Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ονειρεμένες διαδρομές στη παράδοση μέσω ενός πανέμορφου πανηγυριού στην Κωνωπίνα !

Μοναδικές στιγμές έζησαν, όσοι τυχεροί πανηγυριώτες προσήλθαν Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 στην Κωνωπίνα,  για να παραβρεθούν στον πανηγύρι του χωριού, που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.
 Το πανηγύρι της Κωνωπίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους είχε ανασταλεί, επανήλθε «δριμύτερο», φέρνοντας μαζί του παράλληλα, παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας, που  προσέδωσαν δυναμική πολιτισμού και ξέχωρη ομορφιά.
Ξεκίνησε στις 20.00  με τον Μέγα Εσπερινό, που τελέσθηκε υπαιθρίως, στον αύλιο χώρο της εκκλησίας μας, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας, Αρχιμανδρίτη  κ. Νεκταρίου Τριάντη και του εφημερίου του χωριού μας κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου, παρουσία των πιστών, και στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στο παρακείμενο χώρο της πανέμορφης πλατείας, όπου  ο χωριανός μας λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, είχε εκθέσει μοναδικά εκθέματα δίσκων βινυλίου και σπάνιους συλλεκτικούς φωνόγραφους.
Παράπλευρα  ψήνονταν από το πρωϊ στη σούβλα, δύο εκλεκτά Ξηρομερήτικα μοσχάρια που έβοσκαν στις λάκες του Αη Νικόλα Ξηρομέρου, από τη φάρμα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, τα οποία μοιράστηκαν στους πανηγυριώτες ΔΩΡΕΑΝ μαζί με πίτες που ετοίμασαν οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες. 
Ακολούθησε το δρώμενο «Το ξινόγαλο στα χωρία Ξηρομέρου » από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Λεπενούς ο Κατσαντώνης, όπου σε πραγματικές συνθήκες είδαν οι πανηγυριώτες, πως παρασκευάζεται το ξινόγαλο καθώς και την ιδιαίτερη τεχνική του κατά την επεξεργασίας του.
Στη συνέχεια, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Σκούρτας, με περίσσια εγκαρδιότητα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχήθηκε να περάσουν μια όμορφη βραδιά.
Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι μέχρι το πρωϊ, όπου ο Νίκος Βλαχοδήμος με την ορχήστρα του συντρόφευαν μουσικά τους εκατοντάδες πανηγυριώτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία.
Όμορφο γλέντι, επιδέξιοι χορευτές, ωραίες μοναδικές στιγμές απογείωσαν το κέφι, θυμίζοντας παλιούς καλούς καιρούς.
Τις πανηγυρικές εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσίας τους:
Ο Αρχιερατικός Επιτρόπος Κατούνας, Αρχιμανδρίτης Νεκταρίος Τριάντης, ο εφημέριος του χωριού μας κ. Δημητρίος Χαμαλέτσος,
Ο Πρόεδρος της Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κωνωπίνας κ. Χρήστος Τίγκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου, ο Διοικητής του Α.Τ Κατούνας κ. Δημήτριος Κόκκιος, ο Αντιδήμαρχος  κ. Ευθύμιος Φερεντίνος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Στούπας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και νεοκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου κ. Πάνος Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πάνος Σαλοδημήτρης  και Δημήτριος Τζαβαλάς, 
ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του  Συνδυασμού « Πολίτες σε Δράση» κ. Νίκος Λιάπης, η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας κα. Αφροδίτη Μπουμπούλη, η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Βέμη – Καρέλου Αθηνά, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασσούρας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινόητας Κομπωτής κ. Χρήστος Λίβας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κατούνας κ. Βαγγέλης Λύσσαρης.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους συνέβαλαν μ’ οιονδήποτε στην επιτυχή έκβαση των πανηγυρικών εκδηλώσεων και βεβαιώνει ότι, θα παραμείνει θεματοφύλακας των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, που έχουν αλλοτριωθεί  και εκφυλιστεί  τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Και του χρόνου με υγεία !















google page rank