Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Παλαιομάνινα: Ένα χωριό καταστράφηκε

Το πρόβλημα με το αρδευτικό δίκτυο του νομού και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, …όπως και οι υποσχέσεις των ανευθυνο-υπεύθυνων φορέων και υπηρεσιών, πολύ περισσότερο των θεσμικών εκπροσώπων και των πολιτικών, που κατανοούν, συμπαρίστανται, αγωνιούν, …αλλά τίποτε δεν κάνουν!

Η περίπτωση της Παλαιομάνινας, όμως, είναι διαφορετική. Διότι οι παλιές λεηλασίες στο αντλιοστάσιο αποκαταστάθηκαν (με 50.000 ευρώ απ” την Περιφέρεια) και με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου γνώριζαν όλοι ότι το σύστημα θα λειτουργήσει. Και μπήκαν στη διαδικασία. Πολλοί προπλήρωσαν μάλιστα για το νερό που θα χρησιμοποιούσαν, όλοι έκαναν τα τεράστια έξοδα της προετοιμασίας για την καλλιέργεια.


Και αφού φύτεψαν, έσπειραν, κλάδεψαν, ράντισαν κτλ., νέα κλοπή στο αντλιοστάσιο άφησε τα χωράφια χωρίς νερό. Τα τριφύλλια «κάηκαν», τα κηπευτικά καταστράφηκαν,τα καπνά μαράθηκαν, τα κτηνοτροφικά φυτά ξεράθηκαν, οι ροδιές υπέστησαν ζημιά και ως δέντρα, οι ελιές δεν μεγάλωσαν τον καρπό… Απόλυτη καταστροφή, δηλαδή, εκατοντάδες οικογένειες στο καναβάτσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία κλοπή, ζητήθηκε η συνδρομή της ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να παραχωρήσει τον αναγκαίο μετασχηματιστή για να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο.
Η ΔΕΗ, όμως, αρνήθηκε…
Όπως εξηγούν στο agrinioreport.com κάτοικοι της περιοχής, η αγροτική παραγωγή στην Παλαιομάνινα είναι απόλυτα εξαρτώμενη απ’ το αντλιοστάσιο (καλύπτει 6.500 στέμματα), αφού  δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση, όπως ενδεχομένως συμβαίνει με άλλα χωριά, όπου οι εκεί αγρότες μπορούν ίσως μόνοι τους να «τραβήξουν» νερό από λίμνες, ποτάμια ή πηγές (γεωτρήσεις).

Οι ίδιοι δηλώνουν πως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κανείς δεν πήγε στο χωριό να τους ρωτήσει έστω …πως θα βγάλουν χειμώνα, όταν όχι μόνο έσοδα δεν θα έχουν απ’ τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, αλλά ξόδεψαν γι’ αυτές τις οικονομίες τους και χρεώθηκαν από πάνω!
agrinioreport

google page rank