Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτή τσιγαρίδας τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου στην πλατεία Φυτειών

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. 
Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, οι μυρωδιές αυτές επιστρέφουν στην πλατεία των Φυτειών, ξυπνώντας μνήμες στους παλιούς και δημιουργώντας εικόνες για τους νεότερους. Όλοι μια παρέα γύρω από τα καζάνια, περιμένοντας με ανυπομονησία μέχρις ότου οι τσιγαρίδες να είναι έτοιμες, ζεστές και ροδοκοκκινισμένες.  
Ο Πολιτιστικος και Μορφωτικος Συλλογος ΄΄ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ΄΄  σας καλεί και φέτος στο έθιμο αυτό που έμελε να γίνει θεσμός για όλο το Ξηρόμερο, να συμμετάσχετε και εσείς οι ίδιοι στην διαδικασία της, να γευτείτε λαχταριστές τσιγαρίδες και φυσικά, να χορέψετε στο ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών.
Δευτερα, 26 Δεκεμβρίου Πλατεία Φυτειών
google page rank