Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Παραδίδοντας την Ολυμπία Οδό στη νέα γενιά

"Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά; έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα" μας τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος και έχει απόλυτο δίκιο. Η Ολυμπία Οδός έκανε ένα βήμα παραπέρα σε αυτό το σοφό στίχο και λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία όχι μόνο προσκάλεσε μαθητές από τα δύο Δημοτικά σχολεία της Ακράτας, της Αιγείρας και φυσικά του Δερβενίου, αλλά τα ξενάγησε στις σήραγγες μαζί με τους δασκάλους τους, μίλησαν με τους ανθρώπους του εργοταξίου και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες και είδαν την τελευταία φάση της κατασκευής τους. Για να τα ξέρουν όλα...
Αυτά τα παιδιά, οι αυριανοί χρήστες του δρόμου, ξέρουν ήδη από τώρα για τον δικό τους δρόμο, την δική τους Ολυμπία Οδό, που περνά μέσα από την περιοχή τους καθώς η χάραξή του νέου αυτοκινητόδρομου "πατάει" πάνω στην παλαιά χάραξη και ο δρόμος «αγκαλιάζει» τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου σε πολλά σημεία λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και κυρίως της στενότητας χώρου, διέρχεται μέσα από πολλές πόλεις.



Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά, για πρώτη φορά μπόρεσαν να δουν το έργο από μέσα, να περπατήσουν σε σήραγγες και γέφυρες που δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσει κάποιος όταν ο αυτοκινητόδρομος είναι σε κυκλοφορία. Η δική τους Ολυμπία Οδός σε λίγους μήνες δεν θα είναι ένα όνειρο ή μία επίσκεψη, θα είναι μία πραγματικότητα και όταν ο μπαμπάς τους περάσει από εκεί, τα ίδια τα παιδιά θα είναι πρεσβευτές του δρόμου και θα εξηγούν στους γονείς τους ποιος είναι αυτός ο νέος δρόμος, με τις "μακριές σήραγγες" και τα μεγάλα φωτεινά γράμματα πάνω στις ηλεκτρονικές πινακίδες.
Ήδη ένα τμήμα πριν από εκεί, από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, η αναμονή τελείωσε και ο δρόμος λειτουργεί. Οι μικροί μας πρεσβευτές, οι μελλοντικοί μας χρήστες είδαν πρώτοι από όλους τι θα αλλάξει στην περιοχή της Ακράτας, της Αιγείρας και του Δερβενίου. Το έργο όμως είναι εκεί, ορατό από τους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς, σε κάθε φάση του από την πρώτη στιγμή.
Σήμερα, που η κατασκευή των μεγάλων τεχνικών έργων έχει προχωρήσει σημαντικά, σήραγγες και γέφυρες έχουν ανυψωθεί στο ύψος του δρόμου και δίνουν πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του έργου.
Οδεύοντας προς την τελική ευθεία της κατασκευής, η επιλογή είναι να «παραδίδονται» τα έτοιμα τμήματα του δρόμου στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Άλλωστε αυτός ο δρόμος είναι μια νέα παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, μία επένδυση στη δική τους ασφάλεια, στη δική τους άνεση.

ypodomes.com
google page rank