Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ 25/7/2014 ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΥΝΑΣ (ΜΠΟΙΚΟΥ)

Δεκάδες πιστοί ανέβηκαν στο ιστορικό εκκλησάκι της οσιομάρτυρος Παρασκευής στου Μπόικου στις 25/7/2014 την παραμονή της γιορτής της το απόγευμα όπου παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό και προσκύνησαν το ιερό λείψανο και στην συνέχεια έστησαν ένα παλιακό γλέντι αφού κάθισαν μέχρι το πρωί.
Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται δυτικά στο δρόμο προς την Νύσσα σε έναν από τους παλαιοτέρους οικισμούς ο οποίος υπήρχε πριν την δημιουργία της Κατούνας.
Η εκκλησία ήταν παλιά αλλά με την βοήθεια των κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών που φέρονται πως κατάγονταν από εκεί έχει γίνει σήμερα πανέμορφη. Δίπλα της ακριβώς βρίσκονται τα χαλάσματα του συνοικισμού Μπόικου και ήταν η προστάτιδα του.
Τα αρχικά χαρακτηριστικά του ναού δεν διακρίνονται σήμερα, εκτός από μερικές τοιχογραφίες, εξαιτίας των οικοδομικών παρεμβάσεων
Η κατασκευή της εκκλησίας χρονολογείται από το 1547 και ήταν πρώτα γυναικεία μονή.
Ο οικισμός του Μπόικου με την Αγία Παρασκευή μαζί με άλλους οικισμούς όπως του Αγίου Προκοπίου που κατάγονταν ο κλεφταρματολός Πάνος Μειντάνης και  η Αγία Δευτέρα έδωσαν πολλά στον αγώνα της επανάστασης του 21.
Παραμονή και ανήμερα της γιορτής της πάρα πολύς κόσμος ανεβαίνει στην περιοχή του λόγγου να προσκυνήσει.
Τα παλιά χρόνια πολλοί συγχωριανοί μας κοιμόταν το βράδυ στην Ιερά μονή και τις πρωινές ώρες παρακολουθούσαν την Θεία λειτουργία. 
Έτσι έγινε και φέτος, αφού μετά τον απογευματινό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και την περιφορά εικόνας και του ιερού λειψάνου στήθηκε ένα γλέντι με ψητά των συγχωριανών μας που μοιράστηκαν σε όλους και στην συνέχεια χόρευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.  
Και του χρόνου…





ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ :























































google page rank