Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

SOS και σήμερα για πυρκαγιές: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο


Με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στην κατηγορία κινδύνου 4 θα είναι Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σκύρος, Αττική, Αργολίδα, Κορινθία, Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και η Σαμοθράκη.
Και σήμερα, Τετάρτη, θα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας...

Συγκεκριμένα, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε στην κατηγορία κινδύνου 4 θα είναι Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σκύρος, Αττική, Αργολίδα, Κορινθία, Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και η Σαμοθράκη.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (όπως δισκοπρίονα ή συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. 
Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Έκκληση σε όλους να σεβαστούν τους κανόνες που θέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή των πυρκαγιών, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πολύ ψηλά, λόγω των καιρικών συνθηκών, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά αυξάνεται η ένταση των ανέμων και έτσι ο δείκτης επικινδυνότητας έχει ανέβει ψηλά. Γι' αυτό παρακαλούμε όλους να προσέχουν. Είδαμε ότι πολλές πυρκαγιές γίνονται από απροσεξίες. Και στην Κύπρο, από ό,τι φαίνεται, από απροσεξία μικρού παιδιού προκλήθηκε το μεγάλο κακό. Επομένως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Και στα Μέγαρα, είχαμε από απροσεξία μελισσοκόμου. Δεν θέλει πικ νικ και ψησίματα στα δάση και άλλες απροσεξίες» είπε ο κ. Τόσκας.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, μέσα από έναν συνδυασμό νέων και παλιών μέσων πυρόσβεσης. «Κάνουμε συνεχώς αναδιατάξεις των μέσων πυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνηση, το κράτος, βρίσκεται σε εγρήγορση ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν μέσα» τόνισε.
Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη να προετοιμαστεί η χώρα για μια σοβαρότερη αναδιοργάνωση των μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όπως είπε, «δε μπορούμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια σοβαρά με τα πολύ παλιά μέσα που έχουμε. Κάτι πρέπει να γίνει, με συναίνεση, με συλλογική προσπάθεια και κοιτάζοντας το τι γίνεται στις άλλες χώρες που έχουν τέτοιους κινδύνους, να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες, γιατί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα».
Αναφορικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο, ο κ. Τόσκας εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια των δύο δασοπυροσβεστών. «Ό,τι πονάει την Κύπρο, πονάει και την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος ζήτησε βοήθεια και η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε. Έστειλε δύο σύγχρονα αεροσκάφη που μπορούν να ενεργούν και σε υψηλές θερμοκρασίες και δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με κάδο και έμπειρο προσωπικό.
google page rank