Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Γέμισε η παραλία της Βόνιτσας από κόσμο για την παρουσίαση του βιβλίου της Ρόης Παλούκη " το νερό σύμβολο και πηγή ζωής...."

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Πλατεία Δημαρχείου Βόνιτσας  την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου της  κας  Ρόης Παλούκη- Ζαχαράκη:  «Το νερό σύμβολο και πηγή ζωής - Η παρουσία του στο λαϊκό μας πολιτισμό».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από  το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
 Στην αγκαλιά του Αμβρακικού, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, ο συντονιστής της παρουσίασης Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Κοντός,  άψογος, όπως πάντα, εντυπωσιασμένος  από το πλήθος του κόσμου, που περίμενε να ξεκινήσει η παρουσίαση, τόνισε:
«Είναι μια εκδήλωση που δείχνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των καθημένων, αλλά και των ορθίων, για ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό μας αλλά και την ιστορία μας.»
Πρώτος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε:
«Καλωσορίζω τους αξιότιμους ομιλητές της αποψινής εκδήλωσης  και τους ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνουν να είναι απόψε  εδώ μαζί μας.  «Με πολλή χαρά δέχτηκα πριν ένα χρόνο περίπου να προλογίσω την αξιόλογη μελέτη της κας  Ρόης Παλούκη, εκλεκτής Φιλολόγου,  με τίτλο: “Το νερό σύμβολο και πηγή ζωής. Η παρουσία του στο λαϊκό μας πολιτισμό’’.
  Η εκπαίδευση  εκπαιδευτικός, με υπομονή και επιμονή, άντλησε από πηγές,  πολύτιμα στοιχεία, που αναφέρονται στην παρουσία του απαραίτητου για τη ζωή αγαθού, του νερού στη Μυθολογία, στα παραμύθια, τις παραδόσεις, τις παροιμίες, το δημοτικό τραγούδι και τα έθιμά μας και τα παραδίδει, μνήμη ακριβή, στη γενιά μας και τις γενιές του αύριο.
Το νερό είναι η πηγή κάθε ύπαρξης. Στο εισαγωγικό της σημείωμα η συγγραφέας παρατηρεί:  “Το νερό είναι πηγή και στήριγμα της ζωής.
 Η ίδια η ζωή γεννήθηκε στο  νερό……Χωρίς το νερό, ζωή δεν υπάρχει
Η αξιέπαινη προσπάθεια της κας Παλούκη, μαρτυρεί τον πνευματικό άνθρωπο που πιστεύει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβή από την εσωτερική χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με θέματα του λαϊκού μας πολιτισμού, αφού όσο ερευνάμε τις ρίζες μας, τόσο καλύτερα αντικρίζουμε την ψυχική μας υπόσταση, βλέπουμε καθαρότερα από πού ερχόμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε. 
 Αφού συγχαρώ θερμά, και από τη θέση αυτή, την συνδημότισσα κα Ρόη Παλούκη,  για την αξιοπρόσεκτη συγγραφική της προσπάθεια, της εύχομαι, ολόψυχα, υγεία  μακρόχρονη, ατομική και οικογενειακή και συνέχεια στο συγγραφικό της έργο.
Τέτοιες  πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται και να επιβραβεύονται.
  Ακόμη  μια  αξιέπαινη προσπάθεια της κας Παλούκη, είναι η ίδρυση ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ του Δήμου  με  έδρα το Θύρρειο όπου θα εκτεθούν  τα πολύτιμα πετράδια του λαϊκού μας πολιτισμού και θα αποτελέσει, πιστεύω, ένα στολίδι για την περιοχή μας. Εκ μέρους του Δήμου τη διαβεβαιώνω  ότι και  η προσπάθεια αυτή  θα έχει την αμέριστη   βοήθεια  μας.
   Ευχαριστώ,  από καρδιάς,  λοιπόν,   την αγαπητή   Ρόη    για  την τιμή που μου έκανε να με καλέσει στην αποψινή εκδήλωση και της εύχομαι το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο .
  Σας ευχαριστώ »
Στη συνέχεια  απηύθυναν Χαιρετισμό:

•        Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας   κ. Παντελής Αποστολάκης ειπε ευχαρίστησε τον Κ. Κοντό και τους προσκεκλημένους στην Βόνιτσα στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρόης και ειπε πως το κέντρο Μέριμνας και ο Δήμος στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία μας. στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια της Ρόης και την συμβολή του νερού στην περιοχή μας…………..
•        Ο Βαγγέλης  Κουτιβής  π. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας "Φίλιππος ο Ακαρνάν" μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου όπως (και συγγραφέας πέντε βιβλίων) στο χαιρετισμό του έκανε αναφορά για τον κ. Κοντό και την προσφορά του στις παρουσιάσεις βιβλίων. Επίσης τόνισε πως η κυρία Παλούκη πλέον συγκαταλέγεται στους συνδημότες μας που έχουν προσφέρει και με την συγγραφή βιβλίων…… και συνέχισε
Μου προσφέρει πραγματικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση το γεγονός της συμμετοχής μου στην παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου της κας Παλούκη  και είναι χαρά και ικανοποίηση πρώτα για αυτό καθεαυτό το βιβλίο, το περιεχόμενο του και την εξαιρετική συγγραφέα αλλά και για το γεγονός ότι κάθε νέο βιβλίο, κάθε νέα συγγραφική προσπάθεια βάζει, προσθέτει ένα λιθαράκι στην γνώση και στην εξωστρέφεια της περιοχής  μας που τόσο έχει ανάγκη αυτό το θετικό άκουσμα, λειτουργεί ως ενθάρρυνση και σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας , βοηθά στο άνοιγμα της συζήτησης γύρω από το τι είναι σημαντικό και τι δευτερεύον.
Χαίρομαι πραγματικά γιατί με κάθε νέα παρουσίαση βιβλίου το κοινό μεγαλώνει, παρουσιάζονται απόψεις, γνώμες  και αντιλήψεις  κι αυτό είναι μόνο καλό, έχουμε ανάγκη από θετικά πρότυπα.
Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία να πω δυό λόγια και περιμένουμε το επόμενο βιβλίο από την εξαιρετική Ρόη.
•        Η Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Boνιτσάνων κ. Ιφιγένεια Μαντζάνα η οποία είπε πως γνωρίζει την Ρόη από μαθήτρια και εύχεται τα καλύτερα γι’ αυτή……
•        και Χαιρετισμό έστειλε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρίας Δυτικής Στερεάς  Ελλάδας  κ. Νίκος Σκιαδάς που δεν μπόρεσε να παραστεί.

