Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Στούπας: Χωρίς στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία



Παναγιώτης Λ. Στούπας
Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΔΕ με την Παράταξη ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ

Εισήγηση για το θέμα του περιφερειακού συμβουλίου:  Ενημέρωση – Συζήτηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
       Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα συζητείται η νέα ΚΑΠ και πιο μοντέλο τελικά θα επικρατήσει για την περίοδο 2014-2020, σήμερα εδώ  καλούμαστε ως αιρετή περιφέρεια να συζητήσουμε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
     Όπως πολύ σωστά δηλώσατε Κ. Αντιπεριφερειάρχη στην εισήγησή σας, η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση. Όπως επίσης σωστά δηλώσατε για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει όλοι μας να εστιάσουμε την προσοχή μας σε παραγωγικούς τομείς που θα δώσουν οικονομική ώθηση στη χώρα μας και ειδικότερα στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.....
     Η εισήγησή σας θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αγροτικής πολιτικής, εάν εκτός από τις μόνιμες και κουραστικές πια πολιτικές δεσμεύσεις, ή δράσεις και πρωτοβουλίες που έμειναν μόνο στα χαρτιά, περιείχε έστω και μία ενέργεια της ΠΔΕ που να εμφανίζει πρόοδο..


      Μιλάτε με υπερηφάνεια για τη δημιουργία Καλαθιού Προϊόντων της ΠΔΕ και την υλοποίησή του που δεν είδαμε ποτέ δυο χρόνια τώρα, τη δημιουργία του Καλλιεργητικού πλάνου που δεν προχωράει, καθώς και για την  αναγγελία  δημιουργίας Δημοπρατηρίου και Ηλεκτρονικού Καλαθιού Προϊόντων που πολύ φοβάμαι πως θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα φιλόδοξα σχέδιά σας.
      Και επειδή δεν έχει μείνει κάτι άλλο να προτείνετε, αναφέρεστε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες δηλαδή στην κατάργηση ή επιστροφή του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου, στη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, στην επέκταση του ειδικού νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, στην οικονομική ενίσχυση των αγροκτηνοτρόφων και στην εκπόνηση μελετών για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων.
    Το θέμα είναι τι γίνεται στη πράξη για τον πρωτογενή τομέα και τι έχει καταφέρει η ΠΔΕ μέχρι τώρα;

      Τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της ΠΕ Αιτ/νίας  δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν στο 90%. Η ομάδα εργασίας που συστήθηκε στις 12/3/2012 για  να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΓΟΕΒ δεν συγκλήθηκε  ποτέ όσον αφορά την ΠΕ Αιτ/νιας εκτός και εάν έγινε και δεν ενημερώθηκα ως μέλος της.  Το αποτέλεσμα θα είναι οι αγρότες της περιοχής μας το Καλοκαίρι για άλλη μια  φορά να μην μπορούν να αρδεύουν τα χωράφια τους. Πώς μιλάτε για  ίδρυση και λειτουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και Δημοπρατηρίου προϊόντων με στόχο την εξασφάλιση διάθεσης της παραγωγής, την πιστοποίηση, την εμπορία και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων από την στιγμή που δεν θα υπάρχει παραγωγή λόγω άρδευσης;

