Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Κ.ΚΟΣΜΑΣ : ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ, Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως


Αγαπητοί,
Εισήλθαμε και ζούμε το άγιο και ψυχοσωτήριο Τριώδιο. Ήδη ολοκληρώνεται το προπαρασκευαστικό στάδιο, το οποίο άρχισε την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή της Τυρινής, δηλαδή σήμερα. Από αύριο αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αρχίζει η πιο κατανυκτική περίοδος του λειτουργικού μας έτους και εορτολογίου.
Η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία ονομάζει την Μεγ. Τεσσαρακοστή «Στάδιο αρετών». Σήμερα, με την θεόπνευστη υμνογραφία της, μας κάλεσε όλους μας να εισέλθουμε ολοπρόθυμα στο πνευματικό αυτό στάδιο και να αγωνισθούμε.
Να αγωνισθούμε για να αγνίσουμε την ψυχή μας. Να καθαρίσουμε την αθάνατη ψυχή μας «από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος» δια της ειλικρινούς μετανοίας και της νήψεως. «Πολλά γαρ πταίομεν άπαντες» (Ιακ. γ’,3). Από αυτή την πρώτη και καθαρά εβδομάδα να αρχίσουμε με ολοπρόθυμη διάθεσι και θέλησι, τον αγώνα για τον εξαγνισμό της ψυχής μας. Τα μεγάλα γεγονότα της σωτηρίας μας, τα άχραντα πάθη του Κυρίου μας και η Ζωηφόρος Ανάστασίς Του είναι εμπρός μας. Η ειλικρινής, η συνειδητή, η αποφασιστική μετάνοια θα διορθώση τα σφάλματά μας, θα μας ανακαινίση, θα μας συμφιλιώση με τους συνανθρώπους μας, θα ανυψώση την ψυχή μας, θα την καταστήση κατοικητήριον Θεού.
Να αγωνισθούμε αξιοποιώντας την εγκράτεια και τη νηστεία. Τη νηστεία των παθών, αλλά και των τροφών. Ο θεσμός της νηστείας των τροφών δεν είναι ανθρωποΐδρυτος. Να το συνειδητοποιήσουμε και να ομολογήσουμε αυτή την αλήθεια: Η νηστεία είναι θεοΐδρυτος θεσμός. Η νηστεία των τροφών είναι τόσο παλαιά όσο η παρουσία των ανθρώπων στη γη. Είναι εντολή και προτροπή της αγάπης του Θεού για να ωφελείται ο χριστιανός.
Δεν επιβάλλει η Εκκλησία του Χριστού μας τη νηστεία σαν φορτίο βαρύ και δυσβάστακτο στους ώμους των χριστιανών. Ούτε υποχρεώνει τους ασθενείς, τους έχοντας λόγους υγείας στην πέρα από τις δυνάμεις τους νηστεία. Ο 69ος Αποστολικός Κανόνας εξαιρεί τους ασθενείς από τη νηστεία. Τους υγιείς καλεί η μητέρα Εκκλησία να νηστεύσουν.
Όταν νηστεύουμε κυριαρχούμε επί του παλαιού μας εαυτού, ενισχύουμε τη καλή θέλησί μας ώστε να χαλιναγωγή τα πάθη. Δεν είναι άρνησι και καταπίεσι η νηστεία, δεν είναι στέρησι και ζημία. Είναι θέσι και ελευθερία και αποβλέπει στην εξάγνισί μας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μία αληθινή ζωή χάριτος και αγιασμού.
Τον εξαγνισμό, με την μετάνοια, τη νήψι, την εγκράτεια, τη νηστεία μας καλεί ο Κύριος να κατορθώσουμε, ενισχυμένοι και με την πύκνωσι των ιερών ακολουθιών, την προσευχή και τη μυστηριακή ζωή μας.
Εδώ ας προσέξουμε, αγαπητοί! 
Τις ημέρες αυτές, αυτό τον άγιο σκοπό έρχεται να ματαιώση η κοσμική, αντιπνευματική και αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του χωρίς Θεού κόσμου.
Με την έναρξι του κατανυκτικού Τριωδίου, για να χειραγωγηθούν οι χριστιανοί στον πνευματικότερο αγώνα, επιστρατεύει και ο διάβολος τα όργανά του για να δραστηριοποιήση και να αντιπαραθέση τις αντιπνευματικές καρναβαλικές εκδηλώσεις του.
Σε πόλεις και χωριά, δυστυχώς και στα σχολεία μας και στα νηπιαγωγεία μας ακόμη, οι εκδηλώσεις αυτές αφαιρούν το πρόσωπο από τους χριστιανούς και βάζουν προσωπεία για να υπηρετήσουν ενεξέλεγκτα την αμαρτία, να προωθήσουν την κραιπάλη και τη μέθη, τη λαγνεία και τη χυδαιότητα, τη σαρκολατρεία και την ακολασία, τη διαστροφή και την εξαθλίωση της ανθρωπίνης ψυχοσωματικής οντότητος.
«Η επιθυμία της σαρκός, η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου…» (Α’ Ἰωαν. β’, 16) γίνονται λατρεία των πολλών και μάλιστα της νεότητος. Πεθαίνει η σωφροσύνη, χάνεται η αγνότης, γίνεται χλεύασμα η σεμνότης, συντρίβεται η οικογενειακή ενότητα, μαθητεύουν οι νέοι και οι νέες στην ασέβεια, στην αποτίναξι της εντροπής, στην εκμάθησι της σαρκολατρείας. Μαζί με ολα αυτά ύβρεις και χυδαιολογίες, ειρωνείες και χλευασμοί των οσίων και των ιερών της ορθοδοξίας και της πατρίδος μας, χλευασμοί της ιερωσύνης και των αγίων μυστηρίων.
Παρακολουθώντας κανείς τα ξεφαντώματα, όπως λένε των καρναβαλικών εκδηλώσεων, διερωτάται, αν έμεινε ακόμη μέσα μας ιερό και όσιο, κάτι που μοιάζει με ανθρωπισμό, κάτι που υπενθυμίζει πατρότητα, μητρότητα, ελληνορθόδοξη νεότητα, ελληνική λεβεντιά.
Αγαπητοί, ως πνευματικός πατέρας, παρακαλώ και ικετεύω όλους και όλες σας. Ας αναλογισθούμε την ιερότητα των ημερών αυτών και τον πανάγιο σκοπό του πνευματικού αγώνος, τον οποίο όλοι μας οφείλουμε να διεξάγουμε.
Ας φέρουμε εμπρός μας, στο νου και στην καρδιά μας, τον αιματωμένο Σταυρό του Κυρίου μας, τον οποίο σε λίγες εβδομάδες θα κληθούμε να προσκυνήσουμε. Ας αναλογισθούμε την ευθύνη την οποία έχουμε ως κληρικοί, γονείς και εκπαιδευτικοί ενώπιον του Θεού.  
Πρῶτα, ας απομακρύνουμε τον εαυτό μας από κάθε ειδωλολατρική καρναβαλική εκδήλωσι. Όσοι έχουν εμπλακή στη διοργάνωσι των εκδηλώσεων αυτών, έστω και την τελευταία στιγμή, ας απομακρύνουν τον εαυτό τους. Μην επισύρουν την οργή του Θεού επάνω τους.
Τα μέλη των συλλόγων γυναικών, ας σκεφθούν τον εαυτό τους. Είναι μητέρες για να εμπνέουν την σωφροσύνη και τη σεμνότητα, όχι για να προάγουν και να σπρώχνουν τα παιδιά τους στην ασχημοσύνη.
Οι υπεύθυνοι φορείς ας αναλογισθούν πάλι την ευθύνη τους. Οι συνάνθρωποί μας πεινούν και γυμνητεύουν, λιμοκτονούν και τρέφονται από τα συσσίτια της Εκκλησίας μας. Πως όλοι αυτοί, οι οποίοι οργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, σπαταλούν τόσα ποσά για την αμαρτία και δεν σκέπτονται τους ενδεείς και εμπεριστάτους συμπολίτες τους;
Αγαπητοί, ελάτε εφέτος να πούμε «όχι» σε αυτές τις αντιπνευματικές και ψυχοφθόρες εκδηλώσεις. Η πατρίδα μας κινδυνεύει, μην προκαλούμε την οργή του Θεού. Ας μείνουμε αγωνιζόμενοι μέσα στο πνευματικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ας ζήσουμε εντονώτερα την αγιοπνευματική ζωή της Εκκλησίας μας.
Όσοι αγαπάμε το Θεό, ας απομακρυνθούμε από κάθε εκδήλωσι ξένη προς το θέλημα του Θεού μας και ας προσευχώμαστε να φέρη ο Κύριος την μετάνοια και στους εχθρούς και πολεμίους της Εκκλησίας μας.


