Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Πύρινη λαίλαπα στον αρχαιολογικό χώρο Οινιαδών



Ήταν λίγο μετά τις τρεις όταν οι αρμόδιοι ειδοποιούνται για φωτιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Οινιαδών.
Αμέσως φτάνουν στο σημείο η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο, ακολουθεί η πυροσβεστική και οι λοιποί εμπλεκόμενοι. Ο φύλακας του χώρου είχε φύγει στις τρεις, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι πρώτες μαρτυρίες μιλούν για φωτιά σε αύλακα... Τα πράγματα δύσκολα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλο το νομό φτάνουν η μια μετά την άλλη. Η κρισιμότητα της κατάστασης φέρνει τον Περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλο στο χώρο. Σταδιακά περίπου 60 άνδρες της Πυροσβεστικής με πολλά οχήματα, υδροφόρες του δήμου και της Περιφέρειας και τέσσερα αεροπλάνα, δύο πετζετέλ και δύο καναντέρ, ρίχνονται στη μάχη.

Οι σφοδροί άνεμοι επεκτείνουν το μέτωπο. Ο λόφος περιμετρικά του αρχαίου θεάτρου, οι βελανιδιές έχουν τυλιχτεί στις φλόγες οι οποίες... γλύφουν το αρχαίο θέατρο. Τα πράγματα είναι δύσκολα και τα μέτωπα πολλά. Δημιουργείται αντιπυρική ασπίδα γύρω από το αρχαίο θέατρο, αλλά οι άνεμοι αναζωπυρώνουν τα μέτωπα. Μετά από μάχη αρκετών ωρών η φωτιά περιορίζεται ανατολικά όπου και μέχρι πριν λίγο είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής.
Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Είναι εκεί παρόντες ο δήμαρχος με τους Κ. Ρόμπολα και Αγ. Κότσαλο αλλά και στελέχη της πολιτικής προστασίας του δήμου. Ο Γ. Τέγας από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας, αλλά και ο Κατοχιανός δημοτικός σύμβουλος Δημ. Κοκοτός. Εκεί και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ολ. Βικάτου με συνεργάτες της. Το μέτωπο δεν επεκτάθηκε σε χωράφια, αλλά ο λόφος με τα τείχη που σχηματίζουν ακτίνα περίπου 7,5 χιλιομέτρων σε πολλά σημεία έχουν καεί ολοσχερώς.
Αυτή την ώρα η επιχείρηση συνεχίζεται και τα πράγματα παραμένουν δύσκολα παρότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Παρά τις προσπάθειες η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου.
Και ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη μια ανάρτηση του πρώην αντιδημάρχου Π. Καρατσόλη κάνει αίσθηση: «Στο ίδιο έργο θεατές για δεύτερη φορα την τελευταία διετία...Οι Οινιάδες είναι στόχος...Ας το πάρουν χαμπάρι ορισμένοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του αρμόδιου υπουργείου... Μεγάλες οι ευθύνες τους...», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανατολικά προς τα χωράφια κατευθύνεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στις Οινιάδες. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ανέρχονται σε 60 άτομα, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης, προστέθηκαν πριν από λίγη ώρα και δυο αεροσκάφη καναντέρ. Στο σημείο έσπευσε και η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ολυμπία Βικάτου. 
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δεν κινδυνεύει πλέον ο αρχαιολογικός χώρος παρόλο που η περιοχή έχει καεί περιμετρικά και η φωτιά έχει πάρει άλλη κατεύθυνση καίγοντας ξερά χόρτα και δέντρα
 Φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει ξερά χόρτα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο ακόμα δεν έχει φθάσει η φωτιά, χάρη στις προσπάθειες της πυροσβεστικής.
Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα από όλες τις υπηρεσίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς μια υδροφόρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και μια του δήμου Μεσολογγίου. Επίσης πριν από λίγο έφθασαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου πετζετέλ τα οποία έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού. Στο σημείο βρίσκεται ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος καθώς και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας Γιάννης Τέγας.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
google page rank