Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Νικόλαος Σολδάτος-∆ήμος Ακτίου - Βόνιτσας. Ένα εκατομ. ευρώ στην άκρη για ώρα ανάγκης!

Φρένο στη σπατάλη έβαλε ο δήµαρχος, πλήρωσε όλα τα παλιά χρέη και παραδίδει µαθήµατα χρηστής διαχείρισης


Με οικονομία και καλή διαχείριση, κατάφερε ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας όχι μόνο να ξεπληρώσει τα χρέη του, αλλά να βάλει στην άκρη και ένα εκατομμύριο ευρώ για ώρα ανάγκης. Τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να νοικοκυρέψει το δήμο, περιγράφει ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ. Παρά το ελλιπές προσωπικό κατάφερε επίσης να εντάξει τα περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ, τα οποία σήμερα υλοποιούνται.

Κε δήμαρχε δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη πώς είναι σήμερα ο δήμος; Επηρεάστηκε θετικά ή αρνητικά από τα νέα δεδομένα;

Ο Καλλικράτης ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την αυτοδιοίκηση. Ο πρώτος χρόνος ήταν οργανωτικός και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αν φανταστεί κανείς τα μεγέθη σε ότι αφορά την γεωγραφική έκταση και τη χωρική κατανομή. 660.000 στρέμ., 20.000 άνθρωποι και 3 δημοτικές ενότητες, έπρεπε να ενωθούν σε μια, έχοντας ως χαρακτηριστικό τη γεωγραφική ανομοιογένεια του δήμου που γέννησε. Τα περισσότερα από αυτά τα ξεπεράσαμε τον πρώτο χρόνο και αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καλό σημείο: ο δήμος λειτουργεί. Θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν περισσότερα βήματα βελτίωσης, αφού άλλωστε είμαστε τελειομανείς και θέλουμε όλα να δουλεύουν άψογα. Το 2012 ήταν μια χρονιά που ασχοληθήκαμε κυρίως με τη σύνταξη μελετών και με τις δημοπρατήσεις έργων. Είναι σε εξέλιξη πολλά έργα υποδομής από εκείνα που δημοπρατήσαμε και μέσα στο 2013 θα παραδοθούν στους δημότες για χρήση.

Όταν ολοκληρωθούν και αυτά τι θα λείπει από την περιοχή; Και αναφέρομαι σε μεγάλα έργα υποδομής…
Σε ότι αφορά το δήμο μας χάθηκε χρόνος στα προηγούμενα ΚΠΣ και μιλάμε ακόμα για ύδρευση - αποχέτευση ακόμα και στο τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου. Πιστεύω ότι τα έργα που λείπουν είναι εκείνα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και κάποιες βασικές υποδομές που αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι αλιείς. Χρειαζόμαστε αλιευτικά καταφύγια, εξηλεκτρισμό και προσπελασιμότητα στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Άρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών και σε σημειακές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι οδικές υποδομές είναι εκείνες που αποτελούν αγκάθι για το δήμο. Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα των μεγάλων έργων στην περιοχή;
Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία σε ότι αφορά στην προσπελασιμότητα. Το μεγάλο έργο Αμβρακία - Άκτιο θα ήταν ο κύριος δρόμος πάνω στον οποίο θα στηριζόταν η τοπική οικονομία και ανάπτυξη, αλλά και κάποια δορυφορικά έργα. Δυστυχώς το έργο προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Να φανταστείτε ότι πέρσι λέγαμε ότι μέσα στο 2012 θα παραδιδόταν στην κυκλοφορία η παράκαμψη Αμφιλοχίας, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Το μοναδικό μέτρο που είναι ανοικτό για προσπελασιμότητα είναι αυτό του ΟΠΑΑΧ, όπου «τρέξαμε» την οδοποιία του Αετού ως πυρόπληκτη περιοχή. Άλλες δράσεις που να αφορούν δρόμους δεν ξεκίνησαν, γι’ αυτό και δεν εντάχθηκαν ανάλογα έργα.