Με πατρική αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Ανήλικος έχασε την όρασή του από τα δυνατά ντεσιμπέλ κατά την τελετή έναρξης του καρναβαλιού στην Πάτρα

Την όρασή του από το ένα μάτι έχασε ένας 12χρονος ο οποίος τραυματιστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Το παιδί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του patrastimes, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πρόβλημα στο ένα του μάτι και έβλεπε θολά.
Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παιδί υπέστη βλάβη στην ωχρά κηλίδα από τα δυνατά ντεσιμπέλ, κάτι το οποίο αναφέρεται και στην ιατρική τους γνωμάτευση.
Οι γονείς του άτυχου παιδιού, φέρονται αποφασισμένοι να υποβάλουν μήνυση στον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού και τον εκπρόσωπο της εταιρείας ρίψης πυροτεχνημάτων, καθώς είχαν θεωρήσει ότι το παιδί είχε τραυματιστεί από αυτά.



 | iefimerida.gr

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Νεκρός βρέθηκε στην Πρέβεζα, πριν από λίγο, στο σπίτι όπου διέμενε, στην οδό Αλεξανδρουπόλεως, ένας 64χρονος άντρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του pamepreveza.gr, ο άντρας είχε να δώσει εδώ και τρεις μέρες σημεία ζωής.
Αυτό ανησύχησε τους γείτονες και πριν από λίγο ένας από αυτούς πλησίασε στο σπίτι που διέμενε προκειμένου να δει τι είχε συμβεί.
Η έντονη δυσοσμία τον έβαλε σε υποψίες και έτσι ειδοποίησε την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο άτυχος 64χρονος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Βέβαια όλα τα ενδεχόμενα ερευνώνται από την αστυνομία. 
pamepreveza

Καραμπόλα τριών αυτοκινήτων με νταλίκα στην εθνική οδό

Καραμπόλα τριών αυτοκινήτων με νταλίκα στην εθνική οδό
Καραμπόλα στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της Παναγοπούλας- Νταλίκα συγρούστηκε τρία Ι.Χ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων να εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική οδό.
Καραμπόλα σημειώθηκε ατύχημα τις 16.40 σήμερα το απόγευμα στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της Παναγοπούλας. Νταλίκα, τύπου σιλό, συγκρούστηκε με τρία αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κλείσει η Εθνική οδός.
Και τα δύο ρεύματα έμειναν  κλειστά, ενώ τα αυτοκίνητα εκτρέπονταν στην παλιά εθνική όδο, στο ύψος των Σελιανιτίκων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο νοσοκομείο.
Tο τροχαίο προκλήθηκε όταν η νταλίκα που κινείτο στο ρεύμα προς Αθήνα, εξετράπη της πορείας της, στο 197χλμ και προσέκρουσε διαδοχικά σε τρία οχήματα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.



πηγη:thebest.gr

Τι κρύβει το φονικό της Καρπάθου -Σκότωσε τον 30χρονο ΕΠΟΠ εραστή από πάθος

Η 31χρονη Ρηγοπούλα Γιαννικάκη, κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία του 30χρονου ΕΠΟΠ Αδάμ Βεσσάλα και συντρόφου της, στην Κάρπαθο, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου δεν κατάφερε να πείσει τις Αρχές και κρίθηκε προφυλακιστέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
«Με τον Αδάμ είχαμε παθολογική αγάπη, η οποία είχε γίνει βασανιστική για εμένα και την οικογένειά μου. Οι σκηνές ζηλοτυπίας ήταν καθημερινές. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, φοβόμουν ακόμη και για την ίδια μου τη ζωή. Εκείνο το βράδυ κινήθηκε με μανία εναντίον μου και έπεσε πάνω στο σπασμένο ποτήρι. Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί. Λίγα δευτερόλεπτα μετά σταμάτησε να κουνιέται κι έλεγε «πονάω, πονάω, υποφέρω». Ηταν οι λέξεις που στιγμάτισαν τη ζωή μου. Αρχισα να φωνάζω «Αδάμ, αγάπη μου, μίλα μου σε παρακαλώ».
Αυτά περιέγραψε στο υπόμνημά της στις αρχές η δράστης.
Το έγκλημα πάθους έχει αναστατώσει την κλειστή κοινωνία του νησιού και, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά την απολογία της 31χρονης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η ανθρωποκτονία έγινε τα μεσάνυχτα της Τσικνοπέμπτης, στο σπίτι του ζευγαριού, στην περιοχή Πηγάδια Καρπάθου.
Μία μέρα αργότερα συνέλαβε τη Γιαννικάκη Ρηγοπούλα ως δράστη της δολοφονίας, η οποία ομολόγησε με λεπτομέρειες την πράξη της. Από την έρευνα προέκυψε ότι το ζευγάρι είχε διαπληκτιστεί και το φονικό χτύπημα επήλθε από σπασμένο ποτήρι.
Στη συνέχεια, η δράστης άλλαξε τα ρούχα της, έβγαλε την μπλούζα του θύματος και επιχείρησε να καθαρίσει τα ίχνη αίματος, με τη συνδρομή της μητέρας της και του 42χρονου, ενώ το ποτήρι βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια κοντά στο διαμέρισμα.
Εντάσεις και βία
Η κατηγορούμενη, η οποία είναι αναμενόμενο να επιθυμεί να ελαφρύνει τη θέση της, αναφέρει στο υπόμνημα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει τον αγαπημένο της, τον οποίο θρηνεί και βρίσκεται σε βαθιά οδύνη για τον θάνατό του. Ισχυρίζεται ότι το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ο σύντροφός της είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα κρασιού.
«Επειδή είχα ακολουθήσει τον ξάδελφό μου ως το σπίτι του έγινε επιθετικός. Αρχισε να με βρίζει και να με χτυπάει στο πρόσωπο και στο σώμα. Βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση και ανταπέδωσα κάποια χτυπήματα. Η μανία ενός γυμνασμένου καταδρομέα, με ύψος 1,85 με έκανε να τρέξω μακριά του. Με ακολούθησε, με έπιασε δυνατά από τον λαιμό και τα μαλλιά και πίεσε το κεφάλι μου στο κρεβάτι για να με πνίξει. Τον κλώτσησα δυνατά και έφυγα προς την κουζίνα. Μες στην ταραχή μου και παγιδευμένη στον πάγκο με τα ποτήρια πήρα το ποτήρι νερού για να τον εκφοβίσω, αφού κινδύνευε άμεσα η ζωή μου. Αντί να φοβηθεί κινήθηκε με μανία εναντίον μου, κι έπεσε πάνω στο προτεταμένο ποτήρι», κατέθεσε στην ανακρίτρια η κατηγορούμενη.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του Αδάμ Βεσσάλα οφείλεται στο τραύμα από οστό που έσπασε από το χτύπημα του ποτηριού και έπληξε ζωτικό όργανο.
«Ο θάνατος δεν προήλθε από την εκδορά, βάθους 0,3 εκατοστών, η οποία προκλήθηκε από την επαφή του θώρακος αυτού με το θραυσμένο γυαλί, αλλά από ραγισμένο οστούν, το οποίο προκάλεσε ρήξη της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας», αναφέρει η γνωμάτευση, ενώ ο θάνατος του οπλίτη ήταν σχεδόν άμεσος. Δεν έχει διευκρινιστεί, όμως, αν η κατηγορούμενη «έμπηξε» το σπασμένο ποτήρι στον θώρακα του θύματος.



