Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/11/2014


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΠΗΣ ΤΩΡΑ !!!




DIGITAL HEART - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1/11/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ


Διαρρήξεις στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου

Άγνωστοι δράστες διέρρηξαν και τη διάρκεια της νύχτας  δύο οικίες που βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο στη Μπαμπίνη και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ,ρουχισμό καθώς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα τα οποία δεν έχουν καταγραφεί.
Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα παραβίασαν ένα αγροτικό και ένα Ι.Χ αυτοκίνητο  χωρίς να έχει καταστεί δυνατό τη αφαίρεσαν από αυτό. Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, προανάκριση διενεργείτε από το Α/Τ. Αστακού.
mpampini

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου κ. Θεόδωρου Στούπα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης  Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας την Πέμπτη 30/10/2014 στις 18:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο. Η συζήτηση που έγινε ήταν πάνω σε θέματα του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2015 και της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. 

Πλήθος κόσμου στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στο Δρυμό για την γιορτή του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου κάθε χρόνο προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, βρίσκεται κοντά στην παραλία ανατολικά από το χωριό, είναι μνημείο της νεότερης περιόδου και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα Αγγελοκάστρου.
Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την παραμονή της γιορτής του 25/10/2014, το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Δρυμό όπου προσκύνησε και παρακολούθησε τον  μέγα εσπερινό  μετ’ αρτοκλασίας.
Πολλοί ιερείς στην πανηγυρικοί θεία λειτουργία και αρκετός κόσμος από Δρυμό και την γύρω περιοχή. Παρών ήταν στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου στο μοναστήρι ο αναπληρωτής Δήμαρχος Θεόδωρος Στούπας και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Αθηνά Καρέλου  και η γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Δρυμιωτών Αθήνας Χούσου Ελένη.
Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου σύμφωνα με τη προφορική παράδοση, όπως διασώθηκε από τους γερόντους είχε εγκατασταθεί κατά τη τουρκοκρατία στη περιοχή, ένας μπέης, ο Παλίμπεης με τ' ασκέρι του. Είχαν κτίσει ένα ανώγειο και στη συνέχεια πολλούς ξενώνες. Απέναντι ακριβώς ήσαν οι θάλαμοι των στρατιωτών και η σημερινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Κοντά στους θαλάμους υπήρχε πηγάδι βάθους 17 οργιές που πρόσφατα χώθηκε. Τα οικήματα αυτά περικλειόταν από ψηλό, παχύ και γερό μανδρότοιχο που σώζεται ανέπαφος μέχρι και σήμερα.'Oπως θέλει η παράδοση ο Παλίμπεης φιλοξένησε και τον πάτερ-Κοσμά κατά την περιοδεία του στο Ξηρόμερο.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Συνελήφθη 51χρονος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για παιδεραστία στην Λευκάδα

Συνελήφθη αλλοδαπός  με ευρωπαϊκό  ένταλμα σύλληψης για παιδεραστία στην Λευκάδα.
Συνελήφθη χθες (29.10.2014) το βράδυ στα Σύβοτα Λευκάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας, 51χρονος υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. 
Ο 51χρονος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από το Ηνωμένο Βασίλειο για παιδεραστία. 
Ο 51χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
lefkadanet

Έναρξη της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη  31η  Οκτωβρίου  2014

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ
Έναρξη της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως
Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου
Μια από τις πρώτες ποιμαντικές πρωτοβουλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ήταν η ίδρυση και η λειτουργία της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την στήριξη και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. 
Από το 2006 ξεκίνησε να λειτουργεί η Σχολή Γονέων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο, ενώ πριν από δύο χρόνια δημιουργήθηκαν Σχολές Γονέων και στις έδρες των Αρχιερατικών Περιφερειών Αμφιλοχίας, Αστακού, Βονίτσης, Κατούνης, Παμφίας, Μακρυνείας και στο Καινούργιο.
Κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη προσοχή, καταρτίζεται το πρόγραμμα των ομιλητών, ώστε να ανταποκρίνεται στην διαφύλαξη της οικογένειας και στις απαιτήσεις της εποχής μας. Μιας εποχής κατά την οποία οι υλιστικές και άθεες θεωρίες, η θεοποίηση της ύλης, η προσωπική ασυδοσία και ο εγωκεντρισμός διασαλεύουν τον θεσμό της οικογένειας.

