Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΕΘΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ

 Με παρουσία κλήρου από την ευρύτερη περιοχή και πλήθους κόσμου τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χθες το βράδυ στην Ιερά Μονή της Παναγίας στα Ρέθα. Παρά την καταρρακτώδη βροχή και τον άστατο για τα δεδομένα της εποχής καιρό, αρκετοί ήταν οι πιστοί που παραβρέθηκαν στον εορτασμό της Παναγίας. Περίπου 20 λεωφορεία πλήρη από Άρτα και Αιτ/νία μετέφεραν πιστούς, αλλά πολλοί ήταν και οι κάτοικοι του ορεινού Βάλτου που επισκέφθηκαν την μονή, μιας και ο νέος δρόμος που δημιουργήθηκε από Ρέθα – Θύαμο διευκόλυνε στο μέγιστο βαθμό την πρόσβαση στο μοναστήρι. Τον εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απ. Κοιμήσης, ο νέος διοικητής της αστυνομίας κ. Ματσούκας Δημήτριος, ο αντιδήμαρχος Παπούλιας Γρηγόριος, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Ανδρίκουλα Σοφία, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Χούτας Νικόλαος κ.α.
Το μοναστήρι της Παναγίας στα Ρέθα βρίσκεται στα ορεινά σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας με την Ήπειρο. Είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου οπότε και πραγματοποιείται λαμπρή εορτή με την συμμετοχή πληθους πιστών από ολόκληρη την γύρω περιοχή..
Πρόκειται για μια μονή κτισμένη περίπου στα 1400 μ.Χ. στην οποία εδράζονταν και εδράζεται ένα γυναικείο μοναστικό τάγμα. Το μοναστήρι στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν άσυλο ατόμων με ψυχικές παθήσεις. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται οι κρίκοι για την καθήλωση των ψυχασθενών.
Η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας (“Η Κυρία του Βάλτου”) θεωρείται θαυματουργή και αποτελεί την πιο δυνατή έλξη για τους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ



























FOTO:AΜΦΙΛΟΧΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΙΣΤΡΟΣ
e-maistros.gr
google page rank