iefimerida.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: “Ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός κι αν είναι στα τελευταία στάδια”.

Ο υπουργός Υγείας είπε μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα ότι ο ίδιος δεν θεωρεί «ασθένειες όπως ο καρκίνος» να είναι «επείγουσα, εκτός αν βρίσκονται στα τελικά στάδια».

Δείτε τα σχόλια του Άδωνι Γεωργιάδη εμφανίστηκε σε ένα άρθρο στην  Washington Post, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο , η οποία έδειξε πως οι ασθενείς με καρκίνο ανασφάλιστων αριστερά για να πληρώσουν για τη δική τους σωτήρια θεραπεία, ως αποτέλεσμα της απώλειας κάλυψης κοινωνικής ασφάλισης λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 2,3 - ή σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες - χωρίς ασφάλιση υγείας.
Γεωργιάδης είπε Anthony Faiola, London επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας, ότι οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σε δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς ασφάλισης.
"Αλλά ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρείται επείγουσα, εκτός αν βρίσκονται στα τελικά στάδια», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του υπουργού θεωρήθηκαν από πολλούς παρατηρητές ως επιβεβαίωση ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη ημέρα στο Lancet, έγκριτα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα είναι «σε κατάσταση άρνησης» σχετικά με την κλίμακα από τις κακουχίες που έπληξαν το λαό της Ελλάδα με πρωτοφανείς περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.
Η εφημερίδα ακούσει από ένα ανασφάλιστο ασθενή με καρκίνο, ο Νίκος Σολωμού, 60, ο οποίος δεν έχει απομείνει για να πληρώσει για μια σωτήρια πράξη, αφού αναγκάστηκε να πουλήσει γεωργικός εξοπλισμός και ακίνητο για να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν πλέον € 50.000 χρήματα.
Σολωμός, ο οποίος πρόσφατα έμαθε ότι ο καρκίνος είχε δώσει μεταστάσεις στο συκώτι του, χρειάζεται τώρα € 12.000 για τη λειτουργία.
"Εμείς απλά δεν το έχουμε", δήλωσε στην Washington Post. 
Αλλά Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σε δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς ασφάλισης, έχοντας δημιουργήσει ένα ταμείο € 13 εκ. για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις από τα χρήματα που κατασχέθηκαν σε καταστολή της φοροδιαφυγής. 
Την Τρίτη, ο Μητροπολίτης Ιατρείο, με έδρα την Αθήνα εθελοντική πρωτοβουλία για την υγεία που παρέχεται δωρεάν περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους άνθρωποι αποκλεισμένοι από την ελεύθερη κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης, γράφει το άρθρο Washington Post και άλλες εκθέσεις ήταν «να διαταραχθεί η ηρεμία της κυβέρνησης και της μεγάλες ελληνικές μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν απλώς «θάβονται» την πραγματική κατάσταση στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας ".
Τον περασμένο Ιούλιο, το κέντρο προειδοποίησε ότι οι "απάνθρωπες πολιτικές" του υπουργείου υγείας αριστερά "ανασφάλιστους ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι επειδή δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν για τη θεραπεία ή / και το κόστος των φαρμάκων τους».

Έχουμε χάσει φίλους και φίλες από καρκίνο. Στην οικογένεια μου έχουμε θεραπευόμενο/η καρκινοπαθή.  Καταβάλλουμε και το ψυχικό και το οικονομικό κόστος δίχως δεύτερη σκέψη. Ταξίδια στην Αθήνα, γιατί βλέπεις η υγειονομική ομπρέλα του ελληνικού κράτους δεν μας καλύπτει εμάς που μας έλαχε να ζούμε στα νησιά.  
Απαιτούμε από το ασφαλιστικό Ταμείο την πενιχρή συνδρομή (που έχουμε πληρώσει άλλωστε και μας είναι απολύτως αναγκαία). Αδιαμαρτύρητα. Με αισιοδοξία και δύναμη που είναι απαραίτητη για να νικηθεί η αρρώστια.  Μαθαίνω κι ότι καλός μου φίλος στήνεται με τις ώρες στις ουρές για να εξασφαλίσει το ακριβό φάρμακο για οικείο του πρόσωπο, και το χειρότερο συνωστίζονται μαζί του και ασθενείς που δεν έχουν ούτε δύναμη, ούτε υπομονή να περιμένουν. Και διαβάζω αυτές τις δηλώσεις του κατεδαφιστή της δημόσιας υγείας. “Ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός κι αν είναι στα τελευταία στάδια”.  Δεν στέκομαι σ’ αυτό τον εν τέλει γραφικό ακροδεξιό φωνακλά, που κάποιοι τον έχουν βάλει στη δουλειά του Μέγκελε και των προγραμμάτων ευθανασίας των ναζί τη δεκαετία του 1930.  Σε αυτούς που τον στηρίζουν στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο με την ψήφο τους, στέκομαι… Δεν θέλω να πω άλλα.  Μακάρι να μην έρθετε στην ανάγκη του.
enetenglish.gr
redkangaroo

Έναρξη των μαθημάτων του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Αθήνας.

Έναρξη των μαθημάτων του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Αθήνας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πήρε απόφαση να ιδρύσει χορευτικό τμήμα.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 13:20 μμ. στην αίθουσα της ΠΑΝΣΥ Πατησίων 5 4ος Όροφος.
Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στην Κα Μακρυγιάννη Γεωργία στα παρακάτω τηλέφωνα  6979355113 & 6980717733 η στην προσωπική της σελίδα στο F/B.

