Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Θα εξαπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο μέχρι το 2030


Η ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με τη χρήση ηλιακών πάνελς αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και έξι φορές μέχρι το 2030, αφού το κόστος παραγωγής υποχωρεί κάτω του «ανταγωνιστικού» φυσικού αερίου ή των εργοστασίων που τροφοδοτούνται με άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency - IRENA)...

Οι μονάδες ηλιακής ενέργειας που χρησιμοποιούν τεχνολογία φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε οκτώ με 13% του παγκόσμιου ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται το 2030, έναντι 1,2% στα τέλη του 2016, ανέφερε σε έκθεσή που έδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός με έδρα το Αμπού Ντάμπι.
Το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος από ένα σύστημα φωτοβολταϊκών προβλέπεται να καταγράψει βουτιά μέχρι και 59% μέχρι το 2025, καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια την πιο φθηνή μορφή παραγωγής ενέργειας «σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων», ανέφερε η IRENA σύμφωνα με το Bloomerg.
Το Bloomberg New Energy Finance τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές αντικαθιστούν την πυρηνική ενέργεια και μειώνουν την παραγωγή από αέριο και άνθρακα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Παράλληλα, η καλιφορνέζικη PG&E Corp προτείνει το κλείσιμο δύο πυρηνικών αντιδραστήρων καθώς περιορίζονται τα κόστη στον αέρα και τον ήλιο. Τέλος, η New Energy Finance επεσήμανε σε έκθεσή της αυτό το μήνα ότι, αν και οι κορεσμοί πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές άνθρακα και αερίου, η ηλιακή και αιολική τεχνολογία θα είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ενέργειας στα περισσότερα μέρη του κόσμου κατά τη δεκαετία του 2030.
«Η μετατόπιση στην ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκεται για τα καλά καθ' οδόν, με την ηλιακή ενέργεια να παίζει βασικό ρόλο», επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της IRENA σε ανακοίνωσή του. «Οι μειώσεις στα κόστη σε συνδυασμό με άλλους ευνοϊκούς παράγοντες, μπορούν να δημιουργήσουν μια δραματική ανάπτυξη στην ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως», κατέληξε.

ypodomes
google page rank