Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Η ιστορική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του μοναδικού φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο, μαζί με το φιλμάκι των μόλις 35 δευτερολέπτων του ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα για τη διάψευση των αρχικών δηλώσεων της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό». 

«Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά, βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε, πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολονάκια δεξιά και αριστερά»...
«Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αρ. Σαρρηκώστας, περιγράφοντας τη δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ στη WebTv του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά, έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω του πρακτορείου Associated Press. Τον Μάιο του 2008 ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τις φωτογραφίες του, στο Πολυτεχνείο. Έκθεση με τίτλο: «41η επέτειος του Πολυτεχνείου» Ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1961 μέχρι και τη μεταπολίτευση, μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «41η επέτειος του Πολυτεχνείου» με ανέκδοτες φωτογραφίες από τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Μεταξύ των περίπου 100 φωτογραφιών που θα εκτεθούν, συγκαταλέγονται φωτογραφίες από την βασιλική οικογένεια, την αποστασία, την τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Μεταξύ των περίπου 100 φωτογραφιών που θα εκτεθούν, συγκαταλέγονται φωτογραφίες από την βασιλική οικογένεια, την αποστασία, την επταετία, τις δύο εξεγέρσεις στη Νομική, την σύλληψη Παναγούλη μετά την απόπειρα δολοφονίας Παπαδόπουλου, την άφιξη και την ορκωμοσία Καραμανλή. 
Τα εγκαίνια πραγματοποιηθηκαν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Γλυφάδας.
mixanitouxronou

google page rank