Πιάσαμε πάτο…

Βουλιάζει η ελληνική επαρχία: Εννέα περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ.
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.
Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ηπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού.
Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%).
Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), στη Βουλγαρία και στην Πολωνία (πέντε περιφέρειες) και στην Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες). Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (321% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (222%) και το Αμβούργο (202%).
Το 125% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ ξεπερνούν 41 ευρωπαϊκές περιφέρειες, εκ των οποίων οι έντεκα βρίσκονται στη Γερμανία, πέντε στην Ολλανδία και στην Αυστρία και τρεις στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία.
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ βρίσκονται 75 περιφέρειες, εκ των οποίων οι δεκαπέντε στην Πολωνία, οι εννέα στην Ελλάδα και οι εφτά στην Τσεχία και στη Ρουμανία.

 iefimerida.gr

Πειθαρχική δίωξη στον κρατούμενο που αποκάλυψε τις εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού

Μόλις δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα οι εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και προκλήθηκε σάλος η αντίδραση της αρμόδιας εισαγγελέας ήταν άμεση, ωστόσο προς λάθος κατεύθυνση, αφού άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον κρατουμένου που τις «διέρρευσε».
Οπως γράφει η Καθημερινή οι κρατούμενοι στον «Αγιο Παύλο» βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 17 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο (κατ' όνομα – δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αιμοληψίας). Ο «Αγ. Παύλος» έχει δυναμικότητα 60 κλινών, αλλά εκεί κρατούνται 215 ασθενείς. Οι 130 είναι οροθετικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, παραπληγικοί κ.ά. Σε θαλάμους που προορίζονται για επτά άτομα, στοιβάζονται 18, που κοιμούνται σε διπλά κρεβάτια.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και κρούσματα φυματίωσης σε οροθετικούς, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού αργούν να διαγνωστούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. Μεταξύ άλλων, οι κρατούμενοι ζητούν να υποβληθούν σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν και από άλλη νόσο πέρα από εκείνη για την οποία νοσηλεύονται, ούτως ώστε να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και να ενισχυθεί η δομή με εξειδικευμένο προσωπικό. Τυπικά το νοσοκομείο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, αλλά η μετάβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


iefimerida

Χοροεσπερδία 2014 του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” το Σάββατο 7 Μαρτίου

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου στα πλαίσια της δημιουργίας στενότερης επαφής μεταξύ των χωριανών και φίλων αποφασίστηκε και φέτος την πραγματοποίηση της ετήσιας χοροεσπερδίας.
Έτσι ο χορός φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου 2014 ήμερα Σάββατο, στο κόσμικό κέντρο “Χίλια Αστέρια” οδός Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Άνω Πατήσια τηλ. 210.2525504 ώρα προσέλευσης 10.00μ.μ.
Όλοι οι χωριανοί και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα όμορφο πρόγραμμα με εκλεκτούς καλλιτέχνες, να χορέψουν και να περάσουν μια ευχάριστη βαρδιά, μέσα σ' ένα όμορφο περιβάλλον.
Τραγουδούν οι: Γιώργος Βελισσάρης, Γιάννης Σιέτος, Νίκος Βλαχοδήμος, Χριστόδουλος Κωσταρέλος, Μαρία Γιαννατά, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου και Τζένη Κατσίγιαννη.
Η συμμετοχή κατ' άτομο καθορίστηκε στα 20€ και περιλαμβάνει πλήρες και προσεγμένο μενού.
Απλά πάνω απ' όλα στην τιμή περιλαμβάνονται το κρασί και τ' αναψυκτικά.
Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση του Συλλόγου μας και ν απεράσετε με τις οικογένειές σας και τους φίλους σας μια όμορφη βραδιά με Δημοτικά και Νησιώτικα τραγούδια.
Για προσκλήσεις και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου: Ελένη Β. Σάββα 6973964827, Κώστα Γεωργούλα 2104923189, 6973330607, Γεράσιμο Σπ. Ζορμπά 693288254, Αλέξανδρο Σάββα 2103470021, 6974022233, Θεανώ Ευστ. Κοντή 6984316459, Ανδρέα Γερ. Χαντζή 6980174000 και Χάμπο Β. Αυδή 6938662794.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η φτώχεια πλήττει τους Έλληνες

Σημαντικά αυξημένα είναι τα ποσοστά των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού και κινδυνεύουν από τη φτώχεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 34,6% το 2012, καθώς 3.795.100 δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την ανέχεια. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από ό, τι στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ (25,1%). Μοναδικές εξαιρέσεις οι Βουλγαρία (49,3%), Ρουμανία (41,7%) και Λεττονία (36,6%).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το χάσμα ή βάθος της σχετικής φτώχειας, το οποίο μετρά την απόσταση του ορίου της φτώχειας (για το σύνολο του πληθυσμού) από τη διάμεσο του ισοδύναμου εισοδήματος των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτής, διαμορφώθηκε σε 29,9% το 2012 στην Ελλάδα έναντι 24,1% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι το 50% των φτωχών έχουν εισόδημα μικρότερο από το 70,1% της «γραμμής φτώχειας» (κάτω από 4.000 ευρώ ετησίως ανά άνθρωπο). Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός ότι 1.010.900 άνθρωποι (16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών) ζουν σε κατοικίες, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα ή εργάζονται λιγότερο από τρεις μήνες τον χρόνο. Το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άνθρωποι αντίστοιχα.

Πηγη:zougla.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ


ΒΟΝΙΤΣΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ







Παρέλαβε το ειδικό όχημα συλλογής για μπλε κάδους ανακύκλωσης

 Ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας και η αντιδημαρχεία καθαριότητας στα πλαίσια της προστασίας περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας της ορθολογικής διαχείρισης των ανακτήσιμων υλικών παρέλαβε σήμερα το ειδικό όχημα συλλογής για  μπλε κάδους ανακύκλωσης σύμφωνα με την προγραμματισμένη σύμβαση συνεργασίας με την Α.Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. 
Η σύμβαση καταρτίστηκε στο Μαρούσι στις 26/Σεπτ/2013 μεταξύ της ανώνυμης εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ» που εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Ιωάννη Ραζή και του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με νόμιμο εκπρόσωπο κ. Μιχαήλ Γούδα, Αντιδήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας. Αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση άδειας κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και η κατανομή των κάδων στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου για την έναρξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης στο δήμο μας

Οι μασκαράδες φορούν γραβάτες


Γράφει ο Φωτάκης Φ. Βασίλης
Πάνε πολλά χρόνια που έπαψα να είμαι απλά ενεργός πολίτης και υπήρξα ενεργός στην πολιτική. Η σιωπή μου ή εάν θέλετε η ιδιώτευση μου κατά κάποιον τρόπο από το Μάιο του 2012 έως σήμερα ακολουθείται από μια αρκετά συχνή αρθρογραφία και με κάποιες επιλεκτικές ομιλίες όταν έχω κάτι να πω. 
Η «εξοστράκισης»  μου αυτή δεν είχε μόνο ιδιωτικά χαρακτηριστικά αλλά και δημόσια. Η έκφρασίς μου επιθυμούσα να ξεπροβάλει μέσα από πολιτικό χώρο που θα ενθάρρυνε την σύνθεση και θα προέτασσε φιλελεύθερες, ριζοσπαστικές λύσεις, για την μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί κατ εμέ- το έχω αναφέρει πολλές φορές μέσω της αρθρογραφίας μου- οι δυνάμεις που διαθέτει η κοινωνία μας, στηριζόμενοι στον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, θα φανερώσει θέσεις - αντιθέσεις εν δυνάμει αξιοποιήσιμες στο έπακρον αυτής της κόντρας και οι οποίες δια μέσω της συνθέσεως τους θα αποδώσουν τις καταλληλότερες προτάσεις. 
Δημοσιοποίησα λοιπόν (το δικό μου όνειρο τον Φεβρουάριο του 2012) με το άρθρο μου …  Έχω ένα όνειρο λέγοντας: “Αν όλοι εμείς σε τούτο δω τον τόπο δεν μπορούμε να φέρουμε ή να είμαστε η ελπίδα του, τότε δεν αξίζουμε να ζούμε εδώ, να λεγόμαστε Έλληνες.”
Η Ελλάδα μας, η Πατρίδα μας, η Χώρα μας, το κράτος μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να γίνει ξανά τόπος πολιτισμού. 
Τόπος ασφαλής, με δημοκρατικούς θεσμούς, που θα ισχύουν για όλους που θα διασφαλίζει κοινωνική ειρήνη και δικαιώματα. Δικαιώματα στο να ζεις στον τόπο των προγόνων σου με αξιοπρέπεια, προάγοντας για την αναγνώριση και την καταξίωση ως κοινωνικούς δείκτες ανθρώπινης αξίας την μόρφωση, την αξιοσύνη, την δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Δεν νοείται κρατική οντότητα που στο ενεργητικό της θα μετρά μόνο πληγές, διαφθορά, ανεργία, ανέχεια, υπερχρέωση, ένδεια (οικονομική –πολιτική), φτώχεια, εξαθλίωση, αποστέωση κάθε είδους παραγωγικού ιστού. Ενώ ταυτόχρονα οι κήρυκες του: «Μαζί τα φάγαμε», γοργά αμνηστεύουν εαυτούς, με ειδικά νομοθετήματα.
Η κοινωνική καταστροφή που συντελείται με την φυγή των καλλιτέρων ελλοχεύει ως νούμερο ένα κίνδυνος, σε μια χώρα που έχει ανάγκη να απελευθερώσει το υγιές, το δυναμικό κομμάτι της, προς απάντηση των υστερόβουλων.
Έτσι σοφοί που γίναμε, ύστερα από τα όσα ανέδειξαν τα χρόνια της κρίσης(οικονομικής-πολιτικής-κοινωνικής) και εν όψει Απόκρεων ας βγάλουμε και ας βρούμε τον τρόπο να πέσουν οι μάσκες και στους τελευταίους μασκαράδες αυτού του τόπου !
Ας σταματήσει ο καρναβαλισμός των ονείρων μας και ας αποκαθηλώσουμε –« κάψουμε»  επιτέλους τους καρνάβαλους της ζωής μας!
Έχω λοιπόν:
“Ένα όνειρο καλό οιωνό για όλα αυτά που πρέπει να  παλέψουμε, για όλα αυτά που μας πλήγωσαν. Με όλους εσάς για μια νέα ισχυρή Ελλάδα στη βάση των κεκτημένων κερδών και στο γκρέμισμα των παλαιών λαθών. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον μακριά από την αργυρώνητη έκφραση της πολιτικής του σήμερα, σε μια χώρα με ανάλογες συνέπειες Περίκλειας ακμής.”

Φωτάκης Φ.Βασίλης

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑ 2014






ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΥΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ





12 προτάσεις για το Μοναστηράκι Ακτίου-Βόνιτσας....


Εν όψει των επερχομένων δημοτικών εκλογών (2014), θα ήθελα να τοποθετηθώ επί κάποιων χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό μου, ώστε να τεθεί ένας χάρτης αιτημάτων και προτεραιοτήτων.
Η καταγραφή είναι υποκειμενική, εκτιμώ όμως ότι εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την συντριπτική  πλειοψηφία των συγχωριανών.
Και η ανάγκη καταγραφής προκύπτει απ το την διαπίστωση ότι ένα ζήτημα μεν  είναι ποιον θα επιλέξει κανείς για να διαχειρισθεί τα ζητήματα της κοινότητος του, της περιοχής του κλπ, ένα άλλο όμως εξίσου σοβαρό είναι η καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών & προτεραιοτήτων.
Συχνά το δεύτερο υποτιμάται εντελώς η τίθεται σε μια εντελώς συγκεχυμένη κλίμακα, παραμένει μόνο ως προεκλογική υπόσχεση, μπερδεύεται με τα προσωπικά αιτήματα καθενός και έτσι παραμένει κενό γράμμα.
Η κατάσταση έχει ως εξής:
Στη νεότερη εποχή, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας  τα πρώτα έργα βασικής υποδομής υλοποιηθηκαν στα μεσα της δεκαετίας του 1990, όταν και κατασκευάστηκε η Πλατεία και ασφαλτοστρώθηκαν οι πρώτοι  κεντρικοί δρόμοι.
Η αμέσως επόμενη περίοδος ήταν τα μέσα του 2000, όταν και επεκτάθηκε η ασφαλτόστρωση στο σύνολο σχεδόν των δρόμων του χωριού και μάλιστα ακόμη περισσότερο σε αγροτικούς, και διακοινοτικούς οδούς (Κορπη-Παλιάμπελα-Μοναστήρια Βροχοτινου και Ρομβιατισσας κλπ).
Εκτότε μόνο κάποιες αμυδρές κινήσεις έχουν υλοποιηθεί, ιδίως κατασκευές πεζοδρόμιων (με πολύ αργό ρυθμό), μελέτες βεβαίως για τα σημαντικά έργα του βιολογικού και  της ανάδειξης του χειμάρρου, αλλά κατά τα αλλά, τα πράγματα έμειναν στάσιμα, καθώς πχ η δεύτερη είσοδος του χωριού έχει παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδεμία εκ των παλιότερων εκκρεμοτήτων αποκαταστάθηκε.
Σε όλα αυτα βέβαια έχει επηρεάσει δυσμενώς το έργο των δημοτικών άρχων η γενικευμένη οικονομική κρίση και αλλά συναφή αίτια.
Το Μοναστηράκι λοιπόν , κατόπιν όλων αυτών έχει κατά την κρίση μου, ανάγκη επιτελούς ανάδειξης, δημιουργίας και διεκδίκησης των κατωτερω αιτημάτων :
1. Διασφάλιση της κατευθείαν διανομής στο Μοναστηράκι των εσόδων από τους ιδίους του πόρους (που είχε και έχει ως κοινότητα), ώστε ΑΥΤΑ ΝΑ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ.
Τόσο με τα τέλη όσο και τα δικαιώματα νερού, είναι εδώ και χρόνια η Νο1 κοινότητα σε συνεισφορά εσόδων του Δήμου μας, με γενναία  συνεισφορά. Χρήματα φυσικά που θα έμεναν στο Μοναστηράκι, εάν δεν μεσολαβούσε ο …Καποδίστριας κλπ.
Γιατί χρήματα μιλάμε?  Κατά δήλωση της δημοτικής αρχής 400.000 ετησίως μόνο από τα δικαιώματα νερού, που ακόμα και  το 2012 της οικονομικής κρίσης πάλι ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ!!!
Κάντε ένα πολλαπλασιασμό του υποθετικού μέσου ορού των ως άνω ποσών πχ 300.000 ευρώ ετησίως Χ 15 χρόνια που τα χρήματα αυτά καρπώνεται ο δήμος Ακτίου- Βόνιτσας (1998 – 2013) και θα εισπράξετε ένα ποσό των…5 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έφτασαν ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ!!!
 Το ότι οι Μοναστηρακιώτες δεν διεκδίκησαν ποτέ τα χρήματα αυτά δυναμικά, που θα μεταμόρφωναν το χωριό  εάν έμεναν και δαπανιόνταν σε αυτό  κλπ είναι ασυγχώρητη ολιγωρία εκ μέρους τους και εκ μέρους όσων Μοναστηρακιωτών εξελέγησαν έως σήμερα. Πρώτα αυτών και έπειτα οποιωνδήποτε άλλων, που σε τελική ανάλυση θα κοιτάξουν το δικό τους συμφέρον  Ουδείς θα σου παραχωρήσει οτιδήποτε εάν εσύ κοιμάσαι με τα τσαρούχια  Αντ' αυτού βέβαια, είδαμε την άνευ πόρων Βόνιτσα να μεταμορφώνεται απαστράπτουσσα τα τελευταία 15 χρόνια   Με ξένα κόλυβα.
Η διαχείριση λοιπόν  των εσόδων των τέως κοινοτήτων ανήκει από το 1998 στην ευχέρεια του εκάστοτε  δήμαρχου.
Επομένως πρέπει ο επερχόμενος δήμαρχος να συμμεριστεί το δίκαιο αυτό αίτημα και να δεσμευτεί για την διάθεση των πόρων αυτών από το 1ο έτος αποκλειστικά υπέρ έργων και αναγκών του Μοναστηρακίου, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Οι ίδιοι πόροι είναι το σύνολο από τα τέλη  ύδρευσης και δικαιώματα νερού που εισπράττει σήμερα ο δήμος Βόνιτσας.
Μέρος από τους πόρους αυτούς (πχ το 20% αυτών)  θα μπορούσε πχ να πάει και για κοινωνικές ανάγκες του δήμου  όπως πχ την χρηματοδότηση με συμβάσεις οδηγού ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Βόνιτσα, ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΗΜΑ ΕΧΕΙ, ΟΔΗΓΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ (!), κι έτσι η άμεση διακομιδή των επειγόντων επαφίεται στα… ΙΧ των κατοίκων Βονίτσης και περιχώρων!
2. Διασφάλιση σύνδεσης του δικτυού υδρευσης του χωριού με νερό ΚΟΡΠΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ. Είναι τουλάχιστον υποτιμητικο να υδρεύονται όλα τα υπόλοιπα χωριά με το νερό αυτό και όχι το Μοναστηρακι, που του ανηκει το νερο, καθώς είναι βεβαίως το ποιοτικά καλύτερο.
3. Απαλλαγή των κάτοικων του χωριού από τέλη ύδρευσης, καθώς ομοίως δεν έχει καμία  λογική να πληρώνει χρήματα για ύδρευση το Μοναστηράκι, απ το όποιο πηγάζουν οι πηγές που τροφοδοτούν ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
Σε κάθε περίπτωση το Μοναστηράκι πληρώνει πανάκριβα το νερό και αυτό είναι απαραδεκτο. Πρεπει να εξασφαλιστεί η απόλυτη ατέλεια (δωρεαν παροχη νερου) μέχρι 150 κυβικα /τρίμηνο και μια μικρή επιβάρυνση μόνο όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται.
4. Διασφάλιση της αναδιανομής των ιδίων πόρων του χωριού πρώτα απ όλα για κοινωνικές ανάγκες, δοθέντος ότι το χωρίο μας είναι μέσα στα 35 φτωχότερα της χώρας και πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται οικονομικά. Η εμπορική κίνηση τους τελευταίους χειμώνες είναι αποκαρδιωτική.
5. Καθαρισμός της κοίτης του ποτάμιου κάτω από την πλατεία, το όποιο έχει παραμεληθεί επι 15ετια  και δίνει μια απαράδεκτη εικόνα. Απόσυρση των επιφανειακών πρόσθετων υλικών και ανάσυρση των φυσικών πετρών του ποταμοί που θάφτηκαν.
Είναι παρήγορο που έχει μπει μπροστά η μελέτη ανάδειξης  του χειμάρρου, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσουν χρόνια και δεν πρέπει μέχρι τότε να βλέπουμε τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα του ποταμιού, με τα σκουπίδια, και την μαυρίλα.
Πλην ανάλογη μελέτη υποτίθεται ότι είχε επιχειρηθεί και από προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς όμως να τελεσφορήσει απολύτως τίποτα εδώ και….15 πια χρόνια, από το 1998! Είναι προφανές ότι το Μοναστηράκι ΔΕΝ ήταν στις προτεραιότητες κανενός μέχρι σήμερα.
Επίσης  τοποθέτηση σιντριβανιού στην πλατεία, σύγχρονου, μαρμάρινου, με φώτα, και συστημα αποκαθαρισμού, ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, δοθέντος ότι στο χωρίο απουσιάζει οποιοδήποτε έργο καλλωπισμού!
Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να θυμίζει τέχνη, ομορφιά κλπ.
6. Αποκατάσταση και αναβάθμιση του δικτυου της ΔΕΗ (στα σημεία που χρειάζεται) με αιτήματα και οχλήσεις στην ΔΕΗ ώστε να μην κόβεται συνεχώς το ρεύμα στο χωρίο με την πρώτη αστραπή, με κίνδυνο για  ηλεκτρικές συσκευές, επιχειρήσεις κλπ.
7.Κατασκευή μονοπατιού με σκαλοπάτια για πρόσβαση των επισκεπτών & κάτοικων στον Καταρράκτη του Σεπετου ο οποίος αποτελεί μοναδικής σπουδαιότητας “κράχτη ” για το χωρίο μιας και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιόμετρων  δεν ανευρίσκεται πουθενά τέτοιος καταρράκτης.
Είναι η πιο σοβαρή αφορμή αύξησης της επισκεψιμοτητας του χωριού μας και είναι έγκλημα που ένα τόσο απλό έργο δεν έχει  υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
8. Αποκατάσταση φθαρθείσας εσωτερικής οδοποιίας και επέκταση της ασφαλτόστρωσης περιμετρικά του χωριού, δηλαδή ασφαλτόστρωση δρόμου Κοπτσας – Κορπης, δεύτερης εισόδου του Χωριού, ασφαλτόστρωση δρόμου προς Περγαντί (μέχρι όσο πάει), ασφαλτόστρωση δρόμων Γιούργας (με εξέταση δυνατότητας διέλευσης από το αμπέλι της εκκλησιάς) αγροτικών οδών Μονοβάλτας, Φάγκου, κλπ, και σύνδεση με το δρόμο προς Σπαρτάρια, που θα διευκόλυνε και τους κατοίκους του ΘΥΡΡΕΙΟΥ να κατεβαίνουν εναλλακτικά και πιο γρήγορα στη Βόνιτσα από εκεί),
9. Κατασκευή νησίδας στο πλάτωμα κάτω από την σημερινή παιδική χαρά, ώστε να περιορίζεται η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων, λόγω της επικίνδυνης κατηφορικής κλίσης του δρόμου προς Κόπτσα, ομοίως αισθητική βελτίωση των εγκαταλελειμένων πάρκων στα δυο υδατορέματα (Γαλάνω – Κουραδά), με δεντροφυτεύσεις κλπ όπου χρειάζεται, κατασκευή πεζοδρομίων, και καλύτερων προσβάσεων.
10. Ισοπέδωση των ως άνω ανισόπεδων κοινοτικών εκτάσεων εντός του χωριού (παιδική χαρά, χείμαρρος Κουραδά) , ώστε να είναι προσιτοί οι ανωτέρω χώροι παιχνιδιού και άθλησης.
Το Μοναστηράκι δυστυχώς διαθέτει ΜΟΝΟ ΔΥΟ επίπεδους δημοσίους χώρους, την πλατεία και το γήπεδο και αυτό αποτρέπει την δημιουργία τόπων εκδηλώσεων, αναψυχής κλπ (κανείς πχ δεν μπορεί να αθληθεί σε…κατηφορικό έδαφος). Οπουδήποτε άλλου δυστυχώς υπάρχουν μόνο ανηφόρες και κατηφόρες, που καθιστούν μη ελκυστικό το χωρίο για σειρά θεαμάτων.
11. Ανάθεση σε ειδικό επιστήμονα εκπόνησης μελέτης εγχειριδίου ιδανικών τοπικών καλλιεργειών και διανομή του στους αγρότες, με εξέταση των χωμάτων της περιοχής,  και σύνδεση τους με το σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων, ώστε ο αγρότης να γνωρίζει το εύρος των επιλογών του και το οικονομικό όφελος και να αύξηση την κερδοφορία του. Παρά πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν χάσει, θεωρητικά τουλάχιστον ευκαιρίες, λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος της ελληνικής γραφειοκρατίας και ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς είναι δύσκολο να υπάρξει τέτοια σε κάθε χωρίο χωριστά, οι δε περισσότεροι αγρότες δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, ούτε άλλωστε και το τελευταίο αποσβήνει την ευθύνη του κράτους να ενημερώνει έγκαιρα & σωστά κλπ.
12. Κατασκευή γηπέδου τένις η 5χ5 στον χώρο μεταξύ Γυμνασίου και γηπέδου χωριού, που θα μπορεί να αποτελέσει και ένα μέσο εσόδων για την ομάδα του χωριού με την παραχωρηση των εσόδων της  εκμετάλλευση του, ανταγωνιστικά, έναντι των άλλων ιδιωτικών της περιοχής.
Βεβαίως μπορούν να προστεθούν πολλές άλλες προτάσεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθενται στο χαμηλό επίπεδο του ….να κατασκευαστεί χορτάρι στο γήπεδο και αλλά προφανώς δευτερεύοντα.
Αν κανείς φροντίσει πρώτα να διεκδικήσει τα στοιχειώδη και βασικά, και κερκίδες αργότερα θα έχει και στέγαστρα  και χορτάρια βάλει. Αυτά όμως δεν είναι βασικές προτεραιότητες.
Αν όμως το χωριό δεν χρησιμοποιήσει τα αδρανή μέχρι σήμερα ανακλαστικά του, τα δυνατά σημεία του, τους πόρους του, για να στηρίξει τον εαυτό του, τότε η σημαντική μείωση πληθυσμού που είχε από το 1991 έως σήμερα (1800 που έγιναν 1300 το 2011), θα συνεχίσει αλματωδώς, λόγω της υπογεννητικότητας και της εσωτερικής μετανάστευσης, με αποτέλεσμα σε μια δεκαετία το πολύ να είναι χωριό φάντασμα, και πέρα από τις  μνήμες και τις παραδόσεις, να εκμηδενιστούν η δημόσια εκπαίδευση, τα σχολεία, η όποια περίθαλψη, και δυνατότητες εξόχως σημαντικές.
Οι ατομικές περιουσίες των κατοίκων θα χάσουν εντελώς την αξία τους, όσο το Μοναστηράκι συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να διαρρέει η δύναμη του και οι πόροι του…
Άλλα μέρη δεν έχουν τίποτα να διεκδικήσουν, ούτε πόρους, ούτε γη,  ούτε φυσικές καλλονές.  Εμείς είχαμε από όλα  και τα αφήσαμε στη τύχη τους,
Ανεξάρτητα από το ποιος θα ζητήσει την ψήφο μας, είτε ως δήμαρχος είτε ως σύμβουλος, αυτά και παρομοια θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο βασικός δωδεκαλογος των Μοναστηρακιωτων  για το χωριό  τους, πράγματα τα οποία χρόνισαν επικίνδυνα και πρέπει να τεθούν με επιμονή.
Το καλό με την κρίση της χώρας είναι ότι αμβλύνθηκαν οι κενές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η όξυνση των αναγκών επέβαλλε την επαναξιολόγηση των προβλημάτων από το ιδιοτελές εις το κοινότερο, και από το επουσιώδες  στο ουσιαστικό.
Μένει μόνο η άσκηση της υπεύθυνης δραστηριοποίησης του δημότη, δικαίωμα που παραμένει δυστυχώς εν υπνώσει, πλην είναι πανίσχυρο.
Προϋποθέτει  όμως ενεργούς δημότες.
*******
Κωνσταντίνος Παπακασόλας
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

lawyalty.com

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΥΝΑ


Σε αγαπώ μαμά. Αντίο! - Μια συγκινητική ιστορία που συγκλονίζει...

Μαμά βγήκα με τους φίλους μου...
Ένα παλιό κείμενο - αλλά πάντα επίκαιρο με ανάγκη διάδοσης και ενημέρωσης των παιδιών μας, των φίλων μας και γενικά των ανθρώπων που αγαπάμε- κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρου του διαδικτύου και περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ.
Διαβάστε το κείμενο:
"Μαμά βγήκα με τους φίλους μου. Πήγα σε ένα πάρτι και θυμήθηκα αυτό που μου είχες πει, να μην πιω αλκοόλ.
Μου είχες ζητήσει να μην πιω επειδή θα έπρεπε να οδηγήσω μετά, έτσι ήπια ένα αναψυκτικό. Ήμουν περήφανη για μένα, γιατί είχα ακούσει αυτό που τόσο γλυκά με είχες συμβουλεύσει πριν φύγω. να μην πιω αν πρέπει να οδηγήσω, σε αντίθεση με αυτό που μου έλεγαν οι φίλοι μου. Έκανα τη σωστή επιλογή!
Η συμβουλή σου ήταν η σωστή.

Νεκρή 25χρονη στο Βόλο με υποψία γρίπης!!!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κοπέλα εδώ και καιρό παρουσίαζε υψηλό πυρετό, είχε απευθυνθεί σε ιδιώτη πνευμονολόγο και είχε υποβληθεί και σε αξονική τομογραφία.
Η εικόνα της, όταν επισκέφθηκε το πρωί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δεν ήταν καλή και άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία αντιμετώπισης περιστατικού με γρίπη.
Στη διάρκεια των εξετάσεων όμως η 25χρονη υπέστη ανακοπή και κατέληξε.

Θάφτηκε ζωντανή από μπετόν!

Η γυναίκα από μια επαρχία της Κίνας είχε μάλλον την τύχη με το μέρος της αφού τράκαρε με φορτηγό που μετέφερε τσιμέντο και οι διασώστες κατάφεραν να τη βγάλουν ζωντανή!
Μετά την πρόσκρουση, το φορτηγό ανατράπηκε με αποτέλεσμα να συνθλίψει στην κυριολεξία το αυτοκίνητο της άτυχης γυναίκας και του συντρόφου της. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο προσπαθούσαν να αφαιρέσουν τα στρώματα τσιμέντου αρχικά πάνω από την πόρτα επί 40 λεπτά προκειμένου η γυναίκα να καταφέρει να βγει από το αυτοκίνητο...

www.newsbomb.gr

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο με το νέο Ε9

«Παγίδες» για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων κρύβει το νέο Ε9 του οποίου η υποβολή ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Βέβαια χρειάστηκαν διευκρινίσεις επί της... διευκρινιστικής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, για να αποκαλυφθεί ότι η πολυσυζητημενη Απόφαση για το Ε9 μόνο αθώα δεν είναι, αφού φέρνει και ταλαιπωρία και επιβαρύνσεις σε τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για ποιους κρύβει παγίδες το Ε9
Ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους
Οσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους, θα πρέπει τώρα να τους δηλώσουν  στο νέο έντυπο. Ετσι, αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας του φορολογούμενου και συνεπώς το ποσό του φόρου που θα κληθεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Τουρκία φώναζαν «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!»

Η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσει μια συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Οι διαδηλωτές στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης φώναζαν «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!».
Νωρίτερα η αστυνομία είχε διαλύσει μια άλλη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο, σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι «κατασκεύασαν» μια τηλεφωνική συνομιλία του στην οποία φέρεται να συμβουλεύει τον γιο του πώς θα ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους πολλών εκατ. ευρώ την ημέρα που η τουρκική αστυνομία έκανε έρευνες σε σπίτια στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 iefimerida.gr 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/2/2014 ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΜΑΤΑ:

Σας καλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα στην Βόνιτσα, στις 26 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.- Περί αποδοχής πίστωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» για το έργο «Παρεμβάσεις στο κτίριο του Δημαρχείου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας». (Εισηγητής κ. Κομποτιάτης)

2.- Περί αποδοχής πίστωσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο «Αποκατάσταση Στατικής Επάρκειας 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας», προϋπολογισμού 1.930.000,00 € και έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου. (Εισηγητής κ. Κομποτιάτης)

3.- Περί έγκρισης παραλαβής μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο «Διαμόρφωση Ανατολικής και Δυτικής Εισόδου Βόνιτσας». (Εισηγητής κ. Κομποτιάτης)

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Ο. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/3/2014 ΣΤΟ "SOZOS IN HOTEL"



Για έκτη (6η) συνεχή χρονιά το αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ σημείωσε μεγάλη επιτυχία!


Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 24/02/2014, η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imperial γέμισε ασφυκτικά από μικρούς και μεγάλους. Σε όλο το χώρο της εκδήλωσης επικρατούσε η μουσική, η πολυχρωμία των στολών, ο χορός, το κέφι και τα χαμόγελα. Το ζευγάρι των δύο εθελοντών κλόουν-ταχυδακτυλουργών ήταν εκπληκτικό…απίθανο! Κράτησαν το χαμόγελο και τη ζωντάνια των παιδιών αμείωτη έως το τέλος με παιχνίδια, χορό, τραγούδι και μαγικά!...
Ο κύριος Φλώρος, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Imperial, ήταν άψογος σε όλα, η φιλοξενία του ζεστή, απλόχερη με ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει.
Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, οι γονείς και τα παιδιά ευχαριστούν θερμά τον κύριο Φλώρο για όλη αυτή την προσφορά του, που είναι έργο αγάπης και ανθρωπιάς, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για την τοπική κοινωνία και δίνοντας δύναμη και κουράγιο στις προσπάθειες των εθελοντών της ΕΛΕΠΑΠ.  

Ανακοίνωση οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Τις τελευταίες μέρες ο  χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που υποστηρίζει ο Σύριζα, άρχισε να δέχεται επιθέσεις από δυνάμεις θεωρητικά φίλιες και μάλιστα επαναστατικές και συνεπείς, όπως καθημερινά δηλώνουν. Δυνάμεις  που αναπαράγουν, τροφοδοτούν και αναμασούν το αισχρό ψέμα της διαπλοκής και ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ  και το ΠΑΣΟΚ, προεξοφλώντας και περιμένοντας την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα.
   Καταλαβαίνουμε τους λόγους αυτής της επίθεσης και της ‘’ανακάλυψης’’ του αντιπάλου, και παρ’ ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, λυπούμαστε. Όμως, για άλλη μια φορά κάνουν λάθος. Φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στατικό και μονολιθικό κόμμα και η διαφορετική άποψη δεν ποινικοποιείται και δεν εξοβελίζεται στο πυρ το εξώτερο.

Με εξαιρετική επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου «Απανταχού Φλωριαδιτών» Αιτωλοακαρνανίας

Την Κυριακή  23 Φεβρουαρίου το μεσημέρι,   στην φιλόξενη  αίθουσα στο «Μουσικό Σαλόνι» (πρώην Ηπειρώτικο Σαλόνι)  επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, διακόσιοι  περίπου μέλη και φίλοι του Συλλόγου Απανταχού Φλωριαδιτών έδωσαν το παρόν. Ο «Μ» ήταν εκεί και κατέγραψε την εκδήλωση.  Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου έδωσε το ρυθμό της διασκέδασης και οι παρευρισκόμενοι πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι αργά.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Φλωριαδιτών  κ.  Ντίνα Γκαναβία καλωσόρισε με περισσή εγκαρδιότητα τους παρευρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους ευχήθηκε  καλή διασκέδαση.

Η «μαφία» του Αμβρακικού καταστρέφει τον βυθό του

Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Αμβρακικός Κόλπος από λαθροαλιείς, οι οποίοι βγαίνουν τα βράδια με τράτες για γαρίδα και χρησιμοποιώντας απαγορευμένα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία τύπου μηχανότρατας σαρώνουν τον βυθό καταστρέφοντας τα πάντα. 
Όπως καταγγέλλουν μιλώντας στον ALPHA οι αλιείς του Συλλόγου Βόνιτσας, η «μαφία του Αμβρακικού» όπως αποκαλούν τους λαθροαλιείς, βγαίνει οργανωμένα τα βράδια στον κόλπο και σαρώνει με τα συρόμενα εργαλεία τον γόνο άλλων ψαριών, που βρίσκεται στον βυθό και τον οποίο στη συνέχεια πετούν από τα παράνομα δίχτυα τους, ενώ καταστρέφουν και το πολύτιμο για τη θαλάσσια ζωή πλαγκτόν.
Το Λιμενικό Σώμα Πρέβεζας κάνει όλο και πιο συχνά περιπολίες τα βραδιά, αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Όπως λένε οι αλιείς, μόλις οι λαθροαλιείς αντιληφθούν το σκάφος του Λιμενικού, κόβουν από την τράτα το συρόμενο εργαλείο εγκαταλείποντας το στο βυθό και απομακρύνονται αναπτύσσοντας ταχύτητα.

πηγή : alphatv.gr
agrinioculture
google page rank