Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΩΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗ ΜΑΧΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ)


Ναι μεν αλλά, η Βουλή για το μουσείο Θυρρείου

Προανήγγειλε επίσκεψη ο Τζαβάρας που υποβάθμισε την εμβέλεια του Μουσείου

ΕΔΩΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗ ΜΑΧΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ

     Σαν το κλασικό, ναι μεν αλλά, απάντησε στη βουλή ο αναπληρωτής  Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας   Νικολάου Μωραΐτη σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.
        Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής  Υπουργός τόνισε ότι δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά από δω και στο εξής το Μουσείο θα παραμένει ανοιχτό μόνο κατόπιν Ραντεβού.....

       Ενδιαφέρον διάλογος αναπτύχτηκε στη Βουλή όταν ήρθε η ώρα να απαντηθεί από τον αναπληρωτή  Υπουργό  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα η ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας   Νικολάου Μωραΐτη σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.

          Ο Κ. Τζαβάρας υποβάθμισε την εμβέλεια του Μουσείου Θυρρείου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα Μουσείο του οποίου η επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των εκατό επισκεπτών το χρόνο. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που έχουμε, από αυτούς τους εκατό, οι τριάντα  πέντε ήσαν μέλη του Ομίλου Φίλων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ακαρνανίας».
        Σύμφωνα με τον Κ.Τζαβάρα: «το Μουσείο δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά ο τρόπος της λειτουργίας του είναι –και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός- αντίστοιχος της επισκεψιμότητας που έχει. Δηλαδή, όποιος θέλει να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο είναι υποχρεωμένος –και το γνωρίζει- να ειδοποιεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το συγκεκριμένο Μουσείο θα είναι στη διάθεσή του ακριβώς ως επισκέψιμος χώρος. Αυτά μπορούμε και αυτά επιβάλλεται να κάνουμε σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που ο τόπος προσπαθεί να μπει σε ένα νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών του».
          Ο αναπληρωτής υπουργός πάντως δεσμεύτηκε πως εντός των προσεχών ημερών, ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα επισκεφτεί  την Αιτωλοακαρνανία και θα έρθει και στο μουσείο.
        Ο Νίκος Μωραΐτης υποστήριξε πως: «Το μουσείο σήμερα μπορεί να έχει επισκεψιμότητα, μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε μια περιοχή που μαραζώνει πραγματικά από την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να υπάρχουν και προδιαγραφές. Γι’ αυτό ζητάμε να μεταφερθούν πίσω τα αρχαία. Έχουν πάει σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στο μουσείο του Αγρινίου.
       Υπάρχει ενδιαφέρον από εργαζόμενους και μπορούν να γίνουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι τρεις οργανικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους λειτουργούσε μέχρι χθες το μουσείο. Επομένως, δεν είναι θέμα εξόδων. Εμείς λέμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
      Κάλεσε τον υπουργό να πάρει «απόφαση να λειτουργήσει πάλι το μουσείο τουλάχιστον προς το παρόν όπως λειτουργούσε με τους υπαλλήλους που έρχονταν από την Αμφιλοχία ή από άλλες περιοχές. Είναι απαίτηση των κατοίκων».
       «Σε έναν βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι που είπατε ότι δεν θα κλείσει το μουσείο, διότι διαφορετικά θα βρείτε απέναντί σας τους κατοίκους της περιοχής και  όχι μόνο του χωριού. Είναι πρόκληση απέναντι στην ιστορική, στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας» κατέληξε ο κ. Μωραΐτης .

