Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Γ. Βαρεμένος: Εξευτελίζεται το κράτος στο έργο Αμβρακίας - Ακτίου


«Εξευτελισμό του κράτους και εμπαιγμό του λαού» αποτελούν οι πρακτικές των αναδόχων του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας - Ακτίου, που λιμνάζει ημιτελές αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναπτύσσοντας σήμερα το πρωί στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτησή του. 

Και είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας στην ερώτηση, αναγνώρισε ότι ο βουλευτής «έχει επί της ουσίας δίκιο» και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο Γιώργος Βαρεμένος υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη ερώτησή του είχε χαρακτηρίσει την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου ως «διπλό σκάνδαλο» διότι, πρώτον, οι εργασίες καρκινοβατούν ήδη από την έναρξή του και έχουν σχεδόν διακοπεί τους τελευταίους 10 μήνες, παρ’ ότι, κατά προσωπική διαβεβαίωση του τότε αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, δεν υπήρξε πρόβλημα χρηματοδότησης από πλευράς Δημοσίου. 

    Και, δεύτερον, διότι οι 250 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έως και έναν χρόνο, αν και έχει διατεθεί πίστωση 1,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
     «Δεν θα κουραστώ να επανέρχομαι στο θέμα», είπε ο βουλευτής, «με όλους τους τρόπους που διαθέτω, κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η κατάλυση της νομιμότητας, έστω και αν αναφερόμαστε σε κυβερνήσεις των τριών τελευταίων ετών που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια οιονεί εκτροπή. Μαθαίνω ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια περιορισμένη κινητικότητα στο έργο, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για κοροϊδία. Έχει ξανασυμβεί. Σας ερωτώ, λοιπόν, τι θα κάνετε για να προασπίσετε στοιχειωδώς τη σοβαρότητα του κράτους και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων».
       «Πραγματικά, έχετε επί της ουσίας δίκιο», παραδέχθηκε ο υπουργός, αποδίδοντας τη σημερινή εικόνα του έργου στην οικονομική κρίση, «που έπληξε ιδιαίτερα τις κατασκευαστικές εταιρείες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες», αλλά και «στην παθογένεια, στην ανοχή του Δημοσίου, όπως γενικότερα συμβαίνει σε πολλά πράγματα στη χώρα μας, που οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό». «Θα σας στείλω προσωπικά», δεσμεύθηκε, «την άλλη εβδομάδα ένα χρονοδιάγραμμα του έργου, ώστε να μπορείτε να με ελέγξετε αν αυτό δεν τηρηθεί. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει αναλάβει μια υποχρέωση έναντι αμοιβής και αυτή την υποχρέωση δεν την τηρεί. Τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
     Ο υπουργός έκανε, επίσης, γνωστό ότι μόλις προχθές το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων αποφάσισε να δώσει παράταση στον εργολήπτη -«και αυτή», όπως είπε, «θα είναι η τελευταία και με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα σας στείλω, ώστε να είμαι υπόλογος απέναντι σ’ εσάς, και στη Βουλή, και στον ελληνικό λαό».
     Δευτερολογώντας, ο Γιώργος Βαρεμένος υπενθύμισε ότι κάθε φορά που κινείται η διαδικασία έκπτωσης, ο ανάδοχος επανεκκινεί προσχηματικά το έργο,για να το εγκαταλείψει και πάλι αμέσως μετά. 
      Το κράτος τόνισε, πρέπει να διασφαλίζει ότι τα έργα θα γίνονται με βάση τους όρους ανάθεσής τους και όχι με βάση τα κάθε φορά συμφέροντα των αναδόχων. Και έθεσε το γενικότερο πρόβλημα του τρόπου ανάθεσης των δημοσίων έργων, ο οποίος, τόνισε,«πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος».

google page rank