Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σήμερα η μαύρη επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα στενά των Εξαρχείων.
Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Και φέτος πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες. Σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση των μαθητών στα Προπύλαια για την συμπλήρωση των 8 ετών από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Περίπου 50 νεαροί που πήγαν από τα Εξάρχεια και είναι αποκομμένοι από τους μαθητές, κινούνται μεταξύ Πνευματικού Κέντρου, Ακαδημίας και Ρήγα Φεραίου και πετούν σποραδικά πέτρες προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι όμως δεν έχουν απαντήσει.
Την ίδια ώρα κάποιοι νεαροί έχουν αφήσει χαρτάκια σε παρμπρίζ αυτοκινήτων στα Εξάρχεια που καλούν τους ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς ωστόσο το προχθεσινό εύρημα της Κρατικής Ασφάλειας σε ακάλυπτο κοινόχρηστο χώρο εγκαταλελειμμένου κτιρίου επί της οδού Νοταρά, δηλαδή τελάρα και μία βαλίτσα με 149 έτοιμες βόμβες μολότοφ, δείχνει ότι κάποιοι ετοιμάζονται για μία «θερμή νύχτα».
Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ένας 15χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης κάνει περιπολία και το πλήρωμα του έρχεται σε λεκτική αντιπαράθεση με νεαρούς που είναι συγκεντρωμένοι στο πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Το περιπολικό φεύγει αλλά μετά από λίγη ώρα επιστρέφει. Οδηγός και συνοδηγός κατευθύνονται προς τους συγκεντρωμένους. Ακολουθεί ένταση. Και ξαφνικά ο χρόνος σταματάει...
Ένας από τους αστυνομικούς έχει πυροβολήσει προς το μέρος των νεαρών. Μία από τις σφαίρες βρίσκει στη καρδιά τον 15χρονο τότε Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ο οποίος λίγες στιγμές αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή… Η είδηση μεταδίδεται με την ταχύτητα της αστραπής. «Σκότωσαν ένα παιδί».
Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, σαν φλόγα οργής και η ατμόσφαιρα μύρισε μπαρούτι.
Μέσα στην επόμενη ώρα τα πρώτα οδοφράγματα έχουν στηθεί. Οι συγκρούσεις το οργισμένου πλήθους που ήδη άρχισε και συγκεντρώνεται στα Εξάρχεια με τους αστυνομικούς ξεκινούν. Και θα κρατήσουν για πολλές ημέρες…
Μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής πυρπολούνται κτίρια και αυτοκίνητα, καταστρέφονται τράπεζες, υπουργεία μπαίνουν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καταλαμβάνονται όλες οι μεγάλες σχολές του κέντρου της Αθήνας. Η αστυνομία προσπαθεί με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών να περιορίσει το πλήθος.
Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και εκτός Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής στη Λευκωσία, την Πάφο, στο Λονδίνο στο Βερολίνο, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Νέα Υόρκη, σε πόλεις της Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου τελείται η κηδεία του Αλέξη. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, είναι ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.
newsbeast.
google page rank