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
         Θα συζητήσουμε τώρα τη με αριθμό 554/30-10-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.
Το λόγο έχει ο κ. Μωραΐτης για δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας είχαμε καταθέσει μία απλή ερώτηση εδώ και ένα μήνα περίπου και απαντήσατε περιγράφοντας την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει φθάσει το Μουσείο Θυρρείου. Είχαμε, μάλιστα και την αναστολή λειτουργίας του. Το μόνο που δεν είπατε είναι ότι φταίνε οι κάτοικοι του χωριού γι’ αυτήν την κατάσταση! Δηλαδή, φταίνε οι κάτοικοι του χωριού που πάνω από μισό αιώνα οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν το Μουσείο στην τύχη του; Μου θυμίζετε, κύριε Υπουργέ, αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του και μετά ζητούσε την επιείκεια στο δικαστήριο, επειδή είναι ορφανός!
       Ποιος έχει την ευθύνη, κύριε Υπουργέ, που το Μουσείο δεν έχει φύλακες από το 2003, παρ’ ότι υπάρχουν από το 2003 τρεις οργανικές θέσεις οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί ποτέ; Υπάρχουν έγγραφες υποσχέσεις δεκαετιών απ’ όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά ότι το Μουσείο επισκευάζεται και ότι διαμορφώνεται ο εκθεσιακός χώρος για να μπορεί να δεχθεί τα αρχαία ευρήματα της περιοχής. Βέβαια, κύριε Υπουργέ, αυτό ποτέ δεν έγινε.
         Λέτε ότι το ορεινό Θύρρειο δεν έχει οδικό δίκτυο και δεν είναι προσβάσιμο. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Δεν είναι υπεύθυνη η Πολιτεία που έχει εγκαταλείψει την ύπαιθρο στην τύχη της; Γι’ αυτό, εμείς λέμε καθαρά ότι είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές.
         Για όλα αυτά και για τη σημερινή απαράδεκτη ενέργεια που έγινε για το κλείσιμο του Μουσείου, επικρατεί οργή και αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής και εγώ μεταφέρω ένα αίτημά τους που είναι και δικό μου αίτημα, κύριε Υπουργέ, γιατί είμαι κάτοικος του Θυρρείου. Απαιτούμε, λοιπόν, να ανοίξει τώρα το Μουσείο και να καλυφθούν οι θέσεις με νυχτερινούς φύλακες και ημερήσιους.
          Λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι σ’ αυτό το διάστημα έγιναν δύο φορές κλοπές. Μα, πώς να μη γίνει αυτό, αφού το Μουσείο είναι αφύλακτο στις ορέξεις των συμμοριών και των αρχαιοκαπήλων; Αυτή είναι η προστασία που παρέχετε.
         Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία ακόμα απαράδεκτη ενέργεια της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου, καθώς κατέβασε τους διακόπτες και σήμερα υπάρχουν μαύρα σκοτάδια έξω από το Μουσείο, όπου και εκεί υπάρχουν ευρήματα. Γι’ αυτό, σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να δώσετε εντολή τώρα να ανοίξουν άμεσα τα φώτα στο Μουσείο και να προσλάβετε όλο το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές για να λειτουργήσει το Μουσείο Θυρρείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κύριε συνάδελφε, ακούγοντάς σας κάποιος να υπερασπίζεστε το Μουσείο Θυρρείου με τόση πράγματι αγωνιστικότητα, θα νομίζει ότι πρόκειται περί ενός θηριώδους μουσείου. Όμως, η αλήθεια είναι εδώ στις φωτογραφίες τις οποίες και καταθέτω.

