Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Σε ισχύ από την 1η Ιουνίου ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων! Πότε θα αφαιρούνται τα όργανα


«Δε θα αφαιρούνται όργανα για μεταμόσχευση εάν δεν το επιθυμείτε ή δε συμφωνούν οι συγγενείς» διαμηνύει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) μετά την έντονη ανησυχία ότι ο νέος νόμος μας μετατρέπει όλους σε δυνητικά δότες εκτός και αν έχουν κάνει εν ζωή αρνητική δήλωση. 
Δείτε σε ποιες περιπτώσεις  θα γίνεται αφαίρεση οργάνων.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη δωρεά οργάνων από πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να χαρίσουν ζωή, δημιουργείται με την αλλαγή του νόμου που είχε ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το ερχόμενο Σάββατο. 
Έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες της Εκκλησίας ο νόμος διαφοροποιήθηκε.
 
Και έτσι πλέον έστω κι αν κάποιος θέλει να γίνει μετά θάνατον δωρητής οργάνων, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη των συγγενών του.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, δημιουργεί πλέον διλλήματα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή είναι κλινικά νεκροί καθώς οι συγγενείς έχουν τον τελικό λόγο.
Ο νόμος όταν πρωτοδημιουργήθηκε καθιστούσε όλους τους  Έλληνες δυνητικά δότες εκτός εάν γραπτώς είχαν δηλώσει το αντίθετο. Βέβαια μέσα σε αυτό το κλίμα είχε δημιουργηθεί και αναστάτωση με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα για να κάνουν δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων.

Γι αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων  διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το νόμο και τις αλλαγές του «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

 Πρόκειται για μια τροποποίηση η οποία όπως επισημαίνει και ο ΕΟΜ έγινε το 2012 τον Απρίλιο κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.
Για να αποτρέψει κανείς το ενδεχόμενο να του αφαιρεθούν τα όργανα όταν κριθεί ότι είναι κλινικά νεκρός θα πρέπει να κάνει δήλωση την οποία θα αποστείλει στον ΕΟΜ. 
Η δήλωση αυτή σύμφωνα με τον Οργανισμό διασφαλίζει ότι:

· στην περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
· η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του. 
· σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι . 

Μ αυτά και μ αυτά όμως και με την παραφιλολογία των τελευταίων μηνών, έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και σοβαρή ανησυχία σε πιθανούς δότες. Συνέπεια είναι να μειώνεται σταθερά ο αριθμός των μοσχευμάτων καθώς εκτός των άλλων δεκάδες πολίτες σπεύσουν να κάνουν αρνητική δήλωση με το φόβο της αναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων. 

Ο ΕΟΜ στο πλαίσιο αυτό αφήνει αιχμές και για επίσημους φορείς που ενισχύουν αυτό το κλίμα εκφράζοντας την λύπη του για το  «γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού όπου χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων» σημειώνεται από τον ΕΟΜ.

Να σημειωθεί ότι η δωρεά οργάνων παρουσιάζει ειδικά τους τελευταίους μήνες καθοδική πορεία. Τα επίσημα στοιχεία από τις καταγραφές του ΕΟΜ αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του 2013 σημειώνεται κάθετη πτώση της δωρεάς οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι η μείωση θα αγγίξει το 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Και είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΜ  από 1.1.2013 μέχρι τις αρχές Μαΐου μετρούσε μόλις 16 δωρητές οργάνων. 

Εκτιμάται δε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δοτών δε θα ξεπεράσει τους 20 γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε φθάσει περίπου τους 40 δωρητές. Αντίθετα πέρυσι περίπου 80 άνθρωποι είχαν προσφέρει τα όργανά τους και έσωσαν ζωές. 

iatropedia