Οικονομικά ο δήμος πώς είναι, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να βάλουν λουκέτο;
Ευτυχώς εμείς δεν είμαστε σε τέτοια κατάσταση. Έχουμε οργανώσει τα έσοδά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα αποθεματικό που σε περίπτωση διακοπής των θεσμοθετημένων χρηματοδοτήσεων να μπορούμε να σταθούμε για ένα διάστημα. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν θα έρθει η ΣΑΤΑ για το 2012 δημιουργεί μια αναστολή στη δραστηριότητα του δήμου. Εκτίμησή μου είναι ότι αν έρθει μέχρι τέλους του έτους και αρχές του επόμενου σε ότι αφορά το επενδυτικό κομμάτι, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και προς εργολάβους.

Νωρίτερα μιλήσατε για αποθεματικό. Τι ακριβώς εννοείτε και με ποιο τρόπο το εξασφαλίσατε;
Ο δήμος στην προσπάθεια που έχει κάνει να μαζέψει τα οικονομικά του με την περιστολή των δαπανών με την επίσπευση κάποιων διαδικασιών στον τομέα των εσόδων, ασκώντας πίεση στους οφειλέτες, κατάφερε να μαζέψει χρήματα από διάφορα τέλη και μισθώματα.

Πόσα χρήματα είναι το αποθεματικό;
Σήμερα φθάνει το 1,5 εκ. ευρώ χωρίς πολλές υποχρεώσεις. Δηλαδή δεν έχουμε πολλά τιμολόγια απλήρωτα. Οι υποχρεώσεις προς εργολάβους μόλις που φθάνουν τις 400.000 ευρώ όμως θα πληρωθούν από τη ΣΑΤΑ που θα έρθει, αφού αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα. Έτσι λοιπόν απομένει 1 εκατ. ευρώ περίπου. Στο μεταξύ καταφέραμε να αποπληρώσουμε και όλες τις τιμολογημένες υποχρεώσεις των πρώην δήμων. Αυτές ανέρχονταν στις 700.000 ευρώ για τον πρώην δήμο Ανακτορίου και 500.000 ευρώ από τον πρώην δήμο Μεδεώνος.

Από ποιες χρηματοδοτικές πηγές πληρώθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις;
Από τα χρήματα που συγκεντρώναμε εδώ στο δήμο, προκειμένου να μην βρισκόμαστε κάθε τόσο στα δικαστήρια. Για παράδειγμα όταν πήραμε τη ΣΑΤΑ του 2011, πληρώσαμε τα παλιά τιμολογημένα και φροντίσαμε να κάνουμε μόνο μερικές αναγκαίες παρεμβάσεις. Θέλω να σας πω ότι αναγκαστήκαμε να γίνουμε και λίγο δυσάρεστοι για να μαζέψουμε τις οφειλές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος. Προκειμένου να κρατηθεί ο δήμος εγώ δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος, αλλά προτίμησα να πιέσω λίγο τους οφειλέτες. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι δεν βάλαμε σε κανέναν το μαχαίρι στο λαιμό. Γίνονται ρυθμίσεις και διευκολύνσεις σε συνεννόηση με τους οφειλέτες, ώστε και αυτοί να μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν φθάνουμε ποτέ σε ακραίες καταστάσεις. Σταθμίζοντας τη βιωσιμότητα και το πολιτικό κόστος διαπίστωσα ότι ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να σταματήσουμε ούτε τα σχολεία, ούτε τις προνοιακές δομές, ούτε τίποτε άλλο.

Τα λειτουργικά έξοδα σε τι ποσό ανέρχονται μηνιαίως και πόσα είναι εκείνα που λαμβάνετε από τους ΚΑΠ;
Οι ανελαστικές δαπάνες του δήμου φθάνουν τις 180.000 ευρώ το μήνα και αυτά που έρχονται από τους ΚΑΠ κυμαίνονται γύρω στις 215.000 ευρώ. Όμως έχουμε κάνει μεγάλες περικοπές σε αναλώσιμα, και σε μετακινήσεις υπαλλήλων και αιρετών, ώστε να κάνουμε οικονομία στα καύσιμα, αλλάξαμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων για να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος και τις εργατοώρες, μειώσαμε τις ώρες του δημοτικού φωτισμού ελέγχοντας τους χρονοδιακόπτες και γενικότερα προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία προκειμένου να σταθούμε όρθιοι…

Συνέντευξη στην Βάσω Βήττα
που μας την έδωσε στο katounanews