Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ : Το μνημόσυνο της Θύρας 7. Αναμεσά τους κι ένας Βονιτσάνος

Συμπληρώνονται την Δευτέρα 35 χρόνια από την ημέρα της μεγαλύτερης τραγωδίας σε αθλητικό χώρο στην Ελλάδα, με το θάνατο 21 ανθρώπων στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 στο γήπεδο Καραίσκάκη.

Σήμερα τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ και τον συνωστισμό στην έξοδο από την εξέδρα. 
Τη μνήμη των νεκρών φιλάθλων τίμησε πολύς κόσμος, οπαδοί του Ολυμπιακού, αλλά και φυσικά εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα του συλλόγου.
Γύρω από το ματωμένο τουρνικέ με τις τόσες αναμνήσεις τελέστηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο της Θύρας 7. Φώναξαν «παρών» και για τους 21. Και φυσικά τους υπενθύμισαν πως ακόμα κι από ‘κει ψηλά συνεισφέρουν στην κερκίδα. «Αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».
Η οικογένεια του Ολυμπιακού ήταν εκεί, για μία ακόμη φορά ενωμένη. Παρών φυσικά ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός προεξάρχοντος του Προέδρου του, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ ήταν σύσσωμο τόσο το ποδοσφαιρικό τμήμα (προπονητής, παίκτες, συνεργάτες κτλ) όσο και η Διοίκηση. Εκεί ήταν και ο μπασκετικός Ολυμπιακός με πρώτους τους κ.κ. Αγγελόπουλους και φυσικά τα μέλη του τμήματος αλλά και διοικητικά στελέχη.Παρών ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και Πρόεδρος του Ερασιτέχνη, κ. Μιχάλης Κουντούρης, αλλά και αθλητές και προπονητές από τα ναυταθλητικά και «υγρά» σπορ, τις πολεμικές τέχνες αλλά και τις ακαδημίες αφού οι ομάδες βόλεϊ και πόλο είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Εκπροσώπηση υπήρξε και από τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ παρότι επίσης υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις.Εκεί ήταν και 20 ποδοσφαιρικές σχολές του Ολυμπιακού απ’ όλη την Αττική αλλά και αυτή της Θεσσαλονίκης. 
Σύσσωμη ήταν και η ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων. Εννοείται πως δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Δήμος Πειραιά με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη. Εκεί ήταν και μέλη των 21 οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και φυσικά χιλιάδες κόσμου κάθε φύλου και ηλικίας. Η κα. Τουμανίδου, εμφανώς συγκινημένη, ζήτησε απ’ όλους να σέβονται τις μνήμες των 21 που χάθηκαν, μεταξύ των οποίων και το δικό της παιδί, και να μην βρίζουν. Επίσης τόνισε πως η διοίκηση του Ολυμπιακού και προσωπικά ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγγυώνται πως θα συνεχίσει η ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων και ζήτησε από προπονητή και παίκτες να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ και ν’ αφιερώσουν τη νίκη στα θύματα της τραγωδίας.
Το λόγο πήρε και η κα. Λόλα Νταϊφά κάνοντας ένα flash back σ’ εκείνη την τραγική ημέρα. Υπήρξε και εκπροσώπηση στις ομιλίες από την Θύρα 7 όπου τονίστηκε ότι οι 21 δεν θα πεθάνουν ποτέ γιατί υπάρχουν εκατομμύρια Ολυμπιακοί που τους θυμούνται και τους «κρατάνε» ζωντανούς.Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και των ομιλιών έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων από τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και από τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη. Στο σημείο μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΕΦΟ κ. Κώστας Μπαρμπής και με το γνωστό του προσωπικό στυλ και τον «πύρινο» λόγο συγκίνησε άπαντες.Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, διεξήχθη και αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7. Στον χώρο του Μουσείου του Ολυμπιακού που βρίσκεται στην εμπορική στοά του «Γ. Καραϊσκάκης» ο κόσμος μπορούσε να πάει να δώσει αίμα για να βοηθήσει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Από τις 10 το πρωί και ως την ώρα που άρχισε το μνημόσυνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν αίμα τιμώντας με έναν ακόμα τρόπο, ΣΠΟΥΔΑΙΟ τρόπο, τη μνήμη όσων χάθηκαν τον Φλεβάρη του 1981.

Οι 21 αδικοχαμένοι της τραγωδίας στη Θύρα 7: 
Ενας απο τους αδικοχαμένος Βασίλης Μαχάς ήταν απο τη Βόνιτσα  όλη η οικογένεια με τα 6 παιδιά τότε μετακόμισε από την Βόνιτσα στην Αθήνα το 1980 ένα χρόνο πριν το μοιραίο γεγονός. Άφησαν το σπίτι τους το οποίο ήταν κάτω από το Κάστρο κοντά στον Κόκκινο. (την πληροφορία αυτή μας την έδωσε ο Μίλτος Πάτσης)
Παναγιώτης Τουμανίδης 14 ετών 
Κώστας Σκλαβούνης 16 ετών 
Ηλίας Παναγούλης 17 ετών 
Γεράσιμος Αμίτσης 18 ετών – οπαδός της ΑΕΚ 
Γιάννης Κανελλόπουλος 18 ετών 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΧΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
Σπύρος Λεωνιδάκης 18 ετών 
Γιάννης Σπηλιόπουλος 19 ετών 
Νίκος Φίλος 19 ετών 
Γιάννης Διαλυνάς 20 ετών 
Βασίλης Μάχας 20 ετών 
Ευστράτιος Πούπος 20 ετών 
Μιχάλης Κωστόπουλος 21 ετών 
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου 23 ετών 
Σπύρος Ανδριώτης 24 ετών 
Κώστας Καρανικόλας 26 ετών 
Μιχάλης Μάρκου 27 ετών 
Κώστας Μπίλας 28 ετών 
Αναστάσιος Πιτσόλης 30 ετών 
Αντώνης Κουρουπάκης 34 ετών 
Χρήστος Χατζηγεωργίου 34 ετών 
Δημήτρης Αδαμόπουλος 40 ετών



google page rank