      Μιλάτε για εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά οι λίμνες και τα ποτάμια της ΠΕ Αιτ/νιας παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Αλήθεια ποιες  είναι οι ενέργειες της ΠΔΕ μέχρι τώρα και τι έχει κάνει στο τομέα αυτό; Επίσης το φράγμα των Αχυρων απουσιάζει από τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΔΕ , ένα έργο πνοής για το κεντρικό Ξηρόμερο και όχι μόνο, που θα γινόταν μοχλός ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα.
     Η διάνοιξη των αγροτικών δρόμων δεν υπάρχει απ’ ότι φαίνεται στα σχέδια της ΠΔΕ με αποτέλεσμα η  προσβασιμότητα από πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι μειωμένη ή ακόμα και αδύνατη.
      Τα αντιπλημμυρικά έργα  και ο καθαρισμός των χειμάρρων σπανίζει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πλημμύρες σε παραγωγές και κτήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τα θερμοκήπια που βρίσκονται  στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και συγκεκριμένα στο Άκτιο παρ όλο που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της περιφέρειας κατέγραψαν τις ζημίες που υπέστησαν την περσινή χρονιά οι παραγωγοί από τις πλημμύρες ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα για τον καθαρισμό των χειμάρρων και την κατασκευή τεχνικού έργου όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
       Μιλάτε στην εισήγηση σας κ. Αντιπεριεφεριάρχη για την ανάγκη που έχουμε για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα αλλά δεν κάνετε καν λόγο για το πρόγραμμα της Βιολογικής καλλιέργειας, που είναι συνάρτηση των πιστοποιημένων  άρα και ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων,  στο οποίο στην ΠΕ Αιτ/νιας κατατεθήκαν  1.059 αιτήσεις παραγωγών για την παράταση του προγράμματος ένταξής τους στην Βιολογική γεωργία κατά μια διετία και 1.553 αιτήσεις για νέες εντάξεις πενταετίας. Συνολικά, δηλαδή, κατατέθηκαν 2.612 αιτήσεις απ τις οποίες μόνο οι 583 εγκρίθηκαν δηλαδή ποσοστό 22,3% μόνο, και όλοι οι υπόλοιποι 2.029 παραγωγοί απορρίπτονται μετά τους ελέγχους από τις κατά τόπους Διευθύνσεις (ΔΑΟΚ). 
      Σας ενημερώνω, για όποιον δεν γνωρίζει,  ότι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Γκρουλιάσκο της Ιταλίας  ξεκίνησε η δημιουργία δικτύου βιολογικών πόλεων. Απ΄ την εν λόγο χώρα  μετέχουν 183 πόλεις στο δίκτυο, στη Γερμανία 20 και ακολουθεί η Γαλλία. Στην Ελλάδα έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με Δήμους και στη ΠΕ  Αιτ/νιας μετέχει ο Δήμος Αγρινίου ενώ ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας είναι έτοιμος προς ένταξη. Σκοπός είναι να προβληθούν τα τοπικά βιολογικά προϊόντα και να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την αξία των προϊόντων. Πώς λοιπόν θα μπορούμε να μετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία χωρίς πιστοποιημένα προϊόντα λόγο μη ένταξης των παραγωγών σε βιολογικό πρόγραμμα;


     Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τους αγρότες όχι μόνο της ΠΕ Αιτ/νίας αλλά γενικότερα της Ελλάδος είναι η ένταξη της Ελιάς καλαμών σε καθεστώς ΠΟΠ. Το Μάρτιο του 2011 παρουσία του τότε Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη είχα αναφέρει αναλυτικά τις προοπτικές που έχει η εν λόγω καλλιέργεια και ζητήσαμε  ως παράταξη Ζούμε Δυτικά να αναγνωρισθεί η Ελιά Καλαμών ως εθνικό προϊόν , όπως η Ελληνική φέτα, με την ονομασία kalamata olive. 
     Η ΠΔΕ από τότε δεν έχει μπει καν στη διαδικασία της διεκδίκησης του ονόματος και περιμένω κ. Αντιπερειφεριάρχη πότε θα εκδώσουμε ένα ψήφισμα προς τον αρμόδιο υπουργό ως ΠΔΕ για την   αποκατάσταση της αδικίας που ισχύει από το 1993.
      Τέλος θέλω να επισημάνω ως γεωπόνος αλλά και ως παραγωγός, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν ήταν ποτέ μόδα. Είναι ένα επάγγελμά που περιέχει μεγάλο ρίσκο και πολύ κόπο.

      «Μόδα» ήταν η παροχή δανείων στους παραγωγούς για την κατασκευή Φωτοβολταϊκών σταθμών για να τους απομακρύνουν από την πραγματική παραγωγή και να καταστήσουν τους αγρότες επιχειρηματίες οι υπουργοί  της προηγούμενης κυβέρνησης.
       Άρα λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινότητα του αγρότη και τις πραγματικές ανάγκες που έχει για την μείωση του κόστους παραγωγής και μετά εφόσον κατορθώσουμε και λύσουμε τα πιο απλά προβλήματα, εμείς, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο επικεφαλής της παράταξής μας κ Παπαναστασίου, θα είμαστε δίπλα σας στις μεγάλες αποφάσεις αλλά θα απέχουμε από τις μικροπολιτικές επιλογές σας .