Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Υπό διωγμό αγρότες και κτηνοτρόφοι χάνουν πριμ και βοσκοτόπια ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ


Αποφάσεις ερήμην τους από Πολιτεία και Ε.Ε. Δύσκολοι αποδεικνύονται οι καιροί για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Κατούνα, καθώς πολιτεία και Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώνουν εμπόδια που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους κόπους και τις θυσίες τους για ένα μεροκάματα.
Επιπλέον φαίνεται πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτούς δηλαδή που τους αφορούν και τους επηρεάζουν άμεσα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Παναγιώτη Καλογιάννη, έντονη είναι η φήμη ότι από το νέο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποχαρακτηρίσει από βοσκοτόπια τις δασικές εκτάσεις. Επισήμως, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση η φήμη όμως συντηρείται και από διαρροές του υπουργείου Ανάπτυξης. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να αποβεί πραγματικά καταστροφικό για την κτηνοτροφία της περιοχής και όχι μόνο, καθώς εξαιρώντας καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, πρακτικά μένει ελάχιστος διαθέσιμος χώρος για τα βοσκοτόπια. «Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 1.500.000 αιγοπρόβατα και για το καθένα υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός στρεμμάτων που θα πρέπει να έχουν οριστεί ως βοσκότοπος», μας πληροφορεί ο κ. Καλογιάννης.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που θα προκαλέσει στους κτηνοτρόφους αυτή η απόφαση αν ληφθεί, είναι ότι τότε θα χαθεί το «ορεινό πριμ», ένα χρηματικό βοήθημα το οποίο λαμβάνουν όσοι βόσκουν τα ζώα τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το θέμα απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους, καθώς βλέπουν ότι μετά το κλείσιμο των σφαγείων της Κατούνας, η κτηνοτροφία στην περιοχή δέχεται ένα ακόμα πλήγμα.
Ζημιωμένοι όμως βγήκαν και όσοι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να ασχοληθούν με την συμβολαιακή καλλιέργεια καπνού. Ενώ οι πρώτες ενδείξεις ήταν θετικές και όλα έδειχναν ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να επανέλθει σταδιακά η καλλιέργεια καπνού, ο κ. Καλογιάννης μας αναφέρει ότι αντί της συμφωνηθείσας τιμής των 4,5 ευρώ το κιλό, οι εταιρείες αγοράζουν σχεδόν στο μισό, γύρω στα 2,5 ευρώ. Όσοι δε πρώην καπνοπαραγωγοί επέλεξαν να επενδύσουν σε φωτοβολταικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, έχουν να αντιμετωπίσουν τα «χαράτσια» των 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Τα «χαράτσια» αυτά, τα οποία θα έχουν διάρκεια 3 χρόνια, έρχεται να ακολουθήσει και η μείωση της τιμής ανά κιλοβατώρα κατά 20 λεπτά.
Τη στιγμή που γίνονται όλα αυτά, αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν την ανακοίνωση της νέας Κοινής Αγροτικής Παραγωγής, από την οποία ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για το νέο τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων. Ο τρόπος αυτός αναμένεται να αλλάξει και να γίνεται πλέον υπολογισμός ανάλογα με την παραγωγή, αλλά από ελληνικής πλευράς έχει αποσταλεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. Όπως και να έχει όμως, και σ’ αυτόν τον τομέα οι αγρότες παραμένουν ακόμα ανενημέρωτοι και δεν έχουν εικόνα του τι θα ισχύσει τελικά.
Όπως είπαμε και στην αρχή, οι καιροί αποδεικνύονται δύσκολοι για αγρότες και κτηνοτρόφους, στην Κατούνα αλλά και σ’ όλο το νομό. Όταν όμως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τους άμεσα ενδιαφερόμενους ή η πολιτεία αθετεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει κάνει με τους πολίτες, τότε όπως εύλογα σχολιάζει ο κ. Καλογιάννης, και σίγουρα απηχεί την άποψη πολλών, «χάνεται η εμπιστοσύνη και οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις»…

Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα «Συνείδηση»
google page rank