Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Αστακού Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -ειδικά στους καιρούς μας- οφείλει να είναι προτεραιότητα

Τα Κέντρα Υγείας Αστακού και Βόνιτσας επισκέφθηκε η βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα.
Η Βουλευτής επιβεβαίωσε εκ νέου τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τόσο για τους ασθενείς  όσο και για τους εργαζόμενους, αφού τα ήδη διαπιστωμένα προβλήματα οξύνονται εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και λόγω απουσίας απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού.
Όπως ενημέρωσε την κ. Φούντα ο Διευθυντής του Κ.Υ Αστακού κ. Ιωάννης Χρόνης, η στελέχωση είναι τόσο ελλιπής στα αναγκαία για την σωστή λειτουργία ιατρικά τμήματα, που κάποιες φορές δε μπορούν να παρασχεθούν ούτε οι βασικές υπηρεσίες υγείας - πόσο μάλλον οι «ποιοτικότερες». Συγκεκριμένα το Κ.Υ καλύπτεται μόλις από δύο γιατρούς, οι οποίοι καθημερινά καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων, ενώ παράλληλα,  λόγω της μερικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μύτικα, καλούνται  να καλύψουν υγειονομικά και την συνολικότερη περιοχή ευθύνης του.
Την ομαλή λειτουργία δυσχεραίνουν, οι σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό –το Κ.Υ. καλύπτεται από μόλις δύο νοσηλεύτριες- καθώς και οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό-υγειονομικό υλικό.
Την ίδια ώρα την εμφάνισή τους έχουν κάνει σοβαρά κτιριακά προβλήματα, με το προσωπικό να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση.
Αν αναλογιστούμε μάλιστα, ότι η εν λόγω δομή εξυπηρετεί μία ευρεία περιοχή, με τα πλησιέστερα νοσοκομεία να απέχουν -μέσω ενός κάκιστου οδικού δικτύου- πάνω από 50 χλμ., αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος.
Ευχάριστη είδηση, ως μοναδική εξαίρεση, αποτελεί η σύνδεση συστήματος τηλεϊατρικής που έγινε με δωρεά και αφορά στην δημιουργία ακτινολογικού κέντρου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί δυστυχώς και στο Κ.Υ Βόνιτσας το οποίο καλύπτεται από μόλις τρεις γενικούς γιατρούς και χωρίς καθόλου γιατρούς ειδικότητας (μικροβιολόγο, παθολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο)!
Όπως επεσήμανε στην κ. Φούντα η μοναδική ειδικευόμενη ιατρός- παιδίατρος του Κέντρου Υγείας, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η ίδια -αν και εκτελεί και χρέη διευθύντριας στο Κέντρο Υγείας-  είναι υποχρεωμένη να εφημερεύει στο Νοσοκομείο Αγρινίου, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται περαιτέρω η λειτουργία του Κ.Υ.
Στα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης έρχονται να προστεθούν και οι τραγικές ελλείψεις σε οδηγούς, καθώς υπάρχει μόλις ένας οδηγός ασθενοφόρου για το μοναδικό όχημα του Κ.Υ., ο οποίος μάλιστα έχει μετακινηθεί από το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας και καλύπτει μόνο τις πρωινές βάρδιες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες διακομιδής ασθενών.
Επιπλέον, αν  και σε κάποιες μονάδες έχουν εγκατασταθεί υπερσύγχρονα μηχανήματα, δεν υπάρχουν -όπως προαναφέρθηκε- οι γιατροί ειδικότητας για να τα χειριστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη αξιοποίησης δομών το μικροβιολογικό τμήμα του Κ.Υ, το οποίο  λειτουργεί με ευθύνη των παρασκευαστών, χωρίς την απολύτως απαραίτητη παρουσία μικροβιολόγου. Παράλληλα σοβαρές  ελλείψεις παρουσιάζονται και σε φαρμακευτικό-υγειονομικό υλικό, ενώ το Κέντρο Υγείας  δεν έχει συνδεθεί ακόμα ως όφειλε, με το Κέντρο Πληροφορικής του Νοσοκομείου Αγρινίου, προκειμένου να εφαρμόζεται  χωρίς προβλήματα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας εξυπηρετεί πάνω από 20.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολλούς επισκέπτες που αυξάνονται ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Βουλευτής έχει θέσει πολλές φορές τα ζητήματα αυτά κοινοβουλευτικά, τόσο στον απερχόμενο, όσο και στο νέο Υπουργό Υγείας, με παρεμβάσεις ερωτήσεων αλλά και από βήματος Βουλής. Ακόμα αναμένουμε τις απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά κυρίως τις λύσεις.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  οφείλει να αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα:

"Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Αστακού καλύπτουν κατά βάση δυσπρόσιτες περιοχές με ιδιαιτερότητες, τόσο σε σχέση με το οδικό δίκτυο και την πρόσβαση με το ασθενοφόρο, όσο και σε σχέση με την κατανομή και την ηλικιακή διαμόρφωση του πληθυσμού, που χρήζουν επισταμένης ιατρικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που είναι τόσο απαραίτητη για τους πολίτες, στους καιρούς που ζούμε. Η ανακατανομή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η πρόσληψη ειδικοτήτων που θα καλύπτουν τις απαιτούμενες βάρδιες, η ύπαρξη οδηγών ασθενοφόρων, δεν μπορεί να νοείται ως πολυτέλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους και εμπιστοσύνη προς τις κρατικές δομές. Αλλιώς άλλη μια κοινωνική δομή ύψιστης σημασίας υπάρχει μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα να απαξιώνεται άλλο λίγο η σχέση πολίτη-κράτους ".


--Προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε τους συνδέσμους παλαιότερων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της κ. Φούντα,
Για το Κ.Υ. Αστακού: http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/160.pdf
Για το Κ.Υ. Βόνιτσας: http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/850.pdf
google page rank