Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η τελευταία ημέρα του Τσε Γκεβάρα ήταν η 9η Οκτωβρίου 1967


9 Οκτωβρίου 1967. Ο υπαξιωματικός του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν, πυροβολεί και σκοτώνει τον αιχμάλωτο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Ο θάνατός του σημειώθηκε λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι. 
Πίσω στην Κούβα, η στάση του Φιντέλ Κάστρο ήταν αρχικά επιφυλακτική, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το θάνατο του Κομαντάντε. Ωστόσο, στις 15 Οκτωβρίου, αποδέχτηκε το γεγονός, μετά από την εμφάνιση φωτογραφικών αποδείξεων.
Με αυτόν τον σύντομο και βάναυσο τρόπο (αιμορραγία από 9 σφαίρες στο στήθος), έσβησε ο άνθρωπος πίσω από την κουβανική επανάσταση της 26ης Ιουλίου, την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο γιατρός και φωτογράφος «Τσε».
Το χρονικό
Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από τότε που ο Κομαντάντε εγκατέλειψε την Κούβα και βρέθηκε, με μια στάση στο Κογκό, στη Βολιβία. Το σπίτι του βρίσκεται πλέον στην περιοχή Νιανκαουασού, που θεωρούταν ο πυρήνας του αντάρτικου που ετοιμαζόταν. Οι συγκρούσεις με το βολιβιανό στρατό είναι συχνές, ενώ η βοήθεια που ο τελευταίος είχε από τις ΗΠΑ, καθώς και η παντελής απουσία του βολιβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος στην υποστήριξη του αγώνα του Τσε, οδήγησαν στην αποτυχία της επανάστασης.
Στις 8 Οκτωβρίου, οι αντάρτες περικυκλώνονται και σφαγιάζονται. Αναγκάζονται να σκορπιστούν για να γλιτώσουν, ενώ στη μάχη ο Τσε τραυματίζεται στο πόδι. Συλλαμβάνεται από το στρατό και μεταφέρεται στο σχολείο του κοντινότερου οικισμού, Λα Ιγκέρα, όπου και ανακρίνεται για μία μέρα. Στις 9 Οκτωβρίου, ο Μάριο Τεράν λαμβάνει εντολή δολοφονίας. Στην αρχή διστάζει, όπως λέγεται, αλλά τελικά πυροβολεί τον Κομαντάντε στο στήθος.
Η σορός του έπρεπε για τους στρατιωτικούς να χαθεί δίχως κανένα ίχνος και θάφτηκε κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χλμ. από την Λα Ιγκέρα. Νωρίτερα, στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκοψαν τα χέρια του, τα οποία διατηρήθηκαν σε φορμόλη προκειμένου να γίνει αργότερα η οριστική αναγνώρισή του.
Το πτώμα του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο.


google page rank