Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Είμαστε όλοι εκπαιδευτικοί


Το κουδούνι που μόλις ακούσαμε να χτυπά βρίσκει τα σχολεία λειψά, τους εκπαιδευτικούς αποκαρδιωμένους και το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμορφωμένο κι απειλητικό πια για όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτό.
Εν μέσω καλοκαιριού το υπουργείο κατήργησε ολόκληρες ειδικότητες στην δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση και μαζί με αυτές 2.500 εκπαιδευτικούς. Καταργούνται βασικοί τομείς όπως ο τομέας υγείας και πρόνοιας. Ανατρέπονται τα σχέδια χιλιάδων μαθητών που είχαν επιλέξει αυτές τις ειδικότητες και οδηγούνται αργά και μεθοδικά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εξεταστικοί φραγμοί, αφού οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν ουσιαστικά 4 φορές εξετάσεις για να περάσουν σε κάποια σχολή.
Εν μέσω καλοκαιριού, καταργήθηκαν οι σχολικοί φύλακες, που ήταν απαραίτητοι στα σχολεία και τέθηκαν 2.200 άνθρωποι σε διαθεσιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των σχολείων και των μαθητών.
Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες στα περισσότερα δημοτικά και νηπιαγωγεία με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για την υγεία των μαθητών.
Φέτος η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές των δανειστών κι αφεντικών της με το πρόσχημα της αποπληρωμής του χρέους και του μηδενισμού των δαπανών, δεν έκανε κανέναν διορισμό εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, περίπου 10.000 αναπληρωτές, οι οποίοι χρόνια τώρα γυρίζουν την επικράτεια προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, αφού δεν δόθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψή τους.
Φέτος, στις 9 Σεπτέμβρη (!), εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που επιχειρεί να «πάρει» τον δάσκαλο απ’ το ολοήμερο. Που καθορίζει ότι «το ολοήμερο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει με τις διαθέσιμες ώρες των δασκάλων», δηλαδή ό,τι περισσεύει και αν περισσεύει! Που κάνει την ενισχυτική διδασκαλία κάθε είδους, υπόθεση μόνο του ΕΣΠΑ. Που θα «βαφτίσει» υπεράριθμους του εκπαιδευτικούς του Ολοήμερου για να «μπαλώσει» όπως όπως τα κενά των σχολείων με υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαλύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στο Ολοήμερο Σχολείο που εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους γονείς.
Σήμερα, ο εκπαιδευτικός, ο εργαζόμενος εν γένει, αντιμετωπίζεται ως ένα είδος μοντέρνου δουλοπάροικου χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμος, ένας απλός αριθμός στα φύλλα ισολογισμού της κυβέρνησης, έτοιμος να δεχτεί το τσεκούρι επιπλέον μειώσεων και απολύσεων.
Αριθμοί θεωρούνται κι οι μαθητές που στοιβάζονται σε τάξεις των 26 των 27, των 28, των 30 έτοιμοι τάχα να λάβουν τις μοντέρνες τεχνικές εκπαίδευσης, τα πρότζεκτ και τα προγράμματα, σε αίθουσες που παγώνουν για να εξοικονομηθεί πετρέλαιο, με σχολεία που ονομάζονται «αναμορφωμένα», λες και το όνομα μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα ζοφερή, με υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις υποδομών κι εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι εκπαιδευτικοί πλεονάζουν, η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία, τα οποία δεν προτίθενται να καλύψει.
Αυτά είναι τα σχέδια τους.
Έχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση, να μη επιτρέψουμε να τα πραγματοποιήσουν!
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την απόλυση, την ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τα χαράτσια και τους φόρους, με το νοσοκομείο που καταργείται και την υγεία που χρυσοπληρώνεται, με δεκάδες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Πρέπει να αγωνιστούμε. Για το μέλλον της δημόσιας, εκπαίδευσης για όλους, για τα εργασιακά δικαιώματα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη, για το μέλλον μιας ανθρώπινης κοινωνίας για τα παιδιά μας. Ενάντια στον κοινωνικό μεσαίωνα της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης της νεολαίας, της διάλυσης κάθε κοινωνικού αγαθού της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.
Και είναι αγώνας κοινός, είναι αγώνας όλων μας.
ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ!
agrinionews
google page rank