Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σοβαρά προβλήματα στους αλιείς του Αμβρακικού από τις μέδουσες



Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονται για μια ακόμη φορά οι ψαράδες του Αμβρακικού. Οι μεγάλες μέδουσες, τα κορέλια όπως τα αναφέρουν οι αλιείς, έχουν κατακλύσει και πάλι τον Αμβρακικό.Οι μέδουσες μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων και τα καταστρέφουν όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθώς η θάλασσα, κυρίως από την πλευρά της Άρτας έχει γεμίσει με μάκα, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στους ψαράδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Άρτας Παναγιώτη Σωτηρίου όπως κάθε χρόνο οι ψαράδες του Αμβρακικού έτσι και φέτος ετοιμάστηκαν για το ψάρεμα της γαρίδας, το μοναδικό είδος που τους κρατά ακόμη στην θάλασσα και δεν τους στέλνει στην ανεργία.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πολλοί από τους ψαράδες επένδυσαν 2.000 ως 4.000 ευρώ για την κατασκευή των διχτυών, με την ελπίδα να τα ξεχρεώσουν στο τέλος της αλιευτικής περιόδου και να βγάλουν και ένα μικρό μεροκάματο. Δυστυχώς από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο κόλπος έχει γίνει υπερτροφικός και αυξάνουν παράλληλα τις ανοξικές μάζες λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας ότι όλοι οι αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση.
Το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η μάκα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους σημειώνοντας ότι κυρίως από την πλευρά της Κορωνησίας και της Σαλαώρας η παρουσία της μάκας είναι τόσο έντονη που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την αλιεία
Ο κ.Χαραλάμπους μεταφέροντας την συνομιλία του με επιστήμονες, επισημαίνει ότι η μάκα οφείλεται κυρίως στα νιτρικά που λόγω των φυτοφαρμάκων καταλήγουν στον Αμβρακικό, προκαλώντας ευτροφισμό, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα.
Πηγή: pamepreveza.gr
google page rank