Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Λιτανεία της Αγίας Παρασκευής στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας.



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου 2015, όπου στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Παλαίρου, τελέσθηκε Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής σε κεντρικούς δρόμους της Παλαίρου και στην συνέχεια στο λιμάνι της Παλαίρου σε ειδική εξέδρα τελέσθηκε Αρτοκλασία.
Αμέσως μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς κήρυξε τον θείο λόγο προς τους συγκεντρωμένους πιστούς και μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:
«Ο Ιερός υμνογράφος εξυμνεί  την Αγία Παρασκευή για την καθαρότητα, για την αγνότητα του σώματός της. Η σύγχρονη όμως αντίληψη, η γνώμη και η συμπεριφορά του κόσμου διαφωνεί, ειρωνεύεται, χλευάζει την αγνότητα του σώματος. Η Αγία Παρασκευή δίνει την απάντηση. Από βρέφους  μελετούσε την Αγία Γραφή και γνώρισε  πώς τιμάει το σώμα ο Πλάστης Του, ο Κύριος, πώς το ονομάζει, τι προορισμό τιμητικό του έχει ετοιμάσει στην αιωνία Πατρίδα.
Η Αγία Παρασκευή έκανε πράξη το λόγο του Θεού, τίμησε το σώμα της, το κράτησε καθαρό, το στόλισε με αρετές, το ένωσε με το Θεό δια των Αγίων Μυστηρίων.
Το αν κέρδισε ή όχι το αποδεικνύουν τα ευωδιάζοντα ιερά λείψανά της και τα θαύματά της. Σήμερα λοιπόν ας κλείσουμε τα αυτιά της ψυχής και του σώματος στα σαρκολατρικά μηνύματα του κόσμου, ας λυπηθούμε για το κατάντημα πολλών που φθάνουν και στην διαστροφή και ας κρατήσουμε το σώμα μας καθαρό από αμαρτία.
Για να μένει ξένο από την αμαρτία και την φθορά, να αγιάζεται και ενώνεται με τον Κύριο για να ζήσει μέσα στην χαρά της αιωνίου πατρίδος, ηνωμένο με την αγιασμένη ψυχή μας μετά την αναστάσή του….»
Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών συνόδευσαν την ι.εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της Παλαίρου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Βόνιτσας.











google page rank