Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η Πρέβεζα γιόρτασε την Πρώτη Ανάσταση - Εκατοντάδες κόσμου έσπασαν τα μπότια (PHOTO & VIDEO)

Η Πρέβεζα γιόρτασε την Πρώτη Ανάσταση - Εκατοντάδες κόσμου έσπασαν τα μπότια (PHOTO & VIDEO)

 Μεγάλη επιτυχία το έθιμο με τα κανάτια
Η προσπάθεια που έκανε όλο αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών του Ιστορικού Κέντρου φαίνεται πως απέδωσε τα μέγιστα σήμερα το πρωί.
Παρά τον άσχημο καιρό και το γεγονός ότι η βροχή σταμάτησε λίγο πριν να σημάνουν οι καμπάνες, πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας αλλά και στο γραφικό στενό του Σαϊτάν Παζάρ για να δουν αλλά και να συμμετάσχουν στο έθιμο με τα μπότια.
Έτσι, στις 09:00, όταν οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Αγ. Χαραλαάμπους σήμαναν την Πρώτη Ανάσταση δεκάδες μπότια (πήλινα κανάτια) άρχισαν να σπάνε ενώ οι δυνατοί κρότοι από τα βαρελότα που έπεσαν ακούστηκαν σε όλο το ιστορικό κέντρο στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.





Το έθιμο χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους.
Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες του Σαϊτάν Παζάρ οι οποίοι βρήκαν το έθιμο από τους προγόνους τους.
Από πέρυσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου το έθιμο επεκτάθηκε και στον πεζόδρομο της Αγοράς ενώ και φέτος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Βέβαια αισθητή ήταν η απουσία της Φιλαρμονικής, η οποία παρά την ανακοίνωση της συμμετοχής της προκειμένου να δοθεί στην γιορτή αυτή μια μουσική νότα, δεν εμφανίστηκε.
Την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα βέβαια πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας.


Στο Σαϊτάν Παζάρ όσο και στον πεζόδρομο προσφέρθηκαν παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκίσματα (σουτζούκι, χαλβάς κλπ) παρασκευασμένα από τους διοργανωτές.
Με το τέλος τόσο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αλλά και υπάλληλοι του δήμου που επιστρατεύτηκαν, ρίχτηκαν αμέσως στην δουλειά προκειμένου να καθαριστεί ο πεζόδρομος και να επιστρέψει η αγορά στους κανονικούς ρυθμούς...

pamepreveza
google page rank