Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Στα πιο συναρπαστικά της Ελλάδας τα Κάστρα Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Αντιρρίου

Άνθισαν σε άγριους καιρούς, έγιναν μέρος της Ιστορίας και στέκουν ακόμα στη θέση τους,φτιαγμένα από τόνους πέτρας, ηρωικών και ανθρώπινων στιγμών. Ο λόγος για τα κάστρα ανά την Ελλάδα, τα οποία συναντάμε σε κορυφές μοναχικών λόφων ή δίπλα στη θάλασσα, μικρά ή μεγάλα, άλλα ως υπερήφανα ερείπια κι άλλα ολοζώντανα, λες και οι αιώνες που πέρασαν άφησαν μόνο λάμψη πάνω τους. Σύμφωνα δε με το enallaxnews.gr, από τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτά της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου.
Κάστρο Ναυπάκτου:
Το βενετσιάνικο κάστρο με πέντε ζώνες άμυνας και δυο βραχίονες που κατηφορίζουν από την κορυφή του λόφου και αγκαλιάζουν την είσοδο του λιμανιού, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας. Στα πλακόστρωτα σοκάκια του θα ανακαλύψετε το μεταγενέστερο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την Εκθεση Βυζαντινής Κεραμικής σε μία από τις αποθήκες πυρομαχικών. Απόλυτη θέα στη μεγαλοπρέπεια των τειχών έχεις απ” το Γρίμποβο (τη δυτική παραλία), απ” όπου εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη και το Ιερό του Ασκληπιού με τις αρχαίες επιγραφές.
Κάστρο Βόνιτσας:
Το πρωτοέχτισαν οι Βενετοί τον 11ο αι. με την άδεια των Κομνηνών ως μέρος ενός δικτύου που ήλεγχε την ευρύτερη περιοχή μαζί με τα κάστρα στην Πρέβεζα, τη Λευκάδα αλλά και τη Ναύπακτο νοτιότερα. Καλοδιατηρημένο και επιβλητικό, είναι το καλύτερο σημείο για θέα στη Βόνιτσα, βόλτες στις πολεμίστρες και για να δείτε τον ήλιο να βυθίζεται σιγά σιγά στο Λιμένι, τη λιμνοθάλασσα που απλώνεται πίσω από τον λόφο του κάστρο σε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα που θα απολαύσετε ποτέ. Το μονοπάτι που σε ανεβάζει στο κάστρο ξεκινάει από τη μαρίνα αλλά υπάρχει και οδική πρόσβαση.
Κάστρο Αντιρρίου:
Γνωστό και ως Καστέλι της Ρούμελης, καταλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Αιτωλοακαρνανίας και μαζί με το Καστέλι του Μοριά (Ρίο) χτίστηκαν το 1500 με διαταγή του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ αποτελώντας τα «Μικρά Δαρδανέλια», το στρατηγικό πέρασμα που έλεγχε την έλευση από και προς τον Κορινθιακό. Σώζονται το κυρίως περιμετρικό τείχος και ο φάρος, χτισμένος στο τελευταίο μισό του 19ου αι., ενώ πλέον είναι συνυφασμένο με την καλωδιωτή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που δεσπόζει στο φόντο. Το καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
agriniovoice
google page rank