Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΚΑΤΟΥΝΑ: ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΠΟΙΚΟΥ (και λίγα ιστορικά στοιχεία)

Δεκάδες πιστοί ανεβαίνουν στο ιστορικό εκκλησάκι της οσιομάρτυρος Παρασκευής στου Μπόικου σήμερα  25/7/2014 την παραμονή της γιορτής της το απόγευμα όπου θα παρακολουθήσουν τον Μέγα Εσπερινό και θα προσκυνήσουν το ιερό λείψανο. Στην συνέχεια διοργανώνεται  ένα παλιακό γλέντι αφού θα κάθισαν μέχρι το πρωί.
Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται δυτικά στο δρόμο προς την Νύσσα σε έναν από τους παλαιοτέρους οικισμούς ο οποίος υπήρχε πριν την δημιουργία της Κατούνας.
Η εκκλησία ήταν παλιά αλλά με την βοήθεια των κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών που φέρονται πως κατάγονταν από εκεί έχει γίνει σήμερα πανέμορφη. 
Δίπλα της ακριβώς βρίσκονται τα χαλάσματα του συνοικισμού Μπόικου και ήταν η προστάτιδα του.
Τα αρχικά χαρακτηριστικά του ναού δεν διακρίνονται σήμερα, εκτός από μερικές τοιχογραφίες, εξαιτίας των οικοδομικών παρεμβάσεων
Η κατασκευή της εκκλησίας χρονολογείται από το 1547 και ήταν πρώτα γυναικεία μονή.
Ο οικισμός του Μπόικου με την Αγία Παρασκευή μαζί με άλλους οικισμούς όπως του Αγίου Προκοπίου που κατάγονταν ο κλεφταρματολός Πάνος Μειντάνης και  η Αγία Δευτέρα έδωσαν πολλά στον αγώνα της επανάστασης του 21.
Παραμονή και ανήμερα της γιορτής της πάρα πολύς κόσμος ανεβαίνει στην περιοχή του λόγγου να προσκυνήσει.
Τα παλιά χρόνια πολλοί συγχωριανοί μας κοιμόταν το βράδυ στην Ιερά μονή και τις πρωινές ώρες παρακολουθούσαν την Θεία λειτουργία. 


Και του χρόνου…
google page rank