Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

“Όχι στα αστυνομοκρατούμενα σχολεία”

“Όχι στα αστυνομοκρατούμενα σχολεία”
ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με ανοικτά σχολεία και με διάλογο με τους μαθητές μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο τόσο για την μαθητιώσα νεολαία όσο και για την κοινωνία. Μέθοδοι αστυνόμευσης και καταστολής δεν πρέπει να ακολουθούνται στην σχολική κοινότητα, είναι καταδικαστέες, οπισθοδρομικές και αναποτελεσματικές, δυναμιτίζοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.
Με δυνάμεις καταστολής και αστυνόμευσης στα σχολεία τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Παιδεία θα είναι περισσότερα καθώς με τέτοιους τρόπους ανοίγει ο δρόμος στα ιδιωτικά χέρια να διεισδύσουν στην εκπαίδευση καταργώντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.
Στο κύμα καταλήψεων στο όποιο συμμετείχαν και μαθητές της Δυτικής Ελλάδας χρήσιμο είναι να αναλυθούν τα μηνύματα που στέλνονται από τους μαθητές προς όλες τις κατευθύνσεις αντί να φιμώνεται ο λόγος τους με εισαγγελικές παρεμβάσεις και αστυνομοκρατούμενα σχολεία. Τι σχολείο θέλουμε; Τι μαθητές επιθυμούμε; Τι νέα γενιά προετοιμάζουμε με τέτοιες επιλογές και τακτικές;

Ιστορικά όλες οι επαναστάσεις ξεκίνησαν από τη νεολαία, άλλωστε η ελπίδα έρχεται από τη νέα γενιά, από τα οράματα και τα όνειρά τους.  Τώρα οι μαθητές αντιδρούν στο νέο εξεταστικό σύστημα με την «τράπεζα θεμάτων», τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «νέου Λυκείου», την υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εντοπίζονται σε ορισμένες μονάδες. Αυτά πρέπει να ακούσουμε και σε αυτά να στρέψουμε το ενδιαφέρον για βελτίωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο διάλογος με τη νέα γενιά αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το μέλλον. Μόνο μέσα από συζήτηση με ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορεί να επιτευχθεί η πρόοδος και η ουσιαστική προετοιμασία της νεολαίας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν και στο μέλλον.
Μόνο με σεβασμό στην διαφορετική άποψη είναι δυνατή η θωράκιση της νέας γενιάς, του μέλλοντος της σχολικής κοινότητας που αποτελεί έναν πυρήνα για την κοινωνία και κατ’ επέκταση για το κράτος.
Ας δώσουμε όλοι τον λόγο στα νέα παιδιά, να τους ακούσουμε, άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα να οραματίζονται το δικό τους μέλλον και ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Μέσα από γόνιμο διάλογο θα βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ιστορία μας διδάσκει και καλό θα είναι να την σεβόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από αυτήν.

Αντώνης Χαροκόπος
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
agrinionews
google page rank