     
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες φωτογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
          Πρόκειται πράγματι για ένα Μουσείο το οποίο χτίστηκε το ’61-’62 σε οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει η τότε Κοινότητα Θυρρείου.
      Έχει δύο αίθουσες διαστάσεων 6×8 και βεβαίως τα εκθέματα που φιλοξενούνται σ’ αυτό το συγκεκριμένο Μουσείο είναι επιγραφικό υλικό και μια σειρά από άλλα εκθέματα τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έκανε ο Μαστροκώστας την εποχή εκείνη στην περιοχή. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο και ακριβώς λόγω του τρόπου που ιδρύθηκε και χτίστηκε αυτό το Μουσείο μέχρι σήμερα, έχει την επισκεψιμότητα που έχει.
         Και επειδή θα πρέπει να μιλάμε με συγκεκριμένα νούμερα -γιατί τα μουσεία είναι πολύ καλά και είναι τα μέσα που διαθέτουμε για να προβάλλουμε, να προστατεύουμε, να εκθέτουμε και να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά- θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα Μουσείο του οποίου η επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των εκατό επισκεπτών το χρόνο. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που έχουμε, από αυτούς τους εκατό, οι τριάντα πέντε ήσαν μέλη του Ομίλου Φίλων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ακαρνανίας.
         Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, επειδή πράγματι το ύφος σας και το περιεχόμενο της ερωτήσεώς σας προδιαθέτει κάποιον που το διαβάζει ότι πρόκειται για το κλείσιμο ενός Μουσείου από τα πιο λαμπρά αυτής της χώρας, με συγχωρείτε, αλλά με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση στον αγώνα που κάνετε, θα σας πω ότι αυτό το Μουσείο δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά ο τρόπος της λειτουργίας του είναι –και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός- αντίστοιχος της επισκεψιμότητας που έχει. 
        Δηλαδή, όποιος θέλει να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο είναι υποχρεωμένος –και το γνωρίζει- να ειδοποιεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το συγκεκριμένο Μουσείο θα είναι στη διάθεσή του ακριβώς ως επισκέψιμος χώρος. Αυτά μπορούμε και αυτά επιβάλλεται να κάνουμε σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που ο τόπος προσπαθεί να μπει σε ένα νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών του.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο Βουλευτής κ. Μωραΐτης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιμένετε ότι η λειτουργία του Μουσείου σήμερα οφείλεται στην επισκεψιμότητα και σε άλλους παράγοντες. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Όσο και αν προσπαθείτε να δικαιολογήσετε μια αντιλαϊκή πολιτική, δεν τα καταφέρνετε, κύριε Υπουργέ.
Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, σας μεταφέρω προηγούμενα έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων που στάλθηκαν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, από τα οποία φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβανόταν το Μουσείο Θυρρείου. Αυτό τεκμηριώνει την άποψή μας ότι ήταν μια συνειδητή πολιτική για να κλείσει το Μουσείο.


