Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Απ. Κατσιφάρας: Ώρα ευθύνης για όλους μας – Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016
Δελτίο Τύπου
Απ. Κατσιφάρας: Ώρα ευθύνης για όλους μας – Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας
Κάλεσμα στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να δουλέψουμε όλοι συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε πλέον στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Ελλάδας, έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης για τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε με διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκπονήσει την αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ μέσα από τη σύνταξη δύο μελετών: Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που την ακολουθεί, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Και αυτό συνέβη με ευθύνη των Δήμων της Περιφέρειας που δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς και του ίδιου του κράτους που με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έδινε δυνατότητα παράτασης/αναβολής της αναγκαστικής λειτουργίας του.
«Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει την υποχρέωση και επιτελεί στο ακέραιο το έργο της και μέσα από τη διαβούλευση μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Είναι η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά και αποτελεσματικά για να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως ο «νέος ΠΕΣΔΑ είναι μια πυξίδα, ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο με δυναμική και προτεραιότητες. Πρέπει να κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια μαζί για να απαλλαγούμε πλέον από τη γάγγραινα αδυναμίας να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας».
Ο ΠΕΣΔΑ, όπως παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής στη συνεδρίαση της Επιτροπής, σαν στρατηγικό κείμενο αναφοράς καλύπτει τέσσερις βασικές κατηγορίες αποβλήτων:
1. Απόβλητα αστικού τύπου
2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων
4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.
Η Περιφέρεια συγκέντρωσε όλα τα ψηφισμένα Τοπικά Σχέδια στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 παρουσιάστηκε το προσχέδιο του ΠΕΣΔΑ όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων και των προτάσεων. Στις 18 Απριλίου κατατέθηκε το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ αλλά και η ΣΜΠΕ στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, από τα οποία υπάρχουν οι δύο θετικές γνωμοδοτήσεις για την επίτευξη των στόχων που επιβάλλει ο Εθνικός Σχεδιασμός.
Πλέον, σήμερα, δόθηκε ομόφωνα η θετική γνωμοδότηση από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και έτσι έκλεισε ο κύκλος των γνωμοδοτήσεων. Ακολουθεί η λήξη της διαβούλευσης που συνεχίζεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέχρι τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Τέλος η Περιφέρεια θα αναμένει την ΚΥΑ για την ΣΜΠΕ οπότε και αμέσως μετά θα εισαχθεί για ψήφιση ο Αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας, με την ΚΥΑ της ΣΜΠΕ και τις τρεις γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται βάσει νομοθεσίας.
«Δύο είναι τα ζητήματα που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να προχωρήσουμε και σταματήσει πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Το πρώτο να διεκδικήσουμε όλοι μαζί περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο σύνολό του τον ΠΕΣΔΑ και δεύτερον μαζί με τους συμπολίτες μας να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματά μας μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Να αλλάξουμε κουλτούρα και σκέψη όσον αφορά τα απορρίμματα. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτής του προέδρου της Επιτροπής Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Οικονομικών και Διαχείρισης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Τεχνικά Επιμελητήρια, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων κ.α. 

google page rank