Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Πληρωμές από τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου για συνδεμένες ενισχύσεις και εξισωτικές

Από το τέλος Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου προγραμματίζεται από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πραγματοποιηθούν πληρωμές για ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις καθώς και για τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Β.Αποστόλου σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα στην Λάρισα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς τους αγρότες μέχρι τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στις συνδεμένες ενισχύσεις για την σποροπαραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ενώ έως τις 15 Αυγούστου θα γίνουν οι πληρωμές για τις εξισωτικές. 

Επίσης, από το τέλος Ιουλίου θα πληρωθούν καθυστερούμενα για σχέδια βελτίωσης, νέους αγρότες, ιδιωτικές επενδύσεις ΟΠΑΑΧ, πράσινες ενισχύσεις, καθώς και ενισχύσεις σε παραγωγούς, στους οποίους έχει καθυστερήσει ο καθορισμός του «ενεργού αγρότη» Σημειώνεται πως η ομιλία του υπουργού διεκόπη όταν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η ημερίδα εισήλθαν αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αποσπάσει κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό στις 23 Φεβρουαρίου όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς. 
Φωνάζοντας συνθήματα, εισήλθαν στο χώρο και διέκοψαν την ομιλία του υπουργού, ενώ ανακοίνωνε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. 
Οι αγρότες ζήτησαν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Θεσσαλία τους τελευταίους μήνες και ακόμη δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, να σταματήσουν να πληρώνουν τα «χαράτσια» από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος, να δοθούν τα χρήματα που τους οφείλονται και να πληρωθούν οι επιστροφές φόρου από τα καύσιμα που παραμένουν απλήρωτα από το Β’ εξάμηνο του 2013.

www.e-ea.gr
google page rank