Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Αποζημιώσεις γεωργοκτηνοτροφων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και ασθένειες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αποζημιώσεις γεωργοκτηνοτροφων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και  ασθένειες.  
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες  γεωργοκτηνοτρόφοι από τις μεγάλες καταστροφές της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.ά.) και φυτασθενειών που ήρθαν να προστεθούν στην έτσι και αλλιώς δραματική κατάσταση για την μικρομεσαία  αγροτιά από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία, τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ κτλ. 

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 110.000 δηλώσεις, ενώ το ύψος των ζημιών ξεπερνά με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 80 εκατομμύρια ευρω.  
Για τις καταστροφές αυτές δεν έχει δοθεί καμιά αποζημίωση, αλλα το τραγικότερο όλων είναι ότι δεν έχουν αρχίσει εκτιμήσεις και εξατομίκευση των ζημιών, αφού από τον Απρίλη του 2016 οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αδυνατούν να προβούν στο εκτιμητικό έργο, με ευθύνη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, κοροϊδεύουν με τις δηλώσεις τους ότι θα καλύψουν τις ζημιές, τη στιγμή που με τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ μερικώς αποζημιώνονται, αφού δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και το πάγιο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα προκαλούν δηλώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα και πρεπει να καλυφθούν οι αποζημιώσεις με αύξηση των ήδη τσουχτερών ασφαλίστρων. 
Οι εκτιμήσεις σταμάτησαν γιατι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και δεν καλύπτονται στο σύνολό τους οι δαπάνες διενέργειας του εκτιμητικού έργου των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, την ίδια ώρα που οι πληττόμενοι πληρώνουν τέλη εκτίμησης που φτάνουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρω το χρόνο και οι αγρότες συνολικά δίνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ πάνω από 140 εκατομμύρια ευρω.  Ο κρατικός προϋπολογισμός από το 2011, δεν συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά. Γιατί λοιπόν ενώ οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των γεωτεχνικών εκτιμητών και ταυτόχρονα οφείλει εκτιμημένες ζημιές του 2015 ύψους 30 εκατ. Ευρώ;  
Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, γιατί αν και εδώ και 10 μήνες υπόσχονταν την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από το 3ο μνημόνιο, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα για να γίνουν οι εκτιμήσεις, ενώ οι γεωργοκτηνοτρόφοι έχουν χαρατσωθεί από τα ασφάλιστρα και τα επιπλέον έξοδα εκτίμησης. Πολύ περισσότερο που όσο περνάει ο χρόνος, σε πολλές καλλιέργειες χάνονται τα τεκμήρια (μάρτυρες) παραγωγής και ποσοστού ζημιάς που αποτελούν τα αντικειμενικά δεδομένα για να γίνουν οι εκτιμήσεις. Δικαία οι αγρότες περιμένουν αυθαίρετες εκτιμήσεις ψίχουλα. 
  
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός  τι θα κάνει άμεσα και γρήγορα η κυβέρνηση, ώστε:
Να αρχίσει επιτέλους η εκτίμηση και καταγραφή των μεγάλων ζημιών από τον ΕΛΓΑ,  ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία, για το σύνολο των καταστροφών ακόμη και για όσες δεν προβλέπει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Ο βουλευτής 
 Νίκος Μωραΐτης 

google page rank