Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σβήνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Αγρίνιο;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου, όπως και τα υπόλοιπα δώδεκα σπίτια που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Σ» ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι τέτοιες που μπορεί να θέσουν εκτός λειτουργίας όσες δομές δεν πληρούν τα προβλεπόμενα. Την στήριξή του στο «Χαμόγελο του Παιδιού» δηλώνει ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος κάνει λόγο για «αδιανόητη» πράξη.
Σε προχθεσινή του συνέντευξη, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργία του εθελοντικού οργανισμού μη εθελοντικού χαρακτήρα, ο κ. Γιαννόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι οι αλλαγές που επιφέρει το υπουργείο Εργασίας ισοδυναμούν με «ταφόπλακα» για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα «Σ» αποκάλυψε ότι η «περίοδος χάριτος» των τριών ετών που δίνεται για να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αλλαγές στα σπίτια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν τα 13 σπίτια που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και φιλοξενούν περίπου 330 παιδιά. Ο κ. Γιαννόπουλος μάλιστα εκφράζει τις επιφυλάξεις του για όσα φέρνει το υπουργείο Εργασίας, αφού αντί να εξομοιώνει τις δημόσιες δομές με τις ιδιωτικές, εισάγονται κριτήρια που δημιουργούν διαφοροποιήσεις, και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά.
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι η υπεράσπιση τέτοιων δομών αποτελεί χρέος των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι η δομή πρέπει να παραμείνει στην πόλη μας, δηλώνοντας ότι θα την στηρίξει με κάθε τρόπο ή παρέμβαση χρειαστεί. Σε χθεσινή του ανακοίνωση πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε τα εξής: «Καμιά Μονάδα Προστασίας Παιδιού δεν κλείνει. Αντίθετα το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στηρίζει τις δράσεις όλων των δομών με κάθε δυνατό τρόπο». Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσής του, υπάρχει πρόβλεψη για παράταση τριών χρόνων για τις ήδη υπάρχουσες δομές, ενώ οι νέοι όροι λειτουργία θα αφορούν πρωτίστως νεοδημιουργηθείσες δομές, αν και όπως αναφέραμε εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.
Αυτή τη στιγμή στο σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Αγρίνιο φιλοξενούνται γύρω στα 15 παιδιά, ενώ έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 20 παιδιά, προσφέροντας μοναδικό και δυσαναπλήρωτο έργο σε ολόκληρη την περιοχή.
Κώστας Καρακώστας

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου
«Θεωρώ ότι εμείς, ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, πρέπει να υποστηρίξουμε και να στηρίζουμε πάντα αυτές τις δομές, οι οποίες απευθύνονται σε ευαίσθητες ομάδες και άτομα στα οποία πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν ένα μέλλον και να βγουν με εφόδια στη ζωή. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για κατάργηση τέτοιων δομών. Εμείς θα στηρίξουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού» όσο γίνεται περισσότερο, με κάθε τρόπο και με κάθε παρέμβαση. Η δομή αυτή πρέπει να μείνει στην πόλη μας, να λειτουργεί και να υπηρετεί τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε».


sinidisi.gr


google page rank