Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη μαγεύει..οι Καρυάτιδες πλέον εμφανίζονται ολόσωμες σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια!!!

Συγκίνηση και θαυμασμό προκαλούν τα νέα ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, καθώς, οι Καρυάτιδες που ανακαλύφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, πλέον εμφανίζονται ολόσωμες σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.
Οι γυναικείες αυτές φιγούρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες είχαν τελικά και άλλα «μυστικά» να αποκαλύψουν, καθώς, δεν πρόκειται για προτομές, αλλά για ολόσωμα γλυπτά ιδιαίτερης λεπτότητας που στέκουν χιλιάδες χρόνια στο σημείο «φρουρώντας» ταυτόχρονα τον μυστηριώδη ένοικο.
Σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.
Γυναίκα πλούσια με εξουσία από το περιβάλλον του Αλέξανδρου -Τι μαρτυρούν οι Καρυάτιδες
Παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες συνεχίζεται και η έντονη φημολογία για το ποιο πρόσωπο βρίσκεται θαμμένο στον γιγαντιαίο αυτόν τάφο, τον μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Ηδη τα ευρήματα των αρχαιολόγων, από την ανακάλυψη των σφιγγών και τον στολισμό του τύμβου μαρτυρούν ένα πρόσωπο που είχε βαρύνουσα σημασία, αλλά και επιρροή στην περιοχή, ωστόσο, οι γυναικείες μορφές ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο τάφος έχει μεγαλύτερη σημασία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Andrew Chugg στο Discovery News το γεγονός ότι στον τάφο υπάρχουν γυναίκες φύλακες καταδεικνύει πως ο τάφος ανήκει σε μια σημαντική βασίλισσα.
Πιο ισχυρή «υποψηφιότητα» αυτή τη στιγμή θέτει η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είναι και ένα πρόσωπο που σχεδόν από την αρχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της φημολογίας. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται στον τύμβο να βρίσκεται η Ρωξάνη, η σύζυγος του Αλέξανδρου, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, ενώ υπαρκτό είναι και το σενάριο να είναι θαμμένες στο σημείο και οι δύο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αρχαιολόγοι που εκτιμούν πως το μέγεθος του τάφου είναι τέτοιο που η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα είναι αρκετά μεγάλη. Μπορεί το μέγεθος του μνημείου να σχετίζεται συχνά με τη «βαρύτητα» του προσώπου που είναι θαμμένο, αλλά το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι «ένοικοι» παραμένει ορατό.
Η ανατρεπτική θεωρία για τον Ηφαιστίωνα:
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, κυκλοφορεί και μια ανατρεπτική θεωρία που θέλει τον τύμβο στην Αμφίπολη να ανήκει στον πιστό φίλο και συνοδοιπόρο του Αλέξανδρου, Ηφαιστίωνα, με τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά να έχει παραγγείλει το μνημείο.
Σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, με θέμα τον τύμβο της Αμφίπολης με τον τίτλο «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: Ελεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π. Χ.» υποστήριξε πως ο τάφος ανήκει στον παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.
Στόχος της διάλεξης ήταν να φωτίσει πτυχές των ανασκαφών, πάντα με σεβασμό στις εργασίες και τη δουλειά που πραγματοποιεί η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.
Απαντώντας σε ερώτημα ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε πως, μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των ελληνιστικών χρόνων, ο Τύμβος Καστά, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περίπου το 325 π.Χ..Την παραγγελία για τον τάφο έδωσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος για τον Ηφαιστίωνα.
Ο κ. Μαυρογιάννης, πάντως, σημείωσε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.
Η παρουσίαση επικεντρώθηκε καταρχήν στα γεγονότα των ετών 325-320 π.Χ., με αφετηρία την αίσια επάνοδο από την Ινδία του στόλου του Αλεξάνδρου υπό τον «Αμφιπολίτη» Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία. Συνεχίστηκε με τον αιφνίδιο θάνατο του «φιλαλέξανδρου» Ηφαιστίωνα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα και κορυφώθηκε με τον θάνατο του ιδίου του Αλεξάνδρου στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και με τα της ταφής του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Μέμφιδα και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, οριστικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.



 | iefimerida.gr
google page rank