Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Παύλος Μοσχολιός: Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός ο οποίος στέκεται όρθιος


Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός ο οποίος αυτή τη στιγμή, σε αυτό το χάος που επικρατεί στη χώρα μας, στέκεται όρθιος. Ο μόνος θεσμός που προσφέρει προνοιακές δομές, που λειτουργεί παιδικούς σταθμούς, που κάνει προτάσεις για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, που μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, επεσήμανε στην ομιλία του στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός......
      Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη ρύθμιση που αφορά το Παρατηρητήριο, επεσήμανε ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης δεν είχε ανάγκη από ένα επιπλέον φρένο στη λειτουργία του, από τη στιγμή που μέχρι τώρα έχει δώδεκα ελέγχους, σε σημείο μάλιστα που να καθυστερεί και η λειτουργία της, με δεδομένες και τις αδυναμίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Δεν χρειάζεται άλλη παρατήρηση και παρατηρητήριο, με την έννοια ότι έχουμε θεσμούς οι οποίοι πραγματικά ελέγχουν την Αυτοδιοίκηση».
    Για το θέμα της διαθεσιμότητας ο κ. Μοσχολιός τόνισε:
   «Είναι ένας νόμος ο οποίος πραγματικά είναι άδικος, γιατί θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, πολλοί λένε ότι είναι ουσιαστικά απόλυση έτσι όπως έγινε, γιατί πώς θα πείσεις τους εργαζόμενους όταν βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο, ότι είναι διαθέσιμοι και όχι απολυμένοι; Όταν δεν τους έχεις δώσει ποιες είναι οι κενές θέσεις προηγουμένως ώστε να πειστούν ότι θα πάνε σε μια άλλη Υπηρεσία; Άρα λοιπόν είναι καταρχήν άδικος. Πολλοί λένε ότι είναι και αντισυνταγματικός. Δεν είμαι συνταγματολόγος, θα το πουν οι ειδικοί. Είναι πρόχειρος και αντιμετωπίστηκε με αριθμητική λογική. Θέλουμε να θέσουμε σε διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλους. Δεν κατάλαβα πώς επελέγησαν οι Δ.Ε. και δεν επελέγησαν άλλες κατηγορίες. Δεν στηρίζεται και σε μια βάση ηθική, κύριε Πρόεδρε. Μια βάση ηθική, γιατί; Λένε πολλοί ότι καλά, αυτοί διορίστηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και λοιπά. Εγώ σας πληροφορώ ότι επί Δημαρχίας μου δεν διορίστηκε κανένας στο Δήμο Αγρινίου. Είναι παλιότεροι οι υπάλληλοι. Έρχεται όμως αυτός ο νόμος να τιμωρήσει αυτούς οι οποίοι προσέλαβαν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων; Τιμωρεί αυτούς τους φορείς οι οποίοι προσέλαβαν με αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες αυτός ο νόμος; Όχι. Τιμωρεί αυτούς οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν το νόμο αυτό για να διορίσουν προσωπικό, γιατί οι Δήμοι ή οι φορείς του Δημοσίου οι οποίοι διόρισαν κατά κόρον, τώρα αυτή τη στιγμή με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, του 25% και των 10 ατόμων, είναι έξω από αυτό το μέτρο. Άρα λοιπόν σε αυτό τον άδικο νόμο, σε αυτόν τον αντισυνταγματικό, σε αυτόν που δεν στηρίζεται σε καμία ηθική βάση, λέμε όχι και δεν υπογράφουμε καμία διαπιστωτική πράξη».
      Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μοσχολιού στην προπαγάνδα που αναπτύσσεται τελευταία και την προσπάθεια να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως στο κάδρο της διαφθοράς και της διαπλοκής.
      «όλοι οι Δήμαρχοι να παραδώσουμε 325 πόθεν έσχες και 325 εξουσιοδοτήσεις για άνοιγμα των τραπεζικών μας λογαριασμών στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, να τους καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα. Εμείς είμαστε οι μόνοι από το πολιτικό προσωπικό που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου τα πόθεν έσχες μας και οφείλει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα για να μην είμαστε όλοι σε αυτό το κάδρο της διαπλοκής και της διαφθοράς».
Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταφορά των 200 νέων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συνδυαστεί με χρηματοδοτικούς πόρους, μέσα και αντίστοιχο προσωπικό, ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους οι οποίοι με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση δυσκολεύονται να υλοποιήσουν και τις τρέχουσες αρμοδιότητες.
       Αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων, ο κ. Μοσχολιός εξέφρασε την αντίθεσή του με τις παραιτήσεις Δημάρχων, γιατί στην παρούσα συγκυρία διευκολύνουν αυτούς που θέλουν να απαξιώσουν, να υποβαθμίσουν το θεσμό και τελικά να αλώσουν την Αυτοδιοίκηση.
     «Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα και δεν είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω το θεσμό, ως απλώς υπάλληλος που θα εφαρμόζω προειλημμένες αποφάσεις. Δεν θα διστάσουμε να επιλέξουμε ως έσχατη λύση τις μαζικές παραιτήσεις όλων των αιρετών».
       Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος πρότεινε να υπάρξει μια συνέλευση όλων των Ενώσεων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων των χωρών του Νότου, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, με στόχο κοινές δράσεις και πορεία, καθώς επίσης συγκέντρωση αιρετών και πολιτών με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΠΕΔ στις έδρες των Περιφερειακών Ενώσεων