Συνεστίαση – αντάμωμα για τους Κωνωπινιώτες και τους φίλους τους, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα …

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στα πλαίσια δραστηριοτήτων του, διοργανώνει στην Αθήνα  συνεστίαση – αντάμωμα Μελών και Φίλων του,  το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.30  στη Μουσική Ταβέρνα “ Ελαφοκυνηγός ”, που βρίσκεται μεταξύ Αμπελοκήπων, Ν. Φιλοθέης & Παλαιού Ψυχικού και επί της οδού Περ. Σταύρου 5,  τηλ. 6926049  
Το κατάστημα διαθέτει ζωντανή μουσική από ρεμπέτικο και λαϊκό μέχρι  δημοτικό τραγούδι, προσεγμένο φαγητό, καλό κρασί άνευ περιορισμού και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών εγγυάται, ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο με καλή διασκέδαση σε φιλικό περιβάλλον.
Τιμή  πρόσκλησης  κατ’  άτομο  20 ευρώ.
ΥΓ. Όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν να το γνωρίσουν έγκαιρα στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου...
konopinanews

Μαφιόζικη εκτέλεση τη νύχτα – «Γάζωσαν» καφετέρια – Νεκρός ένας άνδρας, τραυματίστηκε μια γυναίκα

Μαφιόζικη εκτέλεση τη νύχτα – «Γάζωσαν» καφετέρια – Νεκρός ένας άνδρας, τραυματίστηκε μια γυναίκα
“Πόλεμος” ξέσπασε τα ξημερώματα, ένα τέταρτο πριν τις τέσσερις στην καρδιά της Αθήνας. Άγνωστοι που επέβαιναν σε τζιπ πλησίασαν καφετέρια στην περιοχή του Μεταξουργείου και άνοιξαν πυρ σχεδόν στα τυφλά.
Στόχος τους ήταν ένας άνδρας που βρισκόταν έξω από την καφετέρια.

Κέντρο Γεωργικής Έρευνας διεκδικεί η Ένωση Αγρινίου

Η Ένωση Αγρινίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη συμβολή της γεωργικής έρευνας στην αγροτική ανάπτυξη, συμμετάσχει στη διαβούλευση του υπό κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.
Με ψήφισμα που συνυπογράφουν η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Ένωση Αγρινίου, διαπιστώνοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές υποβαθμίζουν τα ερευνητικά ινστιτούτα στην Περιφέρεια Δ.Ε., η δε Αιτωλοακαρνανία δεν περιλαμβάνεται καν στο σχεδιασμό, παρεμβαίνει ζητώντας ουσιαστικά την επαναλειτουργία του καταργηθέντος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ως ένα Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας , με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς αφού ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας και τον δήμαρχο Αγρινίου για την ένθερμη υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία, δήλωσε:

Σε αιτήσεις καταγραφής ζημιών προέβησαν κάτοικοι από τον σεισμό στην περιοχή της Αμφιλοχίας

Η σεισμική δόνηση των 5,4 ριχτερ που καταγράφηκε στην περιοχή της Αμφιλοχίας τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου και που αναστάτωσε τους κατοίκους, δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές σε κτήρια με εξαίρεση σκασίματα σε σοβάδες στα χωριά Λουτρό, Σπάρτο, Κεχρινιά, Βαρετάδα και Κάμπο Αμπελακίου, όπως μας ανέφερε ο Γ. Γραμματέας κ. Γ. Αλπός.
Όπως μας ενημέρωσε, αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους πολίτες των περιοχών αυτών και πρόσθεσε, ότι σήμερα βρίσκονται στην περιοχή μηχανικοί της περιφέρειας, οι οποίοι εξετάζουν το μέγεθος των ζημιών. 

«Κάτι νέο γεννιέται» στην Παλαιοπαναγιά..Θα ανεγερθεί νέα Εκκλησία;

-Ανάγκη Πλέον η ενέγερση ΝΕΑΣ Εκκλησίας που να καλύπτει τις ανάγκες των ενοριτών και να σέβεται τη θρησκευτική ιστορία της περιοχής.
Στην ανέγερση νέας εκκλησίας προσανατολίζεται το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιοπαναγιά.
Μια νέα εκκλησία σαφώς μεγαλύτερη η οποία θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και διαρκώς αυξημένες ανάγκες της ενορίας της Παλαιοπαναγιάς, αλλά και που να συνάδει με το ιδιαίτερο τοπίο.Που αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κατασκευστεί πάλι με πέτρα.
Πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας νέου Ιερού Ναού.
Βέβαια από την ημέρα που καταστράφηκε η εκκλησία (18 Σεπτεβρίου) έχουν γίνει πολλά.Είχε ανατεθεί σε Αρχιτέκτονα μηχανικό η αυτοψία και στατική κατάσταση του φέροντα οργανισμού (τοιχοποιίας). Εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να γίνου εργασίες εμφάνισης της πέτρας.Ίσως κάποια προσθήκης για την αύξηση του διαθέσιμου χώρου συνυπολογιζουμένων και όλων των εργασιών αποκατάστασης του υπάρχοντος κτηρίου (με όλες τις υποδομές) με τα κοστολόγια να ανεβαίνουν διαρκώς.Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας από την αρχή μιας νέας Εκκλησίας.

Οι λίμνες της Βόνιτσας

Η άλλη άποψη 
Νότια και δυτικά της πόλης Βόνιτσας, υπάρχουν τρεις μικρές λίμνες με κοινό χαρακτηριστικό τα αρκετά ψηλά τοιχώματα, που είναι πάνω από την στάθμη του νερού ...
Η πρώτη λίμνη είναι στα αριστερά του εθνικού δρόμου Βόνιτσας-Λευκάδας, λίγο έξω από την Βόνιτσα και ονομάζεται «λιμνοβρόχι» παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι». Ή ονομασία προέρχεται από την χρήση των νερών της λίμνης για την επεξεργασία λιναριού.
Η δεύτερη λίμνη είναι σχεδόν στο ίδιο χιλιόμετρο του ιδίου δρόμου αλλά στα δεξιά της κατεύθυνσης προς την Λευκάδα και τη τρίτη λίμνη θα την συναντήσουμε στα αριστερά μας, καθώς πηγαίνουμε στον δρόμο Βόνιτσα - Άκτιο, στην θέση Λειβαδάκια.
Η μορφή των λιμνών, το σχήμα τους, τα «φρύδια» γύρω από αυτές, το βάθος τους, η ποιότητα των νερών, αλλά και οι άλλες παρόμοιες υπόγειες λίμνες που υπάρχουν στην περιοχή, οδηγούν άμεσα στο συμπέρασμα ότι η προέλευσή τους δεν δύναται να ανήκει σε γεγονός πτώσης μετεωρίτη, αλλά πτώση των πέτρινων θόλων που υπήρχαν πάνω από αυτές. 

Γιορτάσθηκε με Πανηγυρικό Εσπερινό, χορούς και φαγητά στα καζάνια ο Άγιος Δημήτριος στην παλιά Πλαγιά

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέσθηκε στον το Άγιον Δημήτριο παλιάς Πλαγιάς ΤΟ Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 5 μμ ΚΑΙ στην συνέχεια χόρεψε ΤΟ ΜΙΚΡΟ Χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Της Πλαγιάς, τα καζάνια είχαν ανάψει από νωρίς και προσφέρθηκαν στον κόσμο φαγητά.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τα νέα δεδομένα για Άκτιο-Αμβρακία

Μετά το 2015 μετατίθεται η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας – Ακτίου, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδη σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.
Η νέα αυτή καθυστέρηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στα ευρήματα από τον πρωτοχριστιανικό οικισμό που ήρθαν στο φως κατά τη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή του Δρυμού, για τα οποία ο υπουργός κάνει γνωστό ότι αποφασίσθηκε η διατήρησή τους, με αποτέλεσμα τον ανασχεδιασμό του έργου στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αρχική συμβατική υποχρέωση των αναδόχων, ο οδικός άξονας Αμβρακίας – Ακτίου έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2013…

Η σημαντική ανασκαφή της χριστιανικής βασιλικής στον Δρυμό Βόνιτσας πρέπει να υποστηριχθεί: διοικητικά – οικονομικά - πολιτικά

Κίνδυνος να  λαμβάνει χώρα χωρίς την επίβλεψη προϊσταμένου τομέα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφές στο Δρυμό
Μία από τις πιο σημαντικές ανασκαφές πανελλαδικά, αυτή της -κατά πάσα πιθανότητα επισκοπικής- μεγάλης χριστιανικής βυζαντινής βασιλικής στον Δρυμό (Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας), θα λαμβάνει χώρα χωρίς την επίβλεψη προϊσταμένου τομέα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 
Η συγκεκριμένη θέση- κλειδί οφείλει άμεσα να καλυφθεί ώστε να υπάρχει υπεύθυνος που θα μπορεί να αναλάβει και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την συνέχιση της προσπάθειας ανάδειξης του μνημείου, καθώς και όλων των λοιπών βυζαντινών θησαυρών της Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτά υπογραμμίζει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στη συγχώνευση των Εφορειών Βυζαντινών και Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αναφέροντας τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν αυτή προχωρήσει, τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η αναδιάρθρωση αυτή έγινε χωρίς συνολικό σχεδιασμό, αξιολόγηση των εργασιών και της υποδομής των δύο φορέων, αλλά κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής που αναφέρεται και στις δύο ιστορικές περιόδους.

