Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιος Κων/νος Αγρινίου: Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 91 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής


     91 χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης, μια από τις πιο τραγικές στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της.

      Ολοκληρώθηκαν με την Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των θυμάτων Καταστροφής της Σμύρνης 1922 και την  Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Προσφύγων  στον Άγιο Κων/νο οι εκδηλώσεις του συλλόγου  Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, με αφορμή τα 91 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή........



Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παύλος Μοσχολιός ανέφερε:
"Η μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που έπεσαν στην Μικρασιατική καταστροφή καθώς επίσης και σε όλους αυτούς που διωγμένοι και  με καταστραμένες τις περιουσίες τους ήρθαν στην χώρα μας, και κάποιοι εξ αυτών εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Κων/νο δημιουργώντας πολιτισμό και συμβάλλοντας  στο να αναπτυχθεί η πόλη του Αγρίνιου.
Υπήρξε μια μεγάλη καταστοφή και πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από αυτή υπήρξε μια μακρά περίοδος εθνικού διχασμού και ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι όσες φορές ο λαός έχει διχαστεί έχει επέλθει και μια μεγάλη καταστροφή για την χώρα.
Το μήνυμα που μας στέλνουν όλοι αυτοί  που έπεσαν είναι ότι ο λαός θα πρέπει να είναι ενωμένος ιδιαίτερα στα δύσκολα, πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις.Όταν ο λαός είναι ενωμένος δεν είναι ποτέ νικημένος".

    Οι εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή περιλάμβαναν έκθεση παλιώνφωτογραφιών και λαογραφικού υλικού στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού καταστήματος στην οποία υπήρχαν σπουδαία εκθέματα της εποχής, όπως σφραγίδες, έγγραφα, νυφικά, νυχτικά φταγμένα από σάκο ζάχαρης, μοναδικές οικογενειακές φωτογραφίες και κειμήλια, ενώ συνεχίστηκαν με μουσική βραδιά με αναφορές από την Μικρά Ασία το βράδυ του Σαββάτου, προβολές ντοκυμαντέρ και χoρευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς.

cityvoice.gr/- xiromeronews 

Δείτε φωτορεπορτάζ από το τριήμερο των εκδηλώσεων:















google page rank