Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αχελώος, άλλη μια εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ..!


Κοντά έναν αιώνα, έχει που έπεσε η πρώτη ιδέα για εκτροπή του Αχελώου, για τις ανάγκες άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Ήταν στα 1925, όταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Απόστολος Κουτσοκώστας την πρότεινε, χωρίς πειστικότητα. 
Από τότε ίσαμε σήμερα, το έργο ταλαιπωρεί την κοινή γνώμη, ταλαιπωρεί Αιτωλοακαρνάνες και Τρικαλινούς (κυρίως), αρμέγει κρατικά ταμεία, γεμίζει πουγκιά επιτήδειων και δίνει ένα ατέλειωτο παιγνίδι στον πολιτικαντισμό για εξαπάτηση των πολιτών-ψηφοφόρων προς άγραν ψήφων, με κριτήριο την καταγωγή τους -Θεσσαλοί ή Αιτωλοακαρνάνες-, χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής συνείδησης, χωρίς κανένα σεβασμό σε αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, χωρίς σοβαρότητα, χωρίς λογική, παρά με περισσή υποκρισία.
Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος
Ωστόσο ποτέ κανείς δε διανοήθηκε, να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, παρ’ ότι κατά καιρούς ο κάθε πολιτευτής που εκμεταλλεύονταν τις ψήφους (αρχικά) των Θεσσαλών συμπολιτών, παριστάνοντας το φλογερό υπερασπιστή τους, ως άλλος Μαρίνος Αντύπας, έταζε στον κάθε αγρότη  του μεγάλου κάμπου ότι ο Αχελώος θα περνάει πλάϊ στο χωράφι του. Και πέρασε ο πόλεμος, και πέρασαν οι εξορίες κι οι εκτοπισμοί, και πέρασε η χούντα, και πέρασε η πρώτη μεταπολίτευση, δίχως το έργο να κινήσει…
Η Πίνδος έδειχνε σταθερά την επιλογή της, για το που θέλει να στέλνει να νερά της και κανένας δεν τόλμησε να την αμφισβητήσει. 

Και φτάσαμε στη δημαγωγική φωτοβολίδα του Α. Παπανδρέου (Κιλελέρ 1883), για εκτροπή του Αχελώου και για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος άρδευσης του διψασμένου Θεσσαλικού κάμπου (θυμάστε, αυτός που έλεγε προεκλογικά το 1981, «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»). Ποιοι τον είχαν συμβουλέψει; Ποιους είχε εμπιστευτεί για το τάξιμο-πυροτέχνημα; Καμία αυτοκριτική, καμία ανάληψη ευθύνης. Αλλά όλοι θυμόμαστε πως τότε είμασταν στην εποχή, όπου το αλάθητο εκτός από τον Πάπα, το είχε εξασφαλίσει και το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας. Βέβαια στην Αιτωλοακαρνανία οι ΠΑΣΟΚοι και οι ΝΔτες (εναλλάξ στην εξουσία) έλεγαν τα αντίθετα από τους ομογάλακτούς τους Θεσσαλούς (με όλους να τα έχουμε καλά και κυρίως με το κόμμα μας).
Είχαν προηγηθεί βέβαια οι πολιτικαντισμοί του 1962, με την εγκληματική αποξήρανση της λίμνης Κάρλας στα όρια των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας, όταν η ΕΡΕ του Καραμανλή και το Παλάτι μοίραζαν την αποξηραμένη έκταση ως κλήρο. Σαν να μην ήξερε το βόρειο Πήλιο που θα στείλει τα νερά του κι ανέλαβαν εκείνοι να το συνετίσουν. Καμία αυτοκριτική και γι’ αυτό, καμία ανάληψη ευθύνης. 
Βέβαια σήμερα πολλοί κόπτονται και στέργουν στην αναδημιουργία της Κάρλας, ότι η επιλογή της φύσης είναι σοφότερη από τον κάθε δημαγωγό πολιτικό ή τον κάθε τυχοδιώκτη που ορέγεται δημόσιο χρήμα! Και η Κάρλα ξαναγεμίζει με νερό και ζωή, γιατί τα δώρα που δίνει ως λίμνη είναι απείρως περισσότερα απ’ ότι η καχεκτική  παραγωγή των 80.000 στρεμμάτων που έφερε η αλόγιστη αποξήρανση της.
Σήμερα επανέρχεται στην επικαιρότητα η εκτροπή του Αχελώου, από τον εκλεκτό του Τσίπρα κο Σπίρτζη,  υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), που στα χνάρια των επιχειρημάτων της πολιτικής του καταγωγής (ψήφους να παίρνουμε κι ας λέμε ότι νάναι) τάζει ξανά στους Θεσσαλούς αγρότες, την εκτροπή του Αχελώου. Και βέβαια τους Αιτωλοακαρνάνες τους αναλαμβάνει ο πάλαι ποτέ φέρελπις Ρηγάς, Πάνος Σκουρλέτης, που με τη σειρά του αυτός τάζει ως υπουργός Περιβάλλοντος, ότι η εκτροπή δε θα γίνει. 
Έτσι έχουμε μια δίπλευρη διάταξη στο υπουργικό συμβούλιο, στο ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους τους. Η μια πλευρά (Σπίρτζης) κοροϊδεύει τους Θεσσαλούς και η άλλη πλευρά (Σκουρλέτης) κοροϊδεύει τους Αιτωλοακαρνάνες. Κι έτσι, θεωρούν οι αυλικοί του Μαξίμου,  Θεσσαλοί και Αιτωλοακαρνάνες στηρίζουν το σωστό κόμμα, τη σωστή κυβέρνηση, τους σωστούς υπουργούς! Και πάλι, όπως τόσες δεκαετίες,  η αλήθεια θα εκτραπεί, και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλημμυρίσει με ψήφους! Έτσι νομίζουν, έτσι βαυκαλίζονται! 
Όμως ο Αχελώος δεν είναι πολιτική τραμπάλα μεταξύ Θεσσαλών και Αιτωλοακαρνάνων! Είναι επιλογή της φύσης από πάντα! Απ’ τα χρόνια που πότιζε το μύθο, ίσαμε σήμερα και αύριο και πάντα κι όσο οι όροι της φύσης το προστάζουν. Οι αναλώσιμοι πολιτικάντηδες  δε μπορούν να εκτρέψουν την αλήθεια..! Γιατί το ποτάμι δε γυρίζει πίσω..!


google page rank