Στη συνέχεια:
ο κ. Νάκος Κώστας,  Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Αιτ/νίας  αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς είπε:
«…Ο μαθητής μας είναι ήδη πολίτης του παγκόσμιου χωριού. Θα πρέπει να γίνει το πιστεύω όλων των δασκάλων, ότι οι νέοι μας  πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη κριτική και ευέλικτη σκέψη, πιο ισχυρή ψυχική και πνευματική θωράκιση και ηθικές αξίες τέτοιες που θα είναι η πανοπλία  προστασίας τους σε ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα. Από τα σχολεία μας  να βγαίνουν μαθητές που θα  είναι ικανοί ως αυριανοί πολίτες να διαχειρίζονται σωστά τις πληροφορίες που δέχονται καθημερινά, να αξιολογούν και να ιεραρχούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αλλά και να εντρυφούν στις αιώνιες και αναλλοίωτες εκείνες αξίες που στήριξαν τον πολιτισμό μας κάνοντάς τον καλύτερο για τη δική τους γενιά και για τις επόμενες. Πολιτισμός είναι ν’ αφήνεις πολιτισμό και στους επόμενους  και η σημερινή κατάθεση ψυχής   της αξιότιμης  συναδέλφου κ.  Κ. ΠΑΛΟΥΚΗ-  ΖΑΧΑΡΑΚΗ
«Το νερό σύμβολο και πηγή ζωής...
Η παρουσία του στο λαϊκό μας πολιτισμό.» αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση.
Και  με  την σημερινή ευκαιρία  της  παρουσίασης  του  βιβλίου,  ας αποδώσουμε  τις  δέουσες  τιμές  σε  όλους  τους  συναδέλφους  για  την προσφορά  τους  και  εκτός  της  σχολικής τάξης.
Για να ανταποκριθεί ο δάσκαλος στο δύσκολο έργο του σήμερα απαιτείται να είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος, θετικός παρατηρητής και ερμηνευτής των γεγονότων και ουσιαστικός και απροκατάληπτος μορφωτής.»
Ο κος  Βετσόπουλος  Απόστολος,   ανέφερε:
«…Το βιβλίο που απόψε παρουσιάζουμε αξίζει την ανάγνωσή μας, γιατί περιλαμβάνει εμπεριστατωμένα χρήσιμα στοιχεία, αναδεικνύοντας διεξοδικά την εξέχουσα θέση του νερού στο λαïκό μας πολιτισμό. Διαθέτει δομή και διάρθρωση παρουσιάζοντας το νερό στις διάφορες πτυχές του λαϊκού μας πολιτισμού. Επιπλέον, διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση με τις απαραίτητες αναφορές σε βασικά έργα της επιστήμης της λαογραφίας και άλλων επιστημών σχετικά με το νερό.      Συμπερασματικά, το νερό στις διάφορες μορφές του όχι μόνο απασχολεί διαχρονικά τον άνθρωπο, αλλά καθορίζει και τη μοίρα του. Ο παραλυτικός της κολυμβήθρας του Σιλωάμ περίμενε υπομονετικά την ώρα της ανάδευσης των ιερών ναμάτων από το θεϊκό άγγελο, ώστε να μπει στο ύδωρ για να ιαθεί από την αρρώστια του, ενώ οι τουρκαλβανοί που εγκατέλειψαν το Μεσολόγγι ύστερα από την αποτυχημένη πρώτη πολιορκία του στα τέλη του 1822 θα υποστούν την οργή του φουσκωμένου Αχελώου ποταμού στα νερά του οποίου θα βρουν το θάνατο περίπου 1.000 από αυτούς τόσο στο ύψος του Αγίου Βλασίου όσο και στο ύψος της Λεπενούς όταν επιχείρησαν να διαβούν τον ποταμό για να μεταβούν στην Ήπειρο με σκοπό τον ανεφοδιασμό τους, επειδή το πήδημα του Κατσαντώνη στα σημερινά Λουτρά Κρεμαστών ήταν απλησίαστο εξαιτίας της νικηφόρας μάχης του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Σοβολάκο στις 15 Ιανουαρίου 1823.
          Εν κατακλείδι, στο διάβα των αιώνων το νερό αναδείχθηκε ως σύμβολο και πηγή ζωής για τον άνθρωπο τόσο της υπαίθρου όσο και της πόλεως, που πασχίζοντας, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να δαμάσει τη δύναμη των υδάτων, αλλά που δεν μπόρεσε ακόμη να διαφεντέψει το πεπρωμένο του. Τελικά, αξιόλογες πνευματικές προσπάθειες που οδηγούνται στην επιτυχία, όπως είναι το άρτιο και επιμελημένο βιβλίο της φίλης και συναδέλφου κυρίας Καλλιρόης  Παλούκη, είναι απαραίτητες τόσο στον επιστημονικό  κόσμο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία μας στην οποία παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη του αναπροσανατολισμού της στα ιδεώδη της φυλής και της παράδοσής μας τα οποία μπορούν να βρεθούν, αν ψάξει κανείς, κυρίως στο γνήσιο λαϊκό μας πολιτισμό.
  Κλείνω με την ευχή το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο στο χώρο της γνώσης και του πολιτισμού.»
Ο κ. Κώστας Κονταξής, καθηγητής  Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε:
«…με το αξιόλογο βιβλίο της η  κ.  ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΛΟΥΚΗ-ΖΑΧΑΡΑΚΗ  μας παρασέρνει στα ταξίδια του νερού, στα μονοπάτια του λαϊκού μας πολιτισμού, της λαϊκής μας παράδοσης.

Ο δεσμός της συγγραφέως με την παράδοση είναι πολύ στέρεος, αφού γνωρίζει ότι αυτή είναι η δύναμη που συγκρατεί και διαμορφώνει την ανθρώπινη κοινωνία και χαράζει το δρόμο που πρέπει να πάρει .Την υπηρετεί πιστά, χαρίζοντας στην ελληνική βιβλιογραφία το πρωτότυπο  πόνημά  της...»
Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας Ρόη Παλούκη, η οποία συγκινημένη -και από τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης- ευχαρίστησε το συντονιστή,  κ. Κοντό Παναγιώτη, τους Ομιλητές, το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για την όλη βοήθεια, και όλους τους παρευρισκόμενους,  καθώς και το σύζυγο και τα παιδιά της για την  στήριξή τους  κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου. 
Στο τέλος ο συντονιστής οι ομιλητές και η συγγραφέας δέχτηκαν  τα συγχαρητήρια όλων.
Στην συνέχεια το katouna News θα προσφέρει και σε βίντεο στο you dub την εκδήλωση για να την παρακολουθήσουν όσοι δεν μπόρεσαν εκείνη την βραδιά































































































































google page rank