Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Βιβλίο για τους βλαχόφωνους Ακαρνάνες


Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουριώτισσας, διοργάνωσαν την  παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βασιλείου «Τοπωνυμικό της Βλαχόφωνης (Καραγκούνικης) περιοχής της Ακαρνανίας».



Η εκδήλωση έγινε  την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Γουριώτισσας.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι :κ. Κωνσταντίνος Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
κ. Ιωάννης Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας.
κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της συζήτησης.

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση με φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό σχετικό με τους Καραγκούνηδες.

Ο συγγραφέας κ. Αντώνης Βασιλείου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό , την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου κ. Κραβαρίτη Ευαγγελία και τους παρευρισκόμενους πνευματικούς ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τους συγχωριανούς του, που του δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλει στη διάσωση και τη διάδοση της γλωσσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Βλάχικης γλωσσικής ομάδας της περιοχής αλλά και του τόπου μας γενικότερα. 

Η Βλάχικη γλωσσική ομάδα της Αιτ/νίας,  «μετρά» περίπου οκτώ αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας στην περιοχή. Πρώτη καταγραφή της έχουμε στα κατάλοιπα του Ιωάννη Απόκαυκου το 1222 μ.Χ.
Η πόλη του Αγρινίου μάλιστα ιδρύθηκε από Βλάχους μετακινούμενους κτηνοτρόφους στις αρχές του 13ου αιώνα. Επίσης η προηγούμενη ονομασία της πόλης (Βραχώρι) σύμφωνα με την επικρατέστερη ετυμολογική  προσέγγιση (Παπατρέχα, Ιστορία του Αγρινίου και της γύρω περιοχής από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, Αγρίνιο, εκδόσεις Δήμου Αγρινίου, 1991) προέρχεται από τη λέξη Βλαχοχώρι (μετά από τροπή του υγρού σύμφωνου /λ/ στο επίσης υγρό /ρ/ και κατόπιν αποβολής της πρώτης από τις δύο όμοιες μεσαίες συλλαβές λόγω απλολογίας).

Η Βλάχικη γλωσσική ομάδα λοιπόν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα της πόλης του Αγρινίου εδώ και αιώνες, ιδιαίτερα όμως σήμερα μιας και τρία από τα έξι βλαχόφωνα χωριά της περιοχής ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου.