Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΖΗΣΕ ΧΤΕΣ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΒΟΝΙΤΣΑΣ …………στο πέρασμα του χρόνου" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΚΑ

Ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας και ο Σύλλογος Μοναστηρακιωτών Αθήνας διοργάνωσαν χτες Δευτέρα 8/8/2016 την παρουσίαση του βιβλίου  του Γεωργίου Ν. Τσούκα "ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΒΟΝΙΤΣΑΣ …………στο πέρασμα του χρόνου" στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Μοναστηρακίου με πολύ μεγάλη επιτυχία αφού πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν και άκουσαν τους παρουσιαστές του Βιβλίου για το χωριό τους.
Η εκδήλωση ήταν μία από τις καλύτερες που διοργανώθηκαν μέχρι στιγμής από το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.
Πλήθος κόσμου γέμισε το προαύλιο του δημοτικού Σχολείου του Μοναστηρακίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου μας Γιώργου Αποστολάκη ο οποίος είπε μεταξύ άλλων .
Αγαπητοί συγχωριανοί
«Κατ΄ αρχάς  θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο  και συντοπίτη μου Γιώργο Τσούκα για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να με καλέσει στην αποψινή εκδήλωση
Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα να διαπιστώνω ότι ο δραστήριος κι έντιμος άνθρωπος που στάθηκε τόσο κοντά στον τόπο του και αφουγκράστηκε τις ανάγκες του, εκείνος που δεν αδιαφόρησε όταν βρέθηκε στις ανώτερες επάλξεις της δημόσιας διοίκησης αλλά από τη θέση του Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης αγωνίστηκε όσο άλλος κανείς για την επίλυση των προβλημάτων των συγχωριανών του αυτός ο άνθρωπος θα έκρυβε και μια άλλη πτυχή στην πολύπλευρη  προσωπικότητα του εκείνη του ιστορικού συγγραφέα.
Δέχθηκα λοιπόν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την πρόσκληση του ανθρώπου αυτού που, τόσο η μέχρι σήμερα πορεία του, όσο  και το σημερινό ιστορικό συγγραφικό του έργο, έχουν ως αφετηρία και έμπνευση το ιδανικό της πατρίδας, την απόλυτη αγάπη  για τον τόπο μας.
Ενός τόπου, που όπως γράφει κι ο Γιώργος  στον πρόλογο του βιβλίου του, έχουν γίνει πολλά, αλλά έχουν γραφεί ελάχιστα.
Και αυτό είναι πράγματι έτσι, αφού από την αρχαιότητα το στενό του Ακτίου ήταν η πύλη  απ’ όπου διάφοροι λαοί κατέβαιναν προς τη Νότια Ελλάδα και έχουν διαδραματισθεί μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που δεν έχουν διερευνηθεί όμως όσο θα έπρεπε και αφήνουν δυστυχώς την περιοχή μας στη σκιά της ιστορίας.
Αλλά και στους νεώτερους χρόνους η περιοχή μας ήταν πάντα μπροστά στους απελευθερωτικούς αγώνες, έχει δώσει πολύ αίμα σ’ αυτούς τους αγώνες, με την πιο τραγική στιγμή την πλήρη καταστροφή του Μοναστηρακίου το 1822 και την φυγή όσων απόμειναν  στον Κάλαμο.
Αυτοί που απόμειναν δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα ήταν παρόντες και   στην πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου.
Πολλοί Μοναστηριώτες δίπλα στο Γιαννάκη Σουλτάνη πολεμούν ως το τέλος αφήνοντας πίσω τους αρκετούς Μοναστηριώτες νεκρούς και τραυματίες.
Και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής επίσης ,το τίμημα της αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών  ήταν ιδιαίτερα βαρύ, μετά τη μάχη στο Μοναστηράκι το καλοκαίρι του 1944 και την εκτέλεση των επτά Μοναστηριωτών μπροστά στον Άγιο Δημήτριο, στην παραλία της Βόνιτσας.
Π
έρα όμως απ’ τα πολεμικά και ιστορικά γεγονότα πρέπει να πούμε πως το Μοναστηράκι ήταν πάντα στο κέντρο των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην περιοχή.
Τα πλούσια νερά του Κεφαλόβρυσου και της Κορπής ήταν και εξακολουθούν να είναι πηγή ζωής για όλη την περιοχή και  πάνω σ’ αυτές τις πηγές στηρίχθηκε η οικονομική  ανάπτυξη και η εξέλιξη αυτού του τόπου.     
Όλα αυτά τα γεγονότα και οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις αναλύονται με λεπτομέρειες στο βιβλίο που παρουσιάζεται  σήμερα και σίγουρα έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη μελέτη του.
Θέλω να πιστεύω πως αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και θέλω να ευχαριστήσω το Γιώργο για την προσφορά του μέσα απ τις γραμμές αυτού του βιβλίου στην τοπική ιστορία, καθώς και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης για τη μεγάλη επιτυχία της.   
Σας ευχαριστώ"
Στην Συνέχεια πήρε το λόγο ο πάτερ Απόστολος Παλιογιάννης που είχε γράψει κι αυτός πολύ παλιότερα ένα βιβλίο για το Μοναστηράκι, και αναφέρθηκε σε γεγονότα και την καλή δουλειά που στο Βιβλίο του Γιώργου Τσούκα.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Γωγώ Μακρυγιάννη πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών που τα πήγε πολύ καλά. Έδωσε το λόγο στους παρουσιαστές του Βιβλίου κα. Λιλικα Κακούρη που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε πολλά σημεία του βιβλίου στην συνέχει το λόγο πήρε η δεύτερη παρουσιάστρια Μαρία Λούτζη Πετροπούλου  όπου και αυτή με την σειρά της παρουσίασε αποσπάσματα του βιβλίου. Στην συνέχεια την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του Βιβλίου Γιώργος Τσούκας.
Η εκδήλωση αυτή, ήταν  μια ευκαιρία και  ακούσαμε την ιστορία και τις μεγάλες στιγμές που έζησε η κοινωνία του τόπου του Μοναστηρακίου.
Το βιβλίο εξαντλήθηκε από την πρώτη στιγμή και πολλοί δεν μπόρεσαν να το αποκτήσουν μιας και ο εκδοτικός οίκος λογω διακοπών αυτές τις μέρες έχει κλείσει.
Στην εκδήλωση διακρίναμε ανάμεσα στο πλήθος τους:
βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραίτης,  ο δήμαρχος του δήμου Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Στούπας  Θεόδωρος,  οι αντιδήμαρχοι Τσακάλης Νίκος και Πανταζή Παναγιώτα, ο πρόεδρος του Μοναστηρακίου Τραυλοστάθης Δημήτριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κουνέλης Γιάννης, Κασόλας Αθανάσιος, Φερεντίνος Ευθύμιος και Λιάπης Νικόλαος, το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μέριμνας και ανάπτυξης Κουτιβής Ευάγγελος,  πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ  Στεργίου Δημητρης , ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΕ Γιάννης Κολοβός, ο πρόεδρος του συλλόγου Φυτειών Δημοσθένης Κουτσομπίνας, ο αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων  Στέλιος Ντίνου  και το μέλος του Δ.Σ. Νώντας Νικάκης, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μοναστηρακίου Δημήτρης Μακρυγιάννης ο πάτερ Αγγελος Παναγιωτίδης ο πάτερ Απόστολος Παλιογιάννης, οι γιατροί Αρνής Σπύρος, Δρίβας Γεώργιος Καπότης Σπύρος και η καθηγήτρια Ρόη Παλούκη
Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά στο Μοναστηράκι που άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους.
























































google page rank