Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Για δεύτερη μέρα ισχυροί μετασεισμοί στα Ιωάννινα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής, στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από χθες το βράδυ στην περιοχή.
Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων θα μείνουν και απόψε έξω από τα σπίτια τους και ήδη βρίσκονται στα αυτοκίνητα τους σε πλατείες και δρόμους της πόλης .
Απο τον ισχυρό σεισμό των 5,3R  Σημειώθηκαν ζημιές σε ορισμένες περιοχές,  αλλά και στο οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι. Κρίσιμο είναι το 48ωρο για να διαπιστωθεί αν ήταν ο κύριος σεισμός.
«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά», δήλωσε στην ΕΡΤ1  ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε». Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του καθηγητή και διευθυντή του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Παπαζάχου που είπε στο ΑθηναΪκό Πρακτορείο ότι «σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου και είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ., με τους κατοίκους των Ιωαννίνων και αρκετών χωριών να έχουν περάσει τη νύχτα στους δρόμους, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί η πυροσβεστική, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Οπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά, ενώ μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την πτώση βράχων. Ειδικότερα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του δήμου Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, καθώς και στο οδικό δίκτυο των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας.
Σε αναβολή οδηγήθηκε ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός για την 7η αγωνιστική της Super League.

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα. Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία όλων βαθμίδων, οι παιδικοί σταθμοί, το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τα δημόσια ΙΕΚ και οι δημόσιοι αθλητικοί χώροι στα Γιάννενα.
Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέπτονται αυτή την ώρα παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές. Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στην Αλβανία, όπου γκρεμίστηκαν 2 παλιά σπίτια στοΤεπελένι και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μερικές περιοχές.
Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες η Πολιτική Προστασία
Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες το βράδυ την περιοχή και την έντονη σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη.
Το Συντονιστικό Όργανο συνιστά επίσης στους πολίτες για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.
Στο Συντονιστικό Όργανο συζητήθηκαν, επίσης, οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί και για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη Κυριακή. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε τη Δευτέρα.
3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.
4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Σχετική απόφαση εξέδωσε και το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία γίνεται λόγος για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους.
Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.
Σχετική είδηση: Ζημιές και προβλήματα στους δρόμους από τον ισχυρό σεισμό 5,3R στην Ήπειρο (video)
ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ Ιωαννίνων
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Σωτήρης Αργύρης
agriniotimes
google page rank