάξεις για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αν κατασκευαστούν φυλακές στην Αιτωλοακαρνανία.
Κώστας Καρακώστας, από την εφημερίδα Συνείδηση / .agriniopress.gr
google page rank