        Η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν αυτή που έγινε το τελευταίο διάστημα. Μετά την ερώτηση, έστειλε πρόσκληση η Προϊσταμένη της Εφορείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υπήρξαν δύο σχολεία, όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, που επισκέφθηκαν το Μουσείο. Γιατί δεν στέλνονταν τις προηγούμενες φορές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Και σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να μην έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη και να αναζητήσετε εκεί τις ευθύνες, γιατί τα πράγματα είναι όπως ακριβώς σας τα λέω.
           Λέτε ότι δεν υπάρχουν όρια ασφάλειας και μεταφέρατε αντικείμενα –το λέτε εδώ στην απάντησή σας- στην Πάλαιρο, μετά από αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να γίνει εκεί εκθεσιακός χώρος και να μπορούν να πάνε οι φοιτητές. 
      Και σας ρωτάμε το εξής: Μεσολάβησε ένα διάστημα –και γι’ αυτό υπάρχει αντίφαση- δέκα ημερών που τα αρχαία αυτά ήταν στο Μουσείο, στο οποίο λέτε ότι δεν υπήρχε ασφάλεια. Αφού δεν υπήρχε ασφάλεια, γιατί τα αφήσατε εκεί; Επομένως, εμείς έχουμε κάθε λόγο να τα αμφισβητούμε όλα αυτά.
        Εμείς, κύριε Υπουργέ, σας λέμε –παρά το γεγονός ότι λέτε πως δεν έχουν μεταφερθεί ευρήματα- ότι στην περιοχή έχουν μεταφερθεί -και μάλιστα όχι μόνο αυτό που λέτε για χρυσά στεφάνια κλπ- και αλλά ευρήματα και από τις ανασκαφές του Ακτίου και από τις ανασκαφές του γηπέδου του χωριού τα οποία δεν στεγάζονταν στο Μουσείο.
        Το μουσείο σήμερα μπορεί να έχει επισκεψιμότητα, μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε μια περιοχή που μαραζώνει πραγματικά από την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να υπάρχουν και προδιαγραφές. Γι’ αυτό ζητάμε να μεταφερθούν πίσω τα αρχαία. Έχουν πάει σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στο μουσείο του Αγρινίου.
          Υπάρχει ενδιαφέρον από εργαζόμενους και μπορούν να γίνουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι τρεις οργανικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους λειτουργούσε μέχρι χθες το μουσείο. Επομένως, δεν είναι θέμα εξόδων. Εμείς λέμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
       Γι’ αυτό σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να πάρετε απόφαση να λειτουργήσει πάλι το μουσείο τουλάχιστον προς το παρόν όπως λειτουργούσε με τους υπαλλήλους που έρχονταν από την Αμφιλοχία ή από άλλες περιοχές. Είναι απαίτηση των κατοίκων.
         Σε έναν βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι που είπατε ότι δεν θα κλείσει το μουσείο, διότι διαφορετικά θα βρείτε απέναντί σας τους κατοίκους της περιοχής και  όχι μόνο του χωριού. Είναι πρόκληση απέναντι στην ιστορική, στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Τζαβάρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σέβομαι και αναγνωρίζω την αγωνία των κατοίκων της πρώην Κοινότητας Θυρρείου για την προκοπή του τόπου τους και της περιοχής τους. Πιστέψτε με, όμως, ότι μέσα απ’ αυτό το μουσείο δεν πρόκειται να αναπτυχθεί συνολικά μία περιοχή γιατί οι λόγοι …

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Θα συμβάλλει, όμως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Αυτό, όμως, που δεσμεύομαι να κάνω είναι εντός των προσεχών ημερών θα έλεγα ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα επισκεφτώ την Αιτωλοακαρνανία και θα έρθω και στο μουσείο. Θα σας καλέσω εκεί να δώσουμε λύσεις. Να είστε σίγουρος ότι η λογική που επιβάλλεται ως εκ των συνθηκών που επικρατούν στο μουσείο, από μόνη της θα μας επιβάλλει την πιο σωστή λύση.
        Εγώ, λοιπόν, είμαι στη διάθεσή σας. Σας το λέω ειλικρινά, σέβομαι και συμμερίζομαι απολύτως τη δική σας αγωνία και την αγωνία όλων των Ελλήνων για να υπάρξει η σωστή, η συνετή και η φρόνιμη αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος που πραγματικά είναι πλούσιο σ’ αυτό τον τόπο, για να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη εξόδου -μεταξύ των άλλων δυνάμεων που θα συνλειτουργήσουν- από τη συγκεκριμένη οικονομική κρίση.

         Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω καμία πρόθεση να καταργήσω αυτό το μουσείο. Δεν έχω καμία πρόθεση να εμποδίσω την επισκεψιμότητά του. Όμως, προσπαθώ να βρω την πιο ενδεδειγμένη λύση από πλευράς κατανομής των πολύτιμων πόρων που διαθέτει το Υπουργείο ώστε η συγκεκριμένη λειτουργία του μουσείου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που αυτή τη στιγμή έχουμε ως δημοσιονομικό σύστημα.
        Γι’ αυτό, λοιπόν, τους πόρους που η κοινωνία προσφέρει στο κράτος για να ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών, θα πρέπει μετά φειδούς να τους χρησιμοποιούμε και κυρίως με τη βαθιά συνείδηση ότι αποτελούν προϊόν από το υστέρημα του φορολογούμενου ελληνικού λαού.
        Μ’ αυτές τις σκέψεις σας διαβεβαιώ και πάλι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το μουσείο να κλείσει.

Πηγή: http://www.agrinionews.gr/
xiromeronews