“Γυαλιά καρφιά” στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.Οκτώ άτομα συνελήφθησαν για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δυο από αυτά ενεπλάκησαν αρχικά με αστυνομικούς, ενώ τα υπόλοιπα έξι συμμετείχαν στις καταστροφές των υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο. Μετά τη σύλληψη των οκτώ ατόμων, η αστυνομία, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έκανε έρευνα σε χώρο που συγκεντρώνονται οι ομάδες αυτές στο Ραδιομέγαρο, όπου βρέθηκαν κενά μπουκάλια μπύρας, ένα πλαστικό δοχείο με εύφλεκτο υλικό, ένα μαχαίρι, ένα κλαδευτήρι, 4 καλέμια, 7 ξύλινα ρόπαλα, ένα φυσίγγιο 9 χιλιοστών, 300 γραμμάρια αφορολόγητου καπνού, κομμάτια από μάρμαρο και τσιμέντο, πmesologgi.jpg1ανό, φυλλάδια, ένα κινητό τηλέφωνο, κουκούλες, μαντήλια και κασκόλ.

Ενας σπάνιος χρυσαετός – αλμπίνο από το Μεσολόγγι

Ένας ξεχωριστός ένοικος φιλοξενείται τις τελευταίες μέρες στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Πρόκειται για νεαρό χρυσαετό, ο οποίος έχει έντονα λευκιστικά χαρακτηριστικά - λευκισμός είναι μια κατάσταση στην οποία παρατηρείται έλλειψη των χρωστικών και το άτομο είναι εντελώς ή μερικά λευκό.
Ο διαφορετικός αυτός χρυσαετός βρέθηκε στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από μια καταιγίδα στο Μεσολόγγι, από τον εθελοντή του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και της Ορνιθολογικής κ. Νίκο Νούλα και εστάλη για περίθαλψη στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του Αnima.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ Δ.Σ.ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                 
ΝΟΜΟΣ  ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ                                                                
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                                                                            
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ                                    
29/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε χθες  στις 28/10/2014 και ώρα 18:30 μ.μ. συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου στο Δημοτικό κατάστημα της Δ.Ε. Φυτειών. Συζητήθηκαν θέματα στα οποία πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις κάτω από ευχάριστο κλίμα.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν  εκτός των μελών του Δ.Σ. ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυτείων  κος  Βραχάς Παναγιώτης και ο Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Παπαδάτου  κος  Ζαρέντης Νικόλαος.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΤΩΝ "Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ"

Πρόσκληση
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχοντοχωριτών "Η ζωοδόχος Πηγή" καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου που ενδιαφέρονται για παραδοσιακούς χορούς, να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα του έτους 2014-2015.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στα γραφεία του συλλόγου μας, Πατησίων 5 (εντός στοάς), στον 4ο όροφο, κάθε Σάββατο από τις 5:00 μμ έως τις 7:00 μμ.
Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 1/11/2014

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 6946 681 397.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του ’30

Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Τον αγώνα και τους νεκρούς των στρατιωτικών και του λαού στο μέτωπο και τα μετόπισθεν. Τιμάμε όσους συνέχισαν την πάλη ενάντια στη ναζιστική κατοχή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και πατριώτες, τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Η 28η Οκτωβρίου είναι ταυτόχρονα ημέρα έμπνευσης και γνώσης, διδάσκει στο λαό και τη νεολαία να πουν σήμερα το δικό τους ΟΧΙ στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, στα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας που του επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά τραυματισμένο και χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες.

Βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΤΟΥ από την Πάλαιρο

Το θέμα του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού ήταν "Πώς θα ήθελα να ζω στην Ενωμένη Ευρώπη". Η βράβευση έγινε στην Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 6 το απόγευμα στο μέγαρο γραφείων ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λεωφόρος Αμαλίας 8 Σύνταγμα.
Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΤΟΥ  από τις  ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά και η ίδια μας είπε: 
Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να διακριθώ στον 32 και 33 διαγωνισμό που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών (AEDE) Τμήμα Ελλάδος.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ(29/10/2014) ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Οι «Δράσεις Στήριξης – Κατάρτισης Ανέργων στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας» είχαν παρουσιαστεί στην αίθουσα «ΣΠΥΡΟΣ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΣ» στη Πάλαιρο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου από τη Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.) «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ ΕΡΓΑΣΙΑ».
Στην Α.Σ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ  ΕΡΓΑΣΙΑ μετείχαν  9 φορείς:  Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόνιτσας, οι ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, η ΝΕΣΤΟΣ ΑΤΑΠ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτίου, HARCOS Ε.Π.Ε., ΚΕΚ EUROTEAM, ΚΕΚ ΕΥΡΩΕΡΓΑΣΙΑΚΗ και η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.
Την ημερίδα είχε ανοίξει ο Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας και Πρόεδρος της Σύμπραξης Ευθ. Φερεντίνος, ο οποίος είχε τονίσει την σημασία της ουσιαστικης στήριξης των 80 άνεργων μέσα από τη δικτύωση και την ανάπτυξη συνεργειών.
Ο υπεύθυνος του Πρόγράμματος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Μάριος Αλεξόπουλος τοποθέτησε το ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων αυτών στη προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας μέσα από δράσεις τοπικής ανάπτυξης.

