Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αποκαθίσταται η κοροϊδία με τους «άμισθους» αντιδημάρχους



Μαζική αποχώρηση αντιδημάρχων αναμένεται το επόμενο διάστημα, αφού όσοι είναι «άμισθοι» και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα δικαιούνται πλέον τον μισθό της οργανικής τους θέσης στο δημόσιο.
Με κάποιους πρόχειρους υπολογίσιμους η ρύθμιση αυτή πλήττει όλους σχεδόν τους «άμισθους» αντιδημάρχους στους δήμους της Αιτωλ/νίας, εκτός του Αγρινίου, που είναι μάλλον και ο μοναδικός δήμος όπου οι άμισθοι αντιδήμαρχοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, την  εκτίμηση πως περίπου 176 αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν, επειδή δε θα λαμβάνουν καμία αποζημίωση, έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Αιτία το νομοσχέδιο που συζητείται την Πέμπτη στη Βουλή και περιλαμβάνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης/12/12. 
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ στην ΠΝΠ υπήρχε η πρόβλεψη να πληρώνονται από το δήμο με το μισθό της οργανικής τους θέσης οι αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που δε δικαιούνται αντιμισθίας, εντούτοις, επί του πρακτέου, με το νομοσχέδιο, αυτή η ρύθμιση καταργείται.
Να σημειωθεί πως, όπως αναφερόταν στο με Αριθ. Πρωτ.: οικ. 532/07-01-13 διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΣ προς τους δήμους της χώρας για την από 31-12-2012 ΠΝΠ (ΦΕΚ 256Α/2012), δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, πρόεδροι Συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων, «οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης».
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ανατρέπεται άλλη μια διάταξη της ΠΝΠ: ενώ στην Νομοθετική Πράξη προβλεπόταν αντιμισθία για τους αντιδημάρχους των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, ήτοι των νήσων Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος (Δήμου Λευκάδας), Αντικύθηρα (Δήμου Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσσα (Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), «προκειμένου να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, και πάλι με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ΠΝΠ, η αντιμισθία δινόταν προκειμένου οι αντιδήμαρχοι των συγκεκριμένων νησιωτικών κοινοτήτων «να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Η στάθμιση άλλωστε των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών και η μέριμνα του νομοθέτη για τις επιπτώσεις των διατάξεων ειδικώς για το νησιωτικό χώρο (ρήτρα νησιωτικότητας) προβλέπονται στο άρθρο 101 του Συντάγματος, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 AgrinioPress