Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία αλλά και συγκίνηση ο Ημιμαραθώνιος Άκτιος δρόμος που ήταν αφιερωμένος στον Νίκο Τσακάλη

Ή Βόνιτσα   υποδέχτηκε τους αθλητές για την διεξαγωγή του 17ου Άκτιου Ημιμαραθώνιου Δρόμου την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 με την καλύτερη φιλοξενία και οργάνωση αλλά και την σκέψη του Αντιδημάρχου Νίκου Τσακάλη που έφυγε πριν λίγες μέρες πάνω στα καθηκοντά του..
Έλαβαν μέρος αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και διάφορες ηλικίες.
Ήρθαν λεωφορεία με αθλητές 3 από Αθήνα, Θεσ/νίκη – Ξάνθη και Πάτρα. Ενώ από μόνοι τους ήρθαν από πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας.
Ο αγώνας ξεκίνησε από το Άκτιο Βόνιτσας και την εκκίνηση την έδωσε ο παραολυμπιονίκης μας Δημήτριος Μπακοχρήστος και ο τερματισμός στην παραλία μπροστά στο Δημαρχείο.
Στον Άκτιο Δρόμο πήραν μέρος και αθλητές από τους Συλλόγους  δρομέων Υγείας.
Επίσης έτρεξαν και μαθητές σχολείων Γυμνασίου και Λυκείων Βόνιτσας φυσικά με μικρότερη διαδρομή των 1000 μέτρων.
Ο αγώνας των 1000 μέτρων ήταν  για παιδιά δημοτικού, αλλά και νήπια με την ευθύνη και την επιτήρηση  των γονέων.
Η εκκίνηση έγινε στις  09.00 πμ ακριβώς από την πλατεία Δημαρχείου Ακτίου Βόνιτσας στην Βόνιτσα με κατεύθυνση την Μαρίνα στην παραλία ανεβαίνοντας στο δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο και στο ύψος του club Hora Paradiso έστριψαν δεξιά στον παραλιακό χωματόδρομο και επέστρεψαν και τερμάτισαν στο Δημαρχείο.
Ο αγώνας των 5.000 μέτρων ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου στις 9:20 κατευθύνθηκε  στην Ελευθερίου Βενιζέλου (κεντρικός δρόμος) στο ύψος του ΕΛΤΑ Βόνιτσας έστριψε δεξιά προς την οδό Εθνικού Σταδίου (ανάμεσα από φούρνο Χαϊδάκη και ιχθυοπωλείο Τζεφριού)
Και κατευθύνθηκε πίσω από το Κάστρο περιμετρικά (ονομαζόμενη ως «Χώρα» σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο)   περνώντας την ιστορική  πύλη που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Στάδιο στην συνέχεια προς την παραλία της Βόνιτσας (οδό Εμμανουήλ Δεληγιώργη) στην ταβέρνα του Άρη έστριψαν αριστερά προς το άλσος της Σάλτινης έκαναν το γύρω της Κουκουμίτσας (το νησάκι που ενώνεται με γέφυρα με την Σάλτινη) και επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο  στον τερματισμό που είναι μπροστά από το Δημαρχείο.
Σε έξι σημεία της διαδρομής οι εθελοντές μοίραζαν νερά στους αθλητές, δημητριακά, σφουγγάρια από τον χορηγό του Άκτιου Δρόμου την «ΚΟΡΠΗ » και ισοτονικά για όλους τους αθλητές. Στον τερματισμό αλλά και νερό, μπανάνες και σάντουιτς.
Ο ημιμαραθώνιος ακτιος αγώνας ξεκίνησε στις 09.30 από το Άκτιο Βόνιτσας ( περίπου στο ύψος του αεροδρομίου του Ακτίου) πέρασε από τον Άγιο Νικόλαο στην συνέχεια πίσω από το κάστρο και κατέληξε στην παραλίας της Βόνιτσας (στο Δημαρχείο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας).
Απονομές έγιναν περίπου στις 12:00 στην παραλία.
Οι συμμετοχές σύμφωνα με τις πληροφορίες του katouna News ήταν κοντά στα 400 από αθλητές και περίπου 150 παιδάκια χωρίς να ξέρουμε πόσοι τερμάτισαν περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα του ΣΕΓΑΣ.
Πολύ καλή οργάνωση είχαν οι αγώνες εφόσον υπήρχαν 6 σταθμοί για τους συμμετέχοντες κατά την διαδρομή, επίσης γιατρούς ασθενοφόρα νοσοκόμους και εθελοντές. 
Ο 17ος ημιμαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στην μνήμη του Αντιδημάρχου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΑΚΑΛΗ και δεν ακούστηκε καθόλου μουσική απο τα μεγάφωνα. 
Όταν τερμάτισαν όλοι οι αθλητές και συγκεντρώθηκαν στο χώρο των απονομών το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του εκλιπόντα Νικου Τσακάλη.
«Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου αποχαιρετήσαμε τον Αντιδήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Τσακάλη Νίκο.  Τον φίλο, τον συνεργάτη ,τον άνθρωπο Νίκο Τσακάλη.
Σε καθημερινή βάση συνεργαζόμασταν και μαζί δίναμε την μάχη για τον τόπο μας.
Με την εμπειρία του και τις γνώσεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νίκος Τσακάλης μας συμβούλευε και μας βοηθούσε όταν δεν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις .
Ο Νίκος Τσακάλης μας μετέδωσε τις αξίες του, για τις οποίες πάλεψε με συνέπεια και πίστη.
Ήταν πάντα κοντά στην οικογένεια του στους συμπολίτες του και τους συνεργάτες του , στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα
Όποτε χρειαζόταν το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, την στήριξη του τμήματος που υπηρετούσε ως Αντιδήμαρχος ήταν παρόν και με αμεσότητα έλυνε προβλήματα και βοηθούσε.
Ήταν μπροστάρης και υπέρμαχος σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και κυρίως σε αυτές του πρώην Δήμου Παλαίρου. Πάντα τις στήριζε και βοηθούσε με προσωπική εργασία και καθοδήγηση. Ο Ημιμαραθώνιος αλλά και όλη η αθλητική εκδήλωση ύστερα από απόφαση του Κέντρου Μέριμνας αφιερώνεται αποκλειστικά και έγινε προς τιμήν της μνήμης του Αντιδημάρχου ΤΣΑΚΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ που εντελώς ξαφνικά έφυγε από κοντά μας».
Στην συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κάλεσε το Δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη να παραδώσει αναμνηστική πλακέτα και το στεφάνι του αγώνα στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Τα αναμνηστικά του Ακτίου προς τιμήν του Πατέρα τους παρέλαβαν ο Κώστας και ο Δημήτρης Τσακάλης.
 Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι απονομές.
Οι απονομές βραβεύσεις του ημιμαραθώνιου έγιναν σύμφωνα με τις παρακάτω κατηγορίες:
ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ
18 – 30 ετών Α 18 – 30 ετών Γ
31 – 40 ετών Α 31 – 40 ετών Γ
41 – 50 ετών Α 41 ετών και άνω
51 – 60 ετών Α
61 ετών
Οι τρεις πρώτοι άνδρες  του ημιμαραθωνίου είναι: ο Γεώργιος Τσιγερίδης, δεύτερος ο Νικόλαος Σκουτέρης και τρίτος ο Ευάγγελος Γκίκας.   
Από τους δημότες του Δήμου μας ο Φώτης Σαρακιώτης, ο Κωνσταντίνος Βερύκιος και ο Παναγιώτης Κούτσικος

Περιμένουμε όλα  τα επίσημα αποτελέσματα από τον  ΣΕΓΑΣ.
Όλοι οι αθλητές που έλαβαν μέρος πήραν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο συμμετοχής του αγώνα.
Επίσης μετάλλια και δίπλωμα συμμετοχής πήρα όλοι που έλαβαν μέρος στα 1000 και 5000 μέτρα, επίσης έγινε βράβευση  των 3ων πρώτων νικητών σε άντρες, γυναίκες για τα 5000 και των αγοριών, κοριτσιών για τα 1000 μέτρα.
Τις απονομές έκαναν τα όλων των νικητών ανά κατηγορία όπως αναφερθήκαμε πιο πάνω έκαναν εκπρόσωποι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και ο χάλκινος παραολυμπιονίκης Δημήτρης Μπακοχρήστος.
Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τους συμμετέχοντες στον Άκτιο Δρόμο αλλά και τους Νικητές.
Όλοι οι Αθλητές έφυγαν ευχαριστημένοι μιας και ο Δήμος τους παρείχε ότι καλύτερο μπορούσε, διαμονή, μετακίνηση, διατροφή αλλά και μια πολύ καλή οργάνωση κατά την διαδρομή.
Λίγα λόγια για τον Άκτιο Δρόμο:
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (PaxRomana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων......
Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τους συμμετέχοντες στον Άκτιο Δρόμο αλλά και τους Νικητές.
Μεγάλη η προσφορά της τροχαίας και της Αστυνομίας, για μια ακόμα φορά η προσφορά του γιατρού Απόστολου Δήμου, του ΕΚΑΒ με τον συγχωριανό μας Νικάκη οδηγό αλλά και πλήθος εθελοντών ανάμεσά τους ο Σύλλογος Παναγία η Θεοτόκος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Βόνιτσας που ήταν νικητές στον κριμένο θησαυρό έδωσαν την επιταγή που κέρδισαν στο Σύλλογο φλόγα παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. 
Όλοι οι Αθλητές έφυγαν ευχαριστημένοι μιας και ο Δήμος τους παρείχε ότι καλύτερο μπορούσε, διαμονή, μετακίνηση, διατροφή αλλά και μια πολύ καλή οργάνωση κατά την διαδρομή.
Εμείς με την σειρά μας να συγχαρούμε όλους και όλες τις αθλήτριες που έλαβαν μέρος, όπως και όλους όσους πρόσφεραν στην επιτυχημένη διοργάνωση αυτή και ιδιαίτερα στους εκπροσώπους του Δήμου που βρήκαν την ΨΥΧΙΚΗ δύναμη μιας και προερχόταν από το μεγάλο σοκ του εκλιπόντος αντιδημάρχου. 
Μπράβο σε όλους 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 


























































































































































































































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΑΠΠΗ 
google page rank