Ιωάννης Καραβίας- Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ».... του Νώντα Νικάκη

Κάθε χρόνο από το βήμα του τελετάρχη στην εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν ξεχνώ τον ήρωα του πολέμου του 1940 Στρατηγό Ιωάννη Καραβια απο την Παναγουλα Ξηρομέρου
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά στην περίοδο των εκλογών του 1963 ως υποψήφιος με την ένωση κέντρου του γέρου της δημοκρατίας ο οποίος τον τίμησε και του ανέθεσε την διοίκηση των αστικών λεωφορείων ΑΣΠΑ που με την παρουσία του και την τιμιότητα του όπως διηγούνται οι συμπατριώτες Ξηρομεριτες οργάνωσε τις συγκοινωνίες  με συγχρόνους τρόπους λειτουργίας για την εποχή εκείνη και με κέρδη και όχι ζημίες που συνήθως προκύπτουν στα μαζικά μέσα μεταφοράς.
Αυτά και άλλα πολλά μάθαινα και από τον αείμνηστο Στρατηγό Ευσέβιο Χούσο από το Θυριο που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας ο οποίος τον θαύμαζε και περνούσε μέρες και ώρες μαζί του στην Αθήνα κουβεντιάζοντας πάντα εκεί στη λέσχη αξιωματικών για τα κατορθωμάτων ελλήνων στην διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΡΟ Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ !!

Σε λίγες μέρες και ειδικότερα στις  10 Νοέμβρη η Πάλαιρος θα υποδεχθεί την Τίμια Κάρα της Αγίας Παρασκευής !!

Ενημέρωση από τη συνεργάτη του katouna News στην Πάλαιρο Δέσποινα Μπόβα.

(Γ΄ ΜΕΡΟΣ) 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 40 (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)



Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κατούνα.  Στις 7:30 π.μ. σήμανε χαρμόσυνα η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου για να τελεστεί η λειτουργία  και ώρα 10:30 έγινε η προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών του Τόπου για να τελεστεί η επίσημη Δοξολογία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κατούνας π. Νεκτάριο Τριάντη. Στην Δοξολογία παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Στούπας Θεόδωρος, ο δημοτικός σύμβουλος Προδρομίτης Σωτήριος καθώς και η δημοτική σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας Βέμη-Καρέλου Αθηνά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς και η δημοτική σύμβουλος Φραγκογιάννη Αφροδίτη καθώς επίσης και οι μαθητές και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των  σχολείων  και αρκετός κόσμος.
Στη συνέχεια, στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τις Αρχές του τόπου, την Αστυνομία, τα σχολεία, συλλόγους και σωματεία.
Τα στεφάνια κατέθεσαν με την ακόλουθη σειρά οι εξής: ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Θεόδωρος Στούπας, Προδρομίτης Σωτήρης Δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος Εθνικής Αντίστασης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Κατούνας Δημήτριος Κόκιος, ο Γυμνασιάρχης, ο Λυκειάρχης, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, ο Παναγιώτης Καλογιάννης από τον Αγροτικό Σύλλογο, ο Βασίλης Σαλαγιάννης εκπρόσωπος από τον Συναιτερισμό, ο Ευάγγελος Κουτιβής από τον Πολιτιστικό  Σύλλογος Εν Αθήναις Κατουνιωτών, η Χαλιμούδρα Αριάδνη εκπρόσωπος του Συλλόγου γυναικών, ο Αθανάσιος Νίκου από τον Αθλητικό Σύλλογο, η Ζωγάκη Αργυρώ εκπρόσωπος από τον Τοπικό  Πολιτιστικό Σύλλογο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καφρίτσας Θωμάς, ο Μπακογιώργος Απόστολος εκπρόσωπος από τον Σύλλογο πολυτέκνων, ο Πρόεδρος Αχυρών Αχυριάτης Απόστολος, ο Πρόεδρος της Τοπ. Κοιν. Κωνωπίνας Τίγκας Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπ. Κοιν. Αετού Χρήστος Ντέμος και ο Πρόεδρος της Τοπ. Κοιν. Κομποτής Λίβας Χρήστος.
Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων πεσόντων και Απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τα σχολεία. 
Ενώ γύρω στις 11:00 π.μ. ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  που έκλεισε πανηγυρικά τις εκδηλώσεις εορτασμού ως ελάχιστο φόρο αποτίμησης τιμής σε αυτούς που μας κληροδότησαν την ελευθερία μας. 
Κάθε εθνική εορτή, όπως η σημερινή, είναι και μια ευκαιρία να θυμόμαστε, να τιμάμε και να διατηρούμε την ιστορική και εθνική μας συνείδηση, ειδικά σε περιόδους που θίγεται η εθνική μας κληρονομιά.  
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ :

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αναπτυξιακή σύμπραξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ ΕΡΓΑΣΙΑ», σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα «Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βόνιτσας. Στόχος της Ημερίδας είναι η μεταφορά καλών πρακτικών και η κατανόηση της μεταποίησης και συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και του εισοδήματος της περιοχής μας. Ομιλητές της ημερίδας, θα είναι οι κύριοι Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τσακανίκας και Μιλτιάδης Ρόμπολας. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο κύριος Πανταζής Πανταζόπουλος. Η οικονομία της περιοχής μας στηρίζεται στην ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας και εμείς οφείλουμε να είμαστε παρόντες. 


Βόνιτσα, 27/10/14

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βόνιτσας, στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση «Δράσεις Στήριξης – Κατάρτισης Ανέργων στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940



Κυριακή  βράδυ  27  Οκτωβρίου  1940   εκεί  προς  το  σούρουπο  ο εγγονός  ζητάει την άδεια  του  παππού να  παρακολουθήσει στην  αλάνα του διπλανού σπιτιού  τον  Καραγκιόζη. Δεν τελεσφορεί  η παρουσίαση  από  το  έντονο  κρύο  και  επιστρέφει στο  σπίτι , όπου  μετά  το «ελαφρό  δείπνο»  παίρνει  τη θέση  του  στα  φτωχά  «στρωσίδια»  στο  αριστερό χώρο του τζακιού    παρέα  πάντα  με  τον παππού.   

Το  πρωινό  της  Δευτέρας  στάζει «φαρμάκι»: το  κρύο  και  η πηχτή  ομίχλη σου  φράζει τα μάτια τη  μύτη και  το  δρόμο. Τα  φτωχά « ντρίλινα» ενδύματα σύμμαχοι  του  κρύου, το  διευκολύνουν  να  περνά  ανενόχλητο στις  παιδικές  πλάτες  και  στα  σαγόνια  που  τρέμουν.Τρεχάλα  στο  μεγάλο  μας  απάγγειο:  το  σχολείο. 
όμως κάτι ανάποδο συμβαίνει σήμερα.Εκατόν είκοσι  παιδιά   ένα  μελισσολόι  τρέχουν  να δουν  τον ερχόμενο  και ασθμαίνοντα  χωροφύλακα  από  του  Μαχαιρά   εκεί προς  του  Τόντου  . Φωνάζει  , διερευνά  με  το  αετίσιο  βλέμμα του   να  δει τη  δασκάλα   Μαίρη  Λυκούδη  -Κοτινάκη.    Γίνεται  πανζουρλισμός.  Τη  φωνάζουνε. ΄Ερχεται  αμέσως αλαφιασμένη. Βλέπει  το κατακόκκινο  πρόσωπό  του Χωροφύλακα και  του λέγει  : Συμβαίνει  τίποτε  κακό  ;  ( ο  άνδρας  της ήτο ενωματάρχης  του σταθμού  Χωροφυλακής  Μαχαιρά).  -  Οχι , όχι.    Φέρνω  την εντολή  να κλείσεις  αμέσως  το  σχολείο,  να  διώξεις    τα  παιδιά  για τα σπίτια τους,  γιατί  έχουμε  από  το  πρωί  πόλεμο με  την Ιταλία.  Μένει  άναυδη.   Έχουμε  πόλεμο!!   Τα  παιδικά  μυαλά των μικρών τάξεων  ζητωκραυγάζουν  στην τραγική  είδηση  κάνοντας  ορατή  την  αθωότητα  της  ψυχής  τους καθώς  απομακρύνονται προς  τα  σπίτια  τους  τρέχοντας και φωνάζοντας πόλεμος!  Ομολογεί όμως ένας  μαθητής καθώς  δείχνει  δακρυσμένος  με  σκυμμένο το  κεφάλι    :
  -Δυναστεύομαι από μια  πικρή - πικρή  οδύνη,  χωρίς  να  μπορεί  το  παιδικό  του  μυαλό να  εξηγήσει  το  γιατί,   αν και θ’ άπρεπε γιατί   πηγαίνει  στην   τετάρτη   τάξη  του  σχολείου .  Πως να   προσδιορίσω έλεγε  τα  τόσα  ανέκκλητα  πράγματα  που μας    συμβαίνουν  από  μια  στιγμή  στην άλλη.  Δεν μπορώ να  ταιριάξω  αυτά  που  μας  μαθαίνουν  με  αυτά  τα  τρομερά  που μας  βρίσκουν  καθώς  με  τρομάζει  το  πολεμικό  ημερολόγιο  του  πατέρα   μου από το πόλεμο  του  22. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ) ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ

Την Δευτέρα 27/10/2014 το η Βουλευτής ΚΑ Νίκη Φούντα , ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης παρουσία του Μητροπολίτη κ. Κοσμά, Πρωτοσύγκελου, και Ιερέων, συναντήθηκαν ΜΕ ΤΟΝ Γιάννη Χουλιάρα (Προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας) και ομάδα από αρχαιολόγους - μελετητές (Μαμαλούκος), για να μπορέσουν να προχωρήσουν επιτέλους οι εργασίες διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, Της εκκλησίας Παναγούλα Β όνιτσας που βρίσκεται στην  (467 υψ. μ.) πλαγιά του υψώματος Αμαδερός  ΠΕΝΤΕ χιλ. ανατολικά της Βόνιτσας.  
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα άμεσης κι αποτελεσματικής αντίδρασης, μιας και η ολιγωρία εδώ και μια δεκαετία υπήρξε χαρακτηριστική και πλέον το μνημείο του 17 ου αιώνα (περίπου 1726) με τις σημαντικές τοιχογραφίες βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ


ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ(28/10/2104)

Εθνική Επέτειος και μαθητική παρέλαση σήμερα και  στο Μοναστηράκι. 
Το πρωί   οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου, τυ Νηπιαγωγείου και του Γυμνασίου παρευρέθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τις σημαίες των σχολείων για την  επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε από τον ιερέα π.Άγγελο Παναγιωτίδη . Εκεί παρευρέθησαν οι δημοτικοί Σύμβουλοι Πανταζή Παναγιώτα και Τραυλός Σωτήριος και ο Πρόεδρος Της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Τραυλοστάθης Δημήτριος καθώς και αρκετοί κάτοικοι που ήθελαν να τιμήσουν την μέρα αυτή. Καθότι   η  28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης για ολόκληρο το  Έθνος μας. Είναι ημέρα μνήμης του ένδοξου αγώνα των Ελλήνων για την εξασφάλιση της ελευθερίας. Είναι όμως και ημέρα τιμής όλων εκείνων που με σθένος και μεγάλη δύναμη ψυχής αγωνίστηκαν ηρωικά, θυσιάζοντας την ζωή τους και με αυταπάρνηση αντιστάθηκαν στην σκλαβιά, ενωμένοι και αφοσιωμένοι στο χρέος τους απέναντι στην πατρίδα και την ελευθερία της.
Ακολούθως μέσα στο Ναό εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μοναστηρακίου .
Στη συνέχεια γύρω στις 11:00 έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του ήρωα Γιαννάκη Σουλτάνη από τον Πρόεδρο Της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Τραυλοστάθη Δημήτριο, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο.
Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων πεσόντων και Απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τα σχολεία. 
 Ύστερα ξεκίνησε  η μαθητική παρέλαση χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Διευθυντή Γυμνασίου  Μοναστηρακίου  κ. Καραγιώργου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Πλατεία του χωριού από τους μαθητές του Γυμνασίου ενώ το Δημοτικό σχολείο δεν συμμετείχε. 

 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

(ΜΕΡΟΣ Β') 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 40 (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)



Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κατούνα.  Στις 7:30 π.μ. σήμανε χαρμόσυνα η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου για να τελεστεί η λειτουργία  και ώρα 10:30 έγινε η προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών του Τόπου για να τελεστεί η επίσημη Δοξολογία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κατούνας π. Νεκτάριο Τριάντη. 

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 40 (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-ΜΕΡΟΣ Α)

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/10/2014 ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κατούνα.  Στις 7:30 π.μ. σήμανε χαρμόσυνα η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου για να τελεστεί η λειτουργία  και ώρα 10:30 έγινε η προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών του Τόπου για να τελεστεί η επίσημη Δοξολογία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κατούνας π. Νεκτάριο Τριάντη. Στην Δοξολογία παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Στούπας Θεόδωρος, ο δημοτικός σύμβουλος Προδρομίτης Σωτήριος καθώς και η δημοτική σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας Βέμη-Καρέλου Αθηνά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς και η δημοτική σύμβουλος Φραγκογιάννη Αφροδίτη καθώς επίσης και οι μαθητές και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των  σχολείων  και αρκετός κόσμος.
Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από καθηγήτρια του Γυμνασίου μέσα στο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Στη συνέχεια, στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από τις Αρχές του τόπου, την Αστυνομία, τα σχολεία, συλλόγους και σωματεία.
Τα στεφάνια κατέθεσαν με την ακόλουθη σειρά οι εξής: ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Θεόδωρος ΣτούπαςΠροδρομίτης Σωτήρης Δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος Εθνικής Αντίστασης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Κατούνας Δημήτριος Κόκιος, ο Γυμνασιάρχης, ο Λυκειάρχης, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, ο Παναγιώτης Καλογιάννης ως εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Σύλλογο, ο Βασίλης Σαλαγιάννης ως εκπρόσωπος από τον συνεταιρισμό, ο Ευάγγελος Κουτιβής ως εκπρόσωπος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εν Αθήναις Κατουνιωτών, η Χαλιμούδρα Αριάδνη ως εκπρόσωπος του Συλλόγου γυναικών, ο Αθανάσιος Νίκου ως εκπρόσωπος από τον Αθλητικό Σύλλογο, η Ζωγάκη Αργυρώ ως εκπρόσωπος από τον Τοπικό  Πολιτιστικό Σύλλογο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας Καφρίτσας Θωμάς, ο Μπακογιώργος Απόστολος ως εκπρόσωπος από τον Σύλλογο πολυτέκνων, ο Πρόεδρος Αχυρών Αχυριάτης Απόστολος, ο Πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Κωνωπίνας Τίγκας Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετού Χρήστος Ντέμος και ο Πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Κομποτής Λίβας Χρήστος.
Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων πεσόντων και Απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τα σχολεία
Ενώ γύρω στις 11:00 π.μ. ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  που έκλεισε πανηγυρικά τις εκδηλώσεις εορτασμού ως ελάχιστο φόρο αποτίμησης τιμής σε αυτούς που μας κληροδότησαν την ελευθερία μας. 
Κάθε εθνική εορτή, όπως η σημερινή, είναι και μια ευκαιρία να θυμόμαστε, να τιμάμε και να διατηρούμε την ιστορική και εθνική μας συνείδηση, ειδικά σε περιόδους που θίγεται η εθνική μας κληρονομιά.  

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Ο εορτασμός του ΟΧΙ σε Βάρνακα και Κανδήλα.

  

Φωτορεπορτάζ: κ. Βάσω Παππά.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό πήραμε και αναρτούμε από την φίλη και αναγνώστρια του Blog κ. Βάσω Παππά, από την παρέλαση που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στον Βάρνακα από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο. Επίσης κάποιες φωτογραφίες είναι από την παρέλαση του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Κανδήλας στην Κανδήλα.

Ευχαριστούμε πολύ Βάσω.


ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ

Μέσα σε μια αρκετή καλή μέρα από θέμα καιρού, με λίγο συννεφιασμένο κάπως σκηνικό, γιορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα η 28η Οκτωβρίου σήμερα 28/10/2014 στην Βόνιτσα.  Πλήθος κόσμου παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και έπειτα στην παραλία για να παρακολουθήσει την μαθητική παρέλαση. 
Μετά το πέρας της δοξολογίας, οι αξιωματούχοι και οι λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας μετέβησαν στο Ηρώο της πλατείας και κατέθεσαν τα τιμητικά στεφάνια.
Στεφάνια κατέθεσαν οι: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Αποστολάκης Γεώργιος, ο Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας Χασακής Χρήστος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, ο Διοικητής της Αεροπορίας Ακτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Λύτρας, Αντιπρόσωπος Εθνικής Αντίστασης και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και των Λυκείων Βόνιτσας.
Ακολούθως οι επίσημοι στάθηκαν κατά μήκος της παραλίας και παρακολούθησαν την παρέλαση.
Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Λύτρας, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, ο αντιδήμαρχος Πάντας Νικόλαος, ο αντιπρόεδρος Χασακής Χρήστος και η δημοτική σύμβουλος Λίτου- Σάλλιαρη Βαρβάρα.
Παρέλασαν με τη σειρά, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Βόνιτσας.
Ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια κ.Κακούρη-Αρνή Λουκία.
Ο Τελετάρχης κ.Νικάκης Επαμεινώνδας σήμανε την λήξη της τελετής και ζήτησε από τον κόσμο ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των πεσόντων Ηρώων